Görüş Bildir
Haberler
Bizi Yiyip Bitiren Hatta Bazen Hasta Eden Stresimizi Daha Kolay Nasıl Yönetiriz?

Bizi Yiyip Bitiren Hatta Bazen Hasta Eden Stresimizi Daha Kolay Nasıl Yönetiriz?

Gizem Beşe
14.10.2021 - 07:00

Stres hepimizin ortak problemi. İşimizde, okulumuzda, günlük yaşantımızda kısacası hayatımızın her anında bir şekilde stres altında kalıyoruz. Stres bizi bazen hasta bile edebiliyor. Karnımızı ağrıtıyor, midemizi bulandırıyor, başımıza ağrıtıyor.  Peki bizi yiyip bitiren bu stresi nasıl yönetiriz? Gelin beraber bakalım

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk olarak stres nedir?

Stres bizi rahatsız eden üzerimizde baskı ve gerginlik hissettiğimiz ve vücudumuzun aşırı strese maruz kaldığında çeşitli tepkiler verdiği durumdur. İki tür stres vardır. Pozitif stres ve negatif stres. Pozitif stres; İnsanın hedefe odaklanmasını, iç motivasyonunu arttırdığı stres türüdür. Evet stres aslında tamamen kötü değildir. Ama dozajını doğru ayarladıktan sonra...

2. Stresli olduğunuzu kabul edin.

2. Stresli olduğunuzu kabul edin.

Çoğu insan stresli olduğunu kabul etmez. Ben stresli değilim, sadece heyecanlandım diyerek stresini reddeder. Kabul etmediğimiz bir stresi yenmemiz mümkün olmaz.

3. Stresin nedenini bulmaya çalışalım.

3. Stresin nedenini bulmaya çalışalım.

Öncelikle stresimizin nedenini bulmaya çalışalım. Stresli olduğumuzda davranışlarımızı gözlemlemeye çalışalım ve bunların farkına varalım. Stresin kaynağını bulduktan sonra stresi yönetmek daha kolay olacaktır.

4. Podcastler, şarkılar dinleyin.

4. Podcastler, şarkılar dinleyin.

Bazı podcastler veya radyo kanalları hatta şarkıların ritmi bile bizim içsel yaşantımızı etkiler. Bizi sakinleştirecek şarkılar ve podcastler dinlemek stresimizi azaltacaktır.

5. Derin nefesler alın.

Derin nefesler alıp vermek sizi sakinleştirecek ve stresinizi azaltacaktır. Derin nefesler, daha iyi düşünmenizi ve daha iyi kararlar almanızı sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İşlerinizi planlayın.

İşlerinizi planlamanız sizi rahatlatacak ve stresten uzaklaşacaktır. Öncelikle işlerinizi son güne bırakmayın! Yapacağınız işleri not edin ve günlere bölün. Böylelikle eliniz ayağınıza dolaşmaz ve stresiniz azalır.

7. Meditasyon yapın.

Günde 5 dakika meditasyon yapmanız bile sizi daha az stresli bir insan yapacaktır. Meditasyon sizi hayatın keşmekeşliğinden çıkararak daha sakin bir ortama götürür ve stresinizi törpüler.

8. Kaygılarınızı paylaşın.

8. Kaygılarınızı paylaşın.

Stres yaptığınız konuda elbette içinizde bir kaygı oluşacaktır. Bu kaygıyı ailenizle, arkadaşlarınızla veya doğayla paylaşmak sizi rahatlatacaktır.

9. Gerçekçi olun.

9. Gerçekçi olun.

Sorunlarınızı kafanızda büyütmeyin, felaket senaryoları kurmayın. Gerçekçi olun, unutmayın sorunlarınız düşündüğünüzden daha ufak tefek şeyler olabilir.

10. Egzersiz yapın.

Egzersiz yapmak sizi rahatlatacak ve günlük hayattan bir nebze de olsa uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Anda kalın.

Stresin nedenlerinden biri işimizi yaparken geçmişi veya geleceği düşünmektir. Şimdide kalın; geçmiş zaten geri gelmeyecek ve gelecekte yapacağınız işe daha süreniz var. Bunları kendinize mutlaka hatırlatın ve anda kalın!

12. Tüm sorumluluğu üzerinize almayın.

12. Tüm sorumluluğu üzerinize almayın.

Grup çalışmalarında, iş hayatında, arkadaş çevresinde her şeyi sizin sorumluluğunuz altında görmeyin.

13. Hayatınıza düzen kavramını sokun.

13. Hayatınıza düzen kavramını sokun.

Düzen yaşantınızı etkileyen en büyük etmenlerden biridir. Çevrenizde düzenli olun, düzenli uyuyun, düzenli beslenin, etrafınıza çeki düzen verin.

14. Kendinizi iyi tanıyın.

Stres altında siz nasıl bir insan oluyorsunuz? Bu sorunun cevabını iç dünyanızda yanıtlayın. Bu tanıma stresinizin kötüye gittiğinde sizi onu durdurmanızı ve yok etmenizi sağlayacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
simurg

ekonomisi iyi olmayan toplumun içinden psikolog ordusu geçse iyi olmaz denir ya hani. parası olmayan insan her zaman stresli insandır ne yapsa boş. para her ... Devamını Gör