Görüş Bildir
Haberler
Bosna Savaşı'nı Farklı Açılardan Görmek İsteyen Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

Bosna Savaşı'nı Farklı Açılardan Görmek İsteyen Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

Charmander
28.03.2019 - 11:58

Yakın dönemin en kanlı savaşlarından biri olan Bosna Savaşı'nı toplumun farklı kesimlerinin gözünden tanımak için izlemeniz gereken 11 filmi sizler için derledik. 

Film açıklamaları beyazperde.com ve sinemalar.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Before the Rain - Milcho Manchevski (1994)

1. Before the Rain - Milcho Manchevski (1994)

Londra ve Makedonya sınırlarının genişliğini kapsayan bir çizgide, üç farklı bölüm üzerinden meramını açıklayan filmde, birbirinden bağımsız insanların nasıl birbirlerini tamamladıkları anlatılıyor.

Filmin ilk bölümü olan 'kelimeler', ortodoks bir rahip, cinayet faili bir müslüman ve arnavut bir kızın hikayesi anlatılıyor. 'Yüzler' bölümünde bir kadının aşk ikilemi, 'resimler' bölümünde ise Makedonya'nın dönüşümü ele alınıyor.

IMDb: 8.0

2. Underground - Emir Kusturica (1995)

2. Underground - Emir Kusturica (1995)

Film, bir yer altı silah üreticisinin hikayesine odaklanır. Bu iş sırasında gerçek üstü olaylara karışacaktır kendisi. Belgrad’da komünist Marko'nun hedeflediği ortam fazlasıyla sağlanmıştır. Marko, arkadaşı Blacky ve yoldaşlarını yer altında bulunan bir mahzene yerleştirir. Orada silah üreteceklerdir. Markonun fikrine göre savaş sone erdiğinde ve onlar dışarı çıktıklarında yeryüzünde bir cennet karşılayacaktır herkesi. Zaman geçip de barış ilan edildiğinde yer üstünde çok şey değişir. Ama yer altında her şey aynı şekilde devam eder. Marko yer altındakilere faşist yönetimin tüm acımasızlığıyla hükmünü sürdürdüğünü belirterek, yer altında silah üreten yoldaşlarına yaşamın tüm karanlığıyla devam ettiğine inandırır.

Balkanlarda yaşanan dramı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren bu yapım, müzikleri ve çarpıcı finaliyle unutulmayanlar arasındadır.

IMDb: 8.1

3. Kusursuz Çember - Ademir Kenovic (1999)

3. Kusursuz Çember - Ademir Kenovic (1999)

Sırp Kuşatması altındaki Saraybosna`da insanlar kenti gruplar halinde terkederken geride kalanlar yokluk umutsuzluk ve ölüm korkusuyla yüz yüzedir. Bu kargaşa arasında bencil, duyarsız bir şair, iki evsiz çocuğa rastlar.

IMDb: 8.1

4. Zvot Je Cudo - Emir Kusturica (2004)

4. Zvot Je Cudo - Emir Kusturica (2004)

Luka, Jadranka ve oğulları Milos orta sınıfa ait sıradan bir ailedir. Sırp aile, Bosna'da küçük bir kasabaya yerleşir. Luka, mühendislik mesleğini sürdürürken, eşi Jadranka'nın en büyük hayali başarılı bir opera sanatçısı olabilmektir. Bu küçük kasabanın tek önemli özelliği ise içinden geçen tren hattı ve beraberinde taşıdığı turistler olacaktır. Luka da bu tren hattını düzenlemesi için görevlendirilmiştir. Ancak bekleyen bir savaş patlak verir ve acımasızca hayatları felç eder. Luka artık savaş bölgesindedir ve Sabaha ile tanışır...

Balkanların ünlü yönetmeni Emir Kusturica imzasını taşıyan film diğer filmlerinde de olduğu gibi komedi ve dramı harmanlıyor.

IMDb: 7,6

5. Lepa Selam Lepo Gore - Srdjan Dragojevic (1996)

5. Lepa Selam Lepo Gore - Srdjan Dragojevic (1996)

Kendini ülkesine hizmet etmeye adamış bir Sırp asker savaşta ciddi biçimde yaralanır, yaralandıktan sonra savaş öncesi parçalanmamış Yugoslavya'nın huzurunu şefkatle anımsamaya başlar. Çocukluğundaki en yakın arkadaşı olan bir müslüman da bu hatıralarda kendine yer bulmuştur. Ama bu eski arkadaşının -şimdiki azılı düşmanının- da aynı hastanede iyileşme sürecinde olduğunu öğrendiğinde görevini yerine getirmek için yeniden ant içer. Bu ilgi çekici savaş karşıtı belgesel savaşın en yoğun biçimde yaşandığı bölgede çekilmiştir.

