Görüş Bildir
Haberler
Borsa ve Dolarda Merkez'in Faiz Kararı Yön Çizdi: Piyasalar Baş Döndürdü!

Borsa ve Dolarda Merkez'in Faiz Kararı Yön Çizdi: Piyasalar Baş Döndürdü!

Küresel piyasalarda enflasyon kaygıları, para politikalarında daha hızlı sıkılaşma beklentileri, tahvil faizlerindeki yükseliş ve artan jeopolitik risklerle oynaklık yüksek seyrederken, enerji fiyatlarının oluşturduğu enflasyon baskısı da sürüyor. 

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları ile yoğun veri gündemi takip edildi.

Borsa İstanbul'da önceki günkü devre kesicili yüzde 5 düşüşle kapanışın ardından dün toparlanma çabası ile yükseliş göze çarparken, bugün bir aşağı bir yukarı baş döndürdü.

Dolar ve Euro ise faiz kararı ile seyrini değiştirirken, bir miktar geriledi.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da bankacılık yükselişi uzun sürmedi

Borsa İstanbul'da bankacılık yükselişi uzun sürmedi

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,14 değer kazancıyla 2.042,08 puandan tamamladı.

Bu arada dün TCMB ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankaları arasında 5 milyar dolarlık ikili para takası (swap) anlaşması imzalandı. Böylece, TCMB'nin toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı.

Analistler, enflasyon ve bu paralelde para politikalarında sıkılaşma hızına dair kaygıların gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, artan jeopolitik riskler ve tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketin sürmesinin pay piyasalarında oynaklığı artırdığını söyledi.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,69 oranında 14,14 puan artışla 2.056,21 puandan başladı. 

BİST 100 endeksi faiz kararı sonrasında yükselişe geçerken, sonrasında hızlanan satışlarla düşüşe geçti. Endeks günü yüzde 1,36 oranında düşüşle 2.014 puandan tamamlarken, gün içinde 2.065 ve 1.984 puan aralığından dalgalandı. İşlem hacmi 47 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,96, sanayi endeksi de yüzde 1,56 oranında değer kaybetti. 

Merkez'in faiz kararı detayları burada!

Küresel piyasalarda endişeler yoğun

Küresel piyasalarda endişeler yoğun

New York borsası, dün güne yükselişle başlayan endeksler, gün sonuna doğru etkisini artıran satışlarla negatife döndü. 

Avrupa borsalarında İtalya hariç pozitif bir seyir izlense de endekslerin gün içinde yüzde 1'i aşan kazançlarının, ABD borsalarındaki negatif havayla kapanışa yakın azalması dikkati çekti. 

Asya'da Çin Merkez Bankası (PBoC) ekonomiyi desteklemek amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha eklerken, politika faizi olarak nitelendirilmeye en yakın oran olan 1 yıllık kredi referans faizlerini beklentiler doğrultusunda yüzde 3,80'den yüzde 3,70'e düşürdü. Beklentilerin altında kalan bu indirimin halihazırda likidite zorlukları yaşanan emlak sektörüne yönelik sınırlı da olsa bir rahatlama getireceği belirtiliyor.

Avrupa borsaları karışık seyir izlenirken, ABD'de endeksler Nasdaq öncülüğünde güne yükselişle başladı.

Dolar ve Euro faiz kararı ile yön değiştirdi

Dolar ve Euro faiz kararı ile yön değiştirdi

Dolar/TL paritesi dün yüzde 0,7'lik düşüşle 13,4313'ten günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,4650'den işlem gördü.

Dolar endeksi ise dün yüzde 0,2'lik azalışla 95,5'ten günü tamamlamasının ardından bugün yatay seyretti.

Enflasyon kaygıları ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle tahvil piyasasında ise faizlerdeki yukarı yönlü hareket sürüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,90'ı test ederek 2 yılın zirvesini görürken, Almanya'da 10 yıllık tahvil faizleri 7 Mayıs 2019'dan bu yana ilk kez pozitif tarafa geçti. İspanya, Fransa ve İtalya'da da uzun vadeli tahvil faizlerinin hızlı yükselmesi dikkati çekti.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,2'lik artışla 1,1346'dan kapanmasının ardından bugün yatay seyretti.

09.50 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,81 oranında yükselişle 13,5344 seviyesinden, euro/TL 15,3862 seviyesinden ve euro/dolar da 1,13524 seviyesinden karşılık buldu.

18.25 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,35 oranında düşüşle 13,3782 liradan, euro/TL 15,1786 seviyesinden işlem görürken, euro/dolar uluslararası piyasalarda 1,13325 seviyesinden karşılık buldu. 

Zayıf ABD Doları ve enflasyona karşı korunma çabaları altına destek verdi

Zayıf ABD Doları ve enflasyona karşı korunma çabaları altına destek verdi

ABD Doları'ndaki zayıflık ve enflasyona karşı koruma satın alma çabaları ile 1831 dolar/ons direncini aşan spot altın 1849 dolar/ons seviyesini hedeflemeye devam etti.

Uluslararası piyasalarda spot altın 22 Kasım'dan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1844,16 dolar/ons seviyesine kadar yaşanan yükselişin ardından gelen kar realizasyonları ime 1839,64 dolar/ons seviyesinden işlem gördü.

Analistler, Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda yaşanan gerginliğin de yatırımcıları güvenli liman olarak altına yönelttiğini belirttiler.

Spot altın için 1849 dolar/ons seviyesinin üzerinde 1863-1877 dolar/ons bandını direnç olarak işaret eden analistler, destek seviyeleri olarak ise 1831 dolar/ons seviyesinin altında 1821-1812 dolar/ons aralığını gösterdiler.

18.25 itibarıyla ons altın uluslararası piyasalarda 1.845 dolardan, gram altın yurt içinde dolardaki düşüşün de etkisiyle ise 793 liradan işlem gördü.

Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinden geriledi

Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinden geriledi

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 7 yılın zirvesinden geriledi.

Jeopolitik risklerdeki artışın etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı dün 88,4 dolarla Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün 87,7 dolar seviyelerinden işlem gördü. 

Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol akışının yeniden sağlanması ve kar realizasyonları petrol fiyatlarının gerilemesinde etkili oldu.

ICE'de Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 87,29 dolar seviyesine kadar düşüşün ardından şu sıralarda düne göre 13 cent kayıpla 88,31 dolar seviyesinden, NYMEX'de Batı Teksas petrolü ise düne göre 13 cent artışla 87,09 dolar/varil seviyesinde işlem gördü.

Analistler, IEA'nın petrol talebinin bu yıl pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkma yolunda ilerlemeye devam ettiği yönündeki raporun ve OPEC+ üreticilerin üretim artışında hedeflerin gerisinde kaldıklarına yönelik açıklamaları fiyatlara destek vermeye devam ettiğini belirtiyorlar.

18.25 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 0,09 oranında yükselişle 88,52 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın