Görüş Bildir
Haberler
Bitkisel Ürünler Sağlığa Zararlı mı?

Bitkisel Ürünler Sağlığa Zararlı mı?

Mahmut Saim
04.04.2014 - 09:25 Son Güncelleme: 04.04.2014 - 11:39

Bitkisel Ürünler Sağlığa Zararlı Mı?

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Can, bitkilerle tedavinin tıpta asla göz ardı edilemeyeceğini ancak araştırılmadan kullanılan her ürünün sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bu konuda en önemli noktanın toplumun bilinçlenmesi olduğuna işaret eden Can, insanların bitkileri 'doğal' diye önemsemeden kullandığına, halbuki bazı bitkisel ürünlerin özellikle belli gruplar için çok riskli olabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Çocuklar, hamileler ve yaşlılar bu risk grubu içinde yer alır. Yaşlılarda başka bir ilaçkullanmaları durumunda bitkisel ürünlerle o ilaçların etkileşimi söz konusu olabilir. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ginseng, gingkgo biloba, hatta sarımsak gibi bitkisel ürünler ilaç etkileşimi oluşturarak kanama bozukluklarına

neden olabiliyor ve birlikte kullanıldığında pıhtılaşma önleyici ilaçların etkisini arttırarak beklenmedik kanamalara sebep oluyor. Daha önemlisi birçok hasta bu ürünleri zararsız kabul ettiğinden kullanırken doktorunu bilgilendirmiyor. Kanama bozukluğu olanlar çok dikkatli olmalı. Cerrahi operasyonlardan 2 hafta önce kullanılan bitkisel ürünün beklenmedik kanamalara karşı bırakılması gerekir.'

Bitkisel ürünlerle tedavinin her zaman sanıldığını gibi etkili olmadığına değinen Can, 'Bu tür bitkisel ürünlerde plasebo etkisi dediğimiz, etkisiz bir ürünün, işe yarar, faydalı olur düşüncesi ile ortaya çıkan bir etkisi olabilir. Hasta buna inandığı zaman belli bir yere kadar tedavisini ilerletebilir' ifadelerini kullandı.

'Aktarlar eczane değil'

Can, alternatif tıp olarak bitkisel tedavide kullanılan ürünlerin birkaç yıl öncesine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırıldığını ve bu dönemde 'bitkisel' diye adlandırılan ürünlerin çok basit prosedürlerle piyasaya girebildiğini hatırlattı.

Aktarların Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğiyle ruhsat alarak sadece gıda takviyesi kapsamına giren ürünler ile geleneksel olarak uzun yıllardır kullanılan ve bazı durumlarda etkinliği kanıtlanmış bitkileri satabileceklerine işaret eder Can, şunları söyledi:

Kaynak: http://www.saglikhaberleri.com.tr/sif...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın