Görüş Bildir
Haberler
Biyonik Atletlere Özel Olimpiyat

Biyonik Atletlere Özel Olimpiyat

Batuhan
28.03.2014 - 10:39

Biyonik Atletlere Özel Olimpiyat

İnsan odaklı robotik teknolojilerin ortaya konması ve geliştirilmesini amaçlayan 'Cybathlon', Ekim 2016'da düzenlenecek. Yarışmacılar dış iskelet ve teknolojik cihazlardan faydalanacak.

İsviçre'deki robotik laboratuvarlarının oluşturduğu koalisyon, Ekim 2016'da dünyanın ilk biyonik atletli olimpiyatlarını düzenlemek için harekete geçti. Tarihte bir ilk olacak organizasyonda, engelli sporcular sadece protez değil, vücutlarında dış iskelet, teknolojik cihazlar ve yazılımlar gibi en son teknolojileri kullanacak.

Bisiklet, tekerlekli sandalye, dış iskelet, kol protezleri, bacak ve Beyin Bilgisayar Arayüzü olmak üzere altı yarış alanında mücadele edecek olan sporcular arasında, tamamen felçli olanlar da yer alacak. İnsan odaklı robot teknolojilerinin öne çıkacağı 'Cybathlon', robotik laboratuvarlarının oluşturduğu NCCR koalisyonu tarafından düzenlenecek.

Yeni teknolojilere kapı aralayacak

Olimpiyatlarda sadece protez kullanabilen atletlere kıyasla, Cybathlon yarışmacıları dış iskeletin dışında teknolojik cihazlar ve yazılımlar da kullanacak. Yarışmaların sonunda, kazanan sporcu ile sporculara kullandıkları teknolojileri geliştiren firmalar ödül kazanacak.

NCCR web sayfasından yaptığı açıklamada, 'Yarışmanın kuralları, her bir yarışmacının sahip olduğu teknolojiyle bir diğer yarışmacıya göre daha az olan ve karşılaştırılabilir, destekleyici teknoloji farkını ortaya koyacak. Daha güçlü robotik cihazların geliştirilmesini desteklemek için olabildiğince az teknik sınırlama olacak' ifadesi kullanıldı.

Organizasyon, en son teknolojiyle bütünleşen insan vücudunun neler yapabileceğini gözler önüne sereceği gibi, yarışmalarda alışılmışın dışında olacak. Dış iskelet yarışlarında, sporcular kullandıkları teknolojiyle neler yapabildiklerini göstermek için belli engelleri aşacak, ağırlık taşıyacak, dar bir sütunun üzerinde yürüyecek.

Kaynak: The Verge.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/biy...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın