Görüş Bildir
Haberler
BM Genel Sekreteri: 'Türkiye Uluslararası Toplumun Daha Fazla Desteğini Hak Ediyor'

BM Genel Sekreteri: 'Türkiye Uluslararası Toplumun Daha Fazla Desteğini Hak Ediyor'

ATKN
21.05.2016 - 19:26 Son Güncelleme: 21.05.2016 - 22:48

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeliyi misafir ettiğini belirterek, 'Türkiye ile birlikte sığınmacıları misafir eden ülkeler daha fazla desteği hak ediyorlar' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da gerçekleştirilecek BM Dünya İnsani Zirvesi öncesi, zirve, sığınmacı krizi ve Ortadoğu'da yaşanan problemlere ilişkin Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'nin 'kimsenin arkada bırakılmaması' taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Ban, bunun hayata geçirilmesinin hem uluslararası toplum hem de BM için öncelik olduğunu belirterek, 'İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi hem siyasi olarak hem de milyonlarca insana yardım ulaştırılması için bir ivme sağlayacak.' dedi.

Dünyanın silahlı çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle çok kritik bir dönemden geçtiğini, en az 130 milyon kişinin günlük insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, bunların 60 milyonunun ise yerlerinden edilen sığınmacılar olduğunu vurgulayan Ban, şunları söyledi:

'Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı çok cömert şekilde misafir ediyor'

'Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı çok cömert şekilde misafir ediyor'

'Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı çok cömert şekilde misafir ediyor. Günümüzde insani yardıma ihtiyacı olan insan sayısı BM'nin sürdüremeyeceği ve yönetemeyeceği biçimde katlanarak artıyor. Muhtaç durumdaki insanlara yardım sağlamak zorundayız ancak kaynaklar ve uluslararası toplumun bu soruna cevabı yetersiz. Siyasi liderlerin taahhütlerine ihtiyacımız var. Bu nedenle bu zirveyi gerçekleştiriyoruz. 170'ten fazla ülke katılacak. 60'tan fazlasını devlet ya da hükümet başkanları temsil edecek.'

Genel Sekreter Ban, zirveye 6 bin civarında kişinin katılacağını, hükümetler yanında özel sektör ve sivil toplum liderlerini de mücadeleye dahil ederek 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en ağır insani krizin çözümü için bir sinerji oluşturmak istediklerini söyledi.

Toplantının Türkiye'de gerçekleştirilmesi kararına da değinen Ban, 'Türkiye'nin, Avrupa, Asya ve Ortadoğu'nun kalbinde stratejik bir konumu var. İstanbul'un elverişli konumu ve oldukça gelişmiş alt yapı imkanları da bu düzeyde bir etkinliğin yapılması için önemli avantajlar. Doğal afetler yaşayan ve 3 milyondan fazla sığınmacıyı misafir eden Türkiye, insani krizlere cevap verme konusunda tecrübe, bilgi ve geleneğe sahip.' dedi.

'Türkiye ve diğer ülkeler daha fazla yardımı hak ediyor'

'Türkiye ve diğer ülkeler daha fazla yardımı hak ediyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ban Ki-mun Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı fedakarlıklara da değinerek, 'Türkiye ile birlikte Suriyeli sığınmacıları misafir eden diğer komşu ülkelerin çok büyük bir sorumluluğu üstlendikleri açık ve bu ülkeler uluslararası toplumun daha fazla desteğini hak ediyorlar. Bu beş yıllık çatışma sürecinde Suriyeliler, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılama ve çocuklarını okutma ümitlerini kaybediyorlar. Küresel dayanışmaya ihtiyacımız var.' diye konuştu.

Genel Sekreter Ban, Suriye'deki iç savaş ve diplomatik çözüm çabalarına da değinerek, bu soruna çözüm bulmanın oldukça zor olduğunu kaydetti.

Ban, Suriye'de sivillere, hastane, okul ve pazar yerlerine düzenlenen saldırılara yönelik soru üzerine de 'Bu saldırıları kınıyorum. Sivilleri hedef alan saldırılar uluslararası hukukun ihlalidir ve mazur görülemez. Bu suçları işleyenler hesap vermelidir' diye konuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
23
13
9
9
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Ziya Boz

Bunda bir terslik var.Bunlar bizi niye savunuyor?

Janset cataltug

Olmaz. Mültecilere karşı pek hoşgörülü bir toplum değilmişiz. Bu yüzden desteklerinizi kabul edemeyiz. Rica ediyorum, ülkesine birkaç yüz mülteci kabul eden ... Devamını Gör

ayar abi

İşteTürkiyenin merhametini elin ban ki mun'u dile getirip takdir ederken bizimkiler suriyelere küfür edip aşağılıyor...

Earthless

Haha merhamet sanıyor