Görüş Bildir
Haberler
BM Raporu: 'Fransız Askerler Çocuklara Tecavüz Etti'

BM Raporu: 'Fransız Askerler Çocuklara Tecavüz Etti'

FreiGeist
30.04.2015 - 14:26 Son Güncelleme: 30.04.2015 - 16:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, Fransız askerlerin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocuklara tecavüz ettiği, Fransa Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Fransız Başsavcılığın da bu suçlarla ilgili 2014 yılında inceleme başlattığı ortaya çıktı. Bakanlık suçlamaların ispatlanması halinde faillere en sert cezaların verileceğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Fransa'nın 2014 yılı Temmuz ayında, Fransız askerler hakkındaki çocuklara tecavüz suçlamalarıyla ilgili, BM İnsan Hakları Komiseri tarafından bilgi aldığı belirtildi.

BM görevlisi tarafından alınan tanık ifadelerine göre, 2013 ile 2014 yılları arasında Orta Afrika Cumhuriyeti başkenti Bangui havaalanında 10 çocuğa tecavüz edildi. Fransız askerler havaalanında güvenlik sağlamakla görevlendirilmişlerdi.

BM yardım görevlisi tarafından hazırlanan rapor olayın Aralık 2013 ile Haziran 2014 arasında gerçekleştiğini söylerken, BM barışgüçlerinin benzer şeyler yaptığına dair uzun süredir iddialar olduğu da belirtiliyor.

BM'nin gizli raporundaki bilgiler 'The Guardian' gazetesi tarafından kamuoyuna duyuruldu. Fransa 2013 Aralık ayında Orta Afrika'da, Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çatışmaları 'önlemek' amacıyla bir askeri görev başlatmıştı. 2014 Nisan ayında BM, bölgede mavi bereli görevi kararı alarak, Eylül ayında görevi başlattı.

Raporda geçen olaylar arasında 11 yaşındaki bir erkek çocuk yiyecek ararken cinsel istismara uğraması ve 9 yaşındaki bir çocuğun arkadaşıyla beraber yiyecek aramak için gittikleri bir yerde iki Fransız askerince tecavüze uğraması yer alıyor. Raporda çocukların olayları anlatırken yaşadıkları travmaya da yer veriliyor.

Çocukların tecavüz eden askerlerin kim olduğuna dair tarifler de verdiği söylenirken, Birleşmiş Milletler'in böyle durumlarda 'yoksayma, ikna, gizleme' yöntemleri izlediği kaydediliyor.

BM sözcülerinden biri, gizli bilgilerin sızdırılmasından sorumlu tutulan BM çalışanının görevinden alındığını bildirdi. Daha sonra geçen yıl ilkbaharda suçlamalarla ilgili inceleme başlatıldı.

Dünya Bülteni

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
1
0
0
0