Görüş Bildir
Haberler
BM: 'Suriye Hükümeti ve IŞİD İnsanlık Suçu İşliyor'

BM: 'Suriye Hükümeti ve IŞİD İnsanlık Suçu İşliyor'

Ulaş
28.08.2014 - 00:08
İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Komisyonu, Suriye raporunda hem IŞİD'in hem de Suriye hükümetinin savaş ve insanlık suçu işlediğini söyledi. Uluslararası topluma Suriye'ye silah ambargosu uygulaması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye raporunda, IŞİD üyelerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini söyledi. “IŞİD, siviller, özellikle azınlıklar için açık bir tehlike oluşturmaktadır” dedi.

BM’nin Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için kurulan bağımsız komisyonunun 480 görüşme ve birçok belgeye dayandırarak hazırladığı raporda, savaşın sivil bölgelere yayıldığına ve en çok kadın ve çocukları etkilediğine dikkat çekildi.

Suriye’nin IŞİD kontrolündeki kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde, özellikle Cuma günlerinin idamlar, sakatlamalar ve kırbaçlamalarla anıldığı ve çocukların bu vahşeti izlemeye zorlandığı belirtildi. “Bu öldürmelerin çoğu, komisyon tarafından katliam olarak nitelendirilmektedir” denildi.

Raporda cesetlerin yerel halkın görmesi için günlerce sergilendiği, IŞİD’in kıyafet koduna uymayan kadınların kırbaçlandığı, 10 yaşında çocukların IŞİD kamplarında eğitime gönderildiği, Kürtlerin yerinden edildiği ve basın çalışanlarının hedef alındığı ifade edildi.

Diğer silahlı grupların ve hükümetin de savaş suçu ve insanlık suçu içeren ihlallerde bulunduğuna dikkat çekilirken, Ocak ve Temmuz ayları arasında hükümetin misillemeleri sırasında yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini vurgulandı.

Komisyon, hükümete bağlı askerlerin control noktalarında yaralı sivillerin hastanelere ulaşmasına engel olduğunu da raporladı.

Komisyon, hastanelerin hedef alındığını ve hükümet güçlerinin tıbbi yardımların ulaştırılmasına engel olduğu, hapishanelerde korkunç işkenceler ve cinsel şiddet uygulandığını belirtti.

'İnsani yardımlar, savaş aracı olarak kullanılmaya devam ediyor' dedi.

Raporda, Nisan ve Mayıs aylarında Batı Suriye’de sekiz farklı olayda, hükümet güçlerinin klor,in gibi kimyasal araçlar kullandığı söylendi.

Uluslararası toplumu silah ambargosu uygulamaya çağıran Komisyon, raporda şu ifadelere yer verdi.

“Bazı devletler, Suriye hükümetine silah ve mühimmat tedarik etmeye ya da bu tedarik için lojistik e stratejik destek sunmaya devam ediyor. Bazı devletler, kurumlar ve bireyler, silahlı grupları finansal olarak ve silahlarla destekliyor. Suriye’ye gönderilen silahlar, insanlık suçları ve insan hakları ihlallerinde kullanılıyor.” (ÇT)

  • Bianet
Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0