Görüş Bildir
Haberler
Bizden Destek Bekliyorlar! Dünyanın Farklı Yerlerinden Yaşamı Tehdit Altında Olan 9 Canlı

Bizden Destek Bekliyorlar! Dünyanın Farklı Yerlerinden Yaşamı Tehdit Altında Olan 9 Canlı

WWF-Türkiye
16.10.2020 - 23:49

Bugün birçok farklı türün yaşamları tehdit altında. WWF'nin verilerine göre son 50 yıl içerisinde omurgalı canlı nüfusu %68 azalmış durumda. Birçok farklı kıtadan, yaşamı tehdit altında olan canlılara yakından göz atmaya hazır mısınız?

1. Sayga Ceylanı

1. Sayga Ceylanı

Burunları ve boynuzları ile tatlı bir görünüme sahip olan Sayga Ceylanlarının erkekleri boynuzları için avlanırken aynı zamanda son yıllarda gerçekleşen hastalıklarla Saygaların yaşamları tehdit altında. 😣

Lokasyon: Orta Asya ve Rusya

2. Bozkurt

2. Bozkurt

Griden siyaha dönen renkleriyle daha çok gece aktif olan bozkurtlar gelişmiş duyularıyla gece çok iyi görebilir ve duyabilirler. Türkiye'de de bulunan bozkurtların yaşamları tehlike altında!

Lokasyon: Avrupa ve Anadolu

3. Yunus

3. Yunus

Bu zeki ve sosyal dostlarımız, oldukça oyuncudurlar. Birbirleriyle ve yavrularıyla oynadıkları oyunlar ilişkilerini geliştirir, yavruların beslenme yeteneği kazanmasını sağlar. Yunuslar yavrularını yaklaşık 9 ay emzirirler. Tüm bu güzelliklere karşın bu tatlı dostlarımız tehlike altında. Özellikle Akdeniz alt popülasyonu çok büyük bir tehlike altında. Tırtak türü yunusların da sayısı son 60 yılda %50 azaldı.

Lokasyon: Akdeniz ve diğer sıcak denizler

4. İber Vaşağı

4. İber Vaşağı

Dünyada sadece 156 tane kayıt altında İber Vaşağı bulunuyor. Farklı görüntüleri ve boyutlarıyla dikkat çeken İber Vaşağının soyu tükenme tehlikesi altında.

Lokasyon: Batı ve Orta Avrupa

5. Bozayı

5. Bozayı

Kuzey yarımkürede yaşayan sekiz ayı türünden biri olan bu dostumuz, karada yaşayan en büyük hayvanlardan biridir. Öyle ki 300 kg ağırlığa ulaşabilirler.  Genellikle ormanlarda görülse bile bodur bitkili alanlarda yahut çıplak sarp dağlarda görülebilir. Bozayılar, Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesi ve Doğu Anadolu'da yaşamaktadır. Avrupa'da bern sözleşmesi gereği 1984 yılından bu yana koruma altındaki Bozayılar, bu günlerde insanlar tarafından öldürülme ve yaşam alanlarının parçalanması nedeniyle sayıları oldukça azalmış durumda.

Lokasyon: Avrupa, Ortadoğu ve Batı Asya

6. Deniz Samuru

6. Deniz Samuru

Tatlış hareketli ve sıcakkanlı tavırlarıyla dikkat çeken deniz samurlarının soyu gittikçe tükeniyor. Kürkü için avlanan  samurların nüfusu milyonlardan 2 bin'e kadar düşmüştü. Günümüzde korunma altına alınan hayvanlar arasında yer samurların ayısı yüz binler civarında.

Lokasyon: Kuzey Amerika

7. Saz Kedisi

7. Saz Kedisi

Bu tatlı kedi türü pek alışageldiğimiz kedilere benzemiyor. Kedilere göre daha iri yabani bir tür olan saz kedisi, 12 kg ağırlığa ulaşabiliyor. Yaşam alanlarının kaybedilmesi ve sulak alanların yitirilmesi gibi nedenlerle sayıları oldukça azaldı.

Lokasyon: Ege Bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi

8. Kakapo

8. Kakapo

Yavaş hareketleri ve uçamayan yapılarıyla diğer papağanlardan ayrılan şahsına münhasır kakapolardan dünyada sadece 120 tane bulunuyor ve kritik derecede tehlike altında olan canlılar arasında yer alıyor.

Lokasyon: Yeni Zelanda

9. Deniz Kaplumbağası

9. Deniz Kaplumbağası

İribaşlı deniz kaplumbağası olarak da anılan bu harika canlıların boyu 100 cm'yi geçebilir ve ağırlıkları 190 kilograma ulaşabilir. Şaşırabilirsiniz fakat yaklaşık 110 milyon yıldır dünya denizlerinde dolaşıyorlar! Özellikle Akdeniz Bölgesinde yaşayan türlerini mutlaka biliyorsunuzdur. Zira Muğla'dan Hatay'a kadar 22 kumsalda yuvalama yapıyorlar. Ne yazık ki komşularımız sayılabilecek deniz kaplumbağaları da tehlike altında.

Lokasyon: Tropik ve subtropik sular

Nestlé Kahvaltılık Gevrekler ve WWF-Türkiye işbirliği ile yaşamı tehdit altında olan hayvanları gelin birlikte koruyalım!

Nestlé Kahvaltılık Gevrekler ve WWF-Türkiye işbirliği ile yaşamı tehdit altında olan hayvanları gelin birlikte koruyalım!

Bu harika canlılar hakkında bilgi edinmek ve daha fazlası için tıkla!