Görüş Bildir
Haberler
Bitlis'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bitlis'te Ne Yenir?

Bitlis'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bitlis'te Ne Yenir?

Elif Ateş
21.11.2021 - 19:27

Bitlis, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat- Van bölümünde yer alan bir ildir. Doğusunda Van Gölü,  güneyinde Siirt, batısında Muş, kuzeyinde ise Ağrı illeri bulunur. Bitlis'in topraklarının %71'i dağlık alanlardan oluşmaktadır. Dünyanın önemli volkanik dağlarından olan Nemrut ve Süphan dağı bu alanları kapsar. İstanbul, Ankara gibi birçok ticaret merkezine uzak olduğu için fazla gelişememiştir. Fakat oldukça zengin bir tarihi geçmişi vardır. Bölgenin önemli tarihi ve kültürel değerleri bu şehirde bulunur. Peki, Bitlis'te gezilecek yerler nerelerdir? Bitlis'te ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bitlis, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehir, M.Ö 2000 yıllarında Hititlerin hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Asurlular ve Urartuların egemenliği altında uzun yıllar boyunca kalmıştır. Bölgeye İskitler, Medler, Lidyalılar ele geçirdikten sonra Pers imparatoru Büyük İskender Bitlis'te hakimiyet kurmuştur. O dönemlerde Büyük İskender, komutasındaki Bedlis adlı kişiye şehirde bir kale yaptırtmıştır. Bu nedenle şehrin adı Bedlis olarak kalmış, zamanla da Bitlis olmuştur. Selçukluların Anadolu'da fetihlere başlamasıyla bir süre sonra şehre Türkler yerleşmiştir. 1514 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu Bitlis'i topraklarına katmıştır. Bitlis'in gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Bitlis'te Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Bitlis'te Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Bitlis Çarşı: Şehrin simgelerinden biri olan Bitlis Çarşısı pek çok eserde geçmektedir. Özellikle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bu çarşıda 20 bine yakın dükkanın bulunduğu yazmaktadır. Kalenin surlarının altında yer alan dükkanlarda ise yöreye ait birçok ürün satılır.

  • Bitlis Etnografya Müzesi: 2005 yılında hizmete açılan müze, şehrin tarihi, kültürel, gelenek ve göreneklerine dair pek çok eseri içinde barındırır. Ayrıca kazı çalışmalarında çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler de bulunmaktadır.

  • Bitlis Kaplıcaları: Nemrut Gülsuhan Kaplıcaları, Bingöl Üniversitesi Termal Kaplıcaları, Arap Köprüsü Kaplıcası şehrin önemli yerlerindendir. Kaplıca sularının birçok hastalığa ve özellikle romatizmaya iyi geldiği bilinir.

  • Bitlis Kayak Merkezi: Çirtkaya olarak bilinen bu yer şehrin göbeğinde yer aldığından dolayı Bitlis halkı tarafından sık ziyaret edilir. Kayak merkezinin çevresinde konaklanabilecek pek çok yer bulunur.

  • Adilcevaz Sahili: Bölgede yaz aylarında vazgeçilmez yerlerden biridir. Gölün masmavi temiz ve sodalı suyundan dolayı hafta sonları oldukça kalabalıktır. Bitlis'e gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

Bitlis'te Ne Yenir?

Bitlis'te Ne Yenir?
  • Büryan: Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık yapılan lezzetlerdendir. Ancak Bitlis'te yapılan büryaniyi özel kılan ise kuzu etinin tandırda pişmesidir. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır.

  • Bitlis Köftesi: Hemen her yörede kendine has bir tarzda yapılan köfte, bu şehirde bulgur ve yöreye ait baharatlar ile yapılır. Ayrıca Bitlis köftesi kızartılarak değil, haşlanarak pişirilir.

  • Katıklı Dolma: Kabak ve kıymanın buluştuğu nadide dolmalardan biridir. Kabaklar halka halka kesildikten sonra içine kıymalı, baharatlı iç harç koyulur. Üzerine ise sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra servis edilir.

  • Halise: Hem doyurucu hem de lezzetli bir yemektir. Görünüş itibari ile keşkeğe benzese de içeriği oldukça farklıdır. Aşurelik buğday, nohut ve et ile yapılır. Üzerine ise eritilmiş tereyağı gezdirilir.

  • Ciğer Taplaması: Bitlis'in en meşhur et yemeklerindedir. Koyun ciğeri ve köftelik bulgur ile yapılır. Yanına koyulan pirinç pilavı tüketilir. Bitlis'e gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
10
4
4
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mahmut Karabalık

Adilcevaz çok güzel bir yer gerçekten