IMDb: 8,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ubistvo s Predumisljajem - Gorčin Stojanović (1995)

6. Ubistvo s Predumisljajem - Gorčin Stojanović (1995)

Erkekler, kadınlar ve savaş. Jelena Paniç, Sırbistan'ın Hırvatistan ile savaşı sırasında 1990'ların başında Belgrad'da genç bir kadın; II. Dünya Savaşı'nın sonundan itibaren büyükannesinin günlüğü hakkında bir kitap hazırlıyor. Savaş yaralarından kurtulan genç bir asker olan Bogden ile ilgileniyor. Büyükannesinin hikâyesinde, efsanevi ve iyi eğitimli kocasını ve eğitimsiz bir majörünü, büyükbabanın dostu olan politik bir mahk savemu kurtarma gücüne sahip bir Chekist'i içeren trajik bir üçgenini anlatır. Jelena, hangi adamın büyükbabası olduğunu (Chekist veya koca) merak ettiğinden, Bogden, yaralarından kurtulur ve cepheye dönüp dönmemeye karar vermelidir. Jelena yalvarır; görev çağrıları.

IMDb: 8,2

7. Gori Vatra - Pjer Žalica (2004)

7. Gori Vatra - Pjer Žalica (2004)

Bosna'da Tesanje'deyiz, ufacık, basit bir köydür burası. Sıcak, açık yürekli, mütevazı sakinleri, mutlu, alçak gönüllü ve namuslu hayatları ile bir köy meydanı, tabii beraberinde gelenekler ve iyi komşular. Gelgelelim, bu güzel görüntü, arkasında etnik hoşgörüsüzlüğü, açlığı, suçları, fuhuşu ve tam bir yozlaşmayı saklamaktadır. Sırplarla Müslümanlar savaş anılarını hala sıcak tutmaktadır, saklanan silahlar hala gün ışığına çıkarılmakta ve barış ortamı her an diken üstündedir. Sonra aniden A.B.D. Başkanı Bill Clinton'un Tesanje'yi ziyaret edeceği haberinin duyulması küçük köyü coşkuyla doldurur.

IMDb: 7,3

8. Grbavica - Jasmila Zbanic (2007)

8. Grbavica - Jasmila Zbanic (2007)

Eski Yugoslovya’nın arka planında geçen filmde bekar bir annenin ızdırabı anlatılır. Bir insanın bir yandan gerçeklerle baş etmeye çalışırken bir yandan da savaşın dehşet izler bırakan geçmişinin üstesinden gelmesinin zorlukları anlatılır. Esma’nın yetiştirmek zorunda olduğu on iki yaşında bir kızı vardır ve babasının savaşta öldüğünü sanmaktadır. Ancak gün gelir işler karışır. Çocuğun okulunda düzenlenen bir gezi için babasının ölüm kağıdı gerekir ve işte o andan itibaren gerçekler yüz üstüne çıkmak zorunda kalacaktır. Film 2006 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü almıştır.

IMDb: 7,3

9. Nafaka - Jasmin Durakovic (2006)

9. Nafaka - Jasmin Durakovic (2006)

1992’de iç savaş sırasında bir televizyon ekibiyle birlikte Saraybosna’ya gelen Amerikalı Janet, savaşın bütün acımasızlığına ve bu güzel şehrin yıkımına rağmen burada tanıştığı, ailesini savaşta kaybetmiş olan asker Kırmızı Göz’e aşık olup, Bosna’da kalmaya karar verir. Savaşın getirdiği tüm felaketlere ve olumsuzluklara karşın orada tanıdığı insanlar arasında kendini, dostluğu ve hayatı yeniden tanımaya başlar. Bosna’daki deyimle ‘Nafaka’sının, yani bir anlamda kaderinin ona çizdiği yoldadır.

IMDb: 6,9

10. Scream for Me Sarajevo - Tarik Hodzic (2017)

10. Scream for Me Sarajevo - Tarik Hodzic (2017)

1994 yılında Saraybosna kuşatılmış bir şehirdi. Harçlar ve roket güdümlü el bombaları şehre yağmur yağdı ve her gün göze çarpmadan öldürüldü. Çılgınlık arasında, iki Birleşmiş Milletler personeli: bir İngiliz askeri subayı ve BM İtfaiyesi için çalışan bir başka İngiliz, küresel bir rock yıldızı olan Iron Maiden'den Bruce Dickinson'u gelip topluma ayak basmaya ikna etmenin eğlenceli olacağına karar verdi. . Bana Çığlık atan Saraybosna, bu hikayeyi tüm deliliğiyle büyük ekrana getiriyor. Yaşamlarını tehlikeye atan müzisyenlerin hikayesi, yaşamlarını tehlikeye atan insanlara bir konser vermek için.

IMDb: 8,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. No Man's Land - Danis Tanovic (2001)

11. No Man's Land - Danis Tanovic (2001)
theplaylist.net

1993. Bosna'daki savaş tüm şiddetiyle sürmekte. Ciki isimli Bosnalı ve Nino isimli bir Sırp asker düşman hatları arasındaki tarafsız bölgede sıkışmışlardır. Kaçacak bir yerleri ve güvenecek kimseleri yoktur. Birbirine düşman bu iki asker bir yandan birbirlerini yok etmek için fırsat kollarlarken bir yandan da içinde bulundukları trajikomik durumdan kurtulmak için mücadele etmektedirler. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde görevli bir asker, kendisine verilen emirleri hiçe sayarak yardımlarına koşar...

IMDb: 8,0

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
9
3
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?