Görüş Bildir
Haberler
Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Altay Bilgin
19.03.2014 - 11:40 Son Güncelleme: 19.03.2014 - 11:43

Borsada Kağıt Analizi Nasıl Yapılır?

Borsada kıymetli kağıtlara yatırım yapılmadan önce kağıtların ait oldukları kurumların analiz edilmesi gerekir. Örneğin; bir hisse senedine yatırım yapılacaksa öncelikli olarak hisse senedinin ait olduğu şirketin araştırılması gerekir. Borsada değer kazanacak kağıtlara yatırım yapılarak kazanç sağlandığından dolayı da kağıtların ait oldukları kurumların gelecekte yükselerek değer kazanması gerekir ki hisse senetleri de değer kazansın.

Hisse senedine yatırım yapacak olan yatırımcıların şirket hakkında iyi derecede bilgi sahibi olması gerekir. Şirket ve şirketin ait olduğu sektör hakkında araştırmalar yapması gerekir. Şirketin işlem grafiğinin incelenmesi hisse senedine yatırım yapılmayacağı hakkında yatırımcıya bilgi verecektir. Geçmişten geleceğe doğru olumlu gelişmeler kaydetmiş ise o şirketin kağıtlarına yatırım yapılabilir. Hisse senedine ve şirkete olan ilginin de yatırım yapılıp yapılmaması konusunda bilgiler vermektedir.

Finansal piyasaların 2 analiz türü vardır. Bunlardan birincisi daha çok piyasa, sektör ve şirket takibinin yapılmasına dayalı olan temel analiz, diğeri ise daha matematiksel verileri içeren teknik analizlerdir.

Temel Analiz

Sermaye piyasalarında yatırım yapacak olan kişilerin piyasaları iyi bir şekilde tanımaları gerekir. Aynı zamanda iyi bir piyasa takibi de yapmaları gerekir ve piyasalarda meydana gelen gelişmelerin, olayların yorumlanması gerekir. Piyasa takibinin ve piyasa tanımının iyi bir şekilde yapılamaması sonucunda olumlu ve olumsuz gelişmeler karşısında ya zarar edilir ya da kar edilecek durumlardan faydalanılamaz.

Piyasada meydana gelen dalgalanmaların nedenlerinin bilinmesi ve bunlara göre piyasa takibinin yapılması, dalgalanmaları önceden tahmin ederek kar edilecek durumlardan kar elde etmek, kayıp yaşanacak durumların da önüne geçmek demektir. Temel analiz araçları da genel olarak bu konularda yatırımcılara bilgi vermektedir.

Yatırımcıların yatırım kararı alma konusunda en büyük etkenlerinden birisini temel analiz oluşturmaktadır. Yatırımcıların bir mal satın almak istedikleri zaman bu alma kararını malın değerine göre vermektedir. Hisse senetleri ve tahviller gibi finansal araçlar için yatırımcıların karar verme aşamaları bu şekildedir ve kararlarını bu çerçevede verirler.

Borsada bir hisse senedi veya tahvilin alım amacı gelecekte temettü veya sermaye artırımı elde etmektir. Bu nedenle de yatırımcılar dağıtılacak olan temettü miktarını ve hisse senedinin diğer bilgilerini iyi bir şekilde tahmin etmek zorundadır.

Bir hisse senedinin kazanç getirmesi, ekonomik, sektörel ve şirket ile ilgili olaylara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu unsurlar göz önünde bulundurularak hisse senedinin gerçek değerini bulmaya ve bulunan gerçek değeri piyasa fiyatı ile karşılaştırması yapılarak alım veya satım kararı alınmaktadır. Bu kararı vermeye yarayan analiz türüne temel analiz denilmektedir. Temel analizler hisse senetlerinin gerçek değerini bulmak için yapılan analizlerdir. En basit temel analiz mantığı ise; hisse senedinin piyasa fiyatı gerçek değerinin altında ise alım emri, üstünde olduğunda da satım emri verilmektedir.

Temel analiz yönteminde genel olarak, ekonominin farklı dönemlerde göstermiş olduğu eğilimler belirlenir, çeşitli sektörlerin bu eğilimlerden nasıl etkilenecekleri ve buna göre şirketlerin gelecekte nakdi durumlarının nasıl olacağı tahmin edilir. Bir hisse senedinin gerçek değeri hesaplanırken de, şirketlerin gelecekteki nakdi aktarımlarının bugünkü değere indirgenmesi esasına dayanır. Temel analizleri basite indirgemek için bireysel yatırımcılar genel olarak çevrelerinden ve profesyonel kişilerden, kuruluşlardan aldıkları tavsiyelere göre hareket ederler. Bunun nedeni temel analizlerin birçok ekonomik veriyi bir araya getiren zor bir teknik olmasıdır ve bireysel yatırımcıların bu verilerin tamamına eksiksiz bir şekilde ulaşması, yorumlaması sürecinin zor olmasıdır.

Temel analizler;

  • Ekonomi,

  • Sektör,

  • Şirket analizi olarak 3 aşamada yapılmaktadır ve bunun sonucunda kar tahmini elde edilmektedir.

Ekonomi Analizi

Bir ülke ekonomisinin canlı olması, şirketlerin kapasite kullanım oranlarını, karlılığını ve verimliliğini etkilemektedir. Bu verileri etkilemesi aynı zamanda hisse senetlerinin değerini de etkilemektedir. Olumlu etkilemesi hisse senetlerinin değerini arttırırken, olumsuz etkilemesi değeri düşürecektir. Genel olarak ülke ekonomisinde durgunluk söz konusu ise hisse senetleri de düşüş eğilimde olacaktır ve yatırımcılar ellerinde bulunan menkul kıymetleri azaltma yoluna gidecektir.

Ülke ekonomilerinden meydana gelen uzun dalga boyuna sahip dalgalanmalara konjonktür dalgalanmaları denilmektedir. Bu dalgalanma döneminde büyüme ve gelişme dönemleri ile daralma ve gerileme dönemleri yaşanacaktır. Bu dönemler temel analizler içerisinde iyi ayrı bölüm olarak incelenmektedir.

KAYNAK: http://www.borsanasiloynanir1.com/borsada-kagit-analizi-nasil-yapilir/

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0