Görüş Bildir
Haberler
Bireysel Silahlanma Karşıtı Demokratlar'dan Kongre'de Oturma Eylemi

Bireysel Silahlanma Karşıtı Demokratlar'dan Kongre'de Oturma Eylemi

ABD’de bireysel silahlanmayı sınırlayacak yasal düzenlemenin oylamaya taşınmaması üzerine harekete geçen Demokratlar, ABD Kongresi’nde oturma eylemi başlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oturma eylemine, ülkenin önemli insan hakları savunucuları arasında yer alan Demokrat Parti’nin Georgia milletvekili John Lewis öncülük ediyor.

Öğle saatinden önce genel kurul kürsüsüne gelen Lewis’e yaklaşık 40 Demokrat milletvekili eşlik ediyor.

“Uzun süre çok sessiz kaldık”

“Uzun süre çok sessiz kaldık”

Twtitter: @NicholsUprising 

Lewis, silahsızlanma konusunda somut bir adım atılana kadar oturma eylemini sonlandırmayacaklarını belirterek, “Uzun süre çok sessiz kaldık.” dedi.

Milletvekilleri “Yasa yoksa mola yok” diye slogan atarken, Lewis, “Herhangi bir adım atılana kadar genel kurulu işgal edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Demokrat partili milletvekillerinin meclis kürsüsü önünde oturma eylemi devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Oturma eylemine Obama ve Clinton da destek verdi

Oturma eylemine Obama ve Clinton da destek verdi

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Obama, John Lewis’e liderliği için teşekkür etti. ABD Başkanı, Demokrat milletvekiline, “Silah şiddeti konusunda en çok ihtiyaç duyduğumuz yerde yaptığınız liderlik için teşekkür ediyorum” dedi.

Eski başkan Bill Clinton da Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Lewis’in eyleme öncülüğünü ‘liderlik’ olarak tanımladı.

Orlando katliamının ardından tartışmalar yeniden alevlenmişti

Orlando katliamının ardından tartışmalar yeniden alevlenmişti
İçeriğin Devamı Aşağıda

12 Haziran'da Florida eyaletinde bulunan Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir kulübe düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırı sonrası ABD'deki bireysel silahlanma sorunu bir kez daha gündeme gelmişti.

Silah almak bu kadar kolay mı?

Silah almak bu kadar kolay mı?

Katliamı gerçekleştiren Omar Mateen'in kullandığı AR-15 tipi silah herhangi bir silah dükkanından herkes tarafından edinilebiliyor. Mateen'in de Florida yasalarına göre bu otomatik silahı tamamen yasal yollardan satın aldığı ortaya çıkmıştı.

Florida yasalarına göre, ateşli silah satın almak isteyen kişiler gittikleri mağazada bir adli sicil formu dolduruyor. Formda bu kişilere, daha önce ağır cezayı gerektiren cinayet, saldırı ya da yangın çıkarmak gibi şiddet suçlarından birini işleyip işlemedikleri soruluyor. Eğer silah satın almak isteyen kişi, formda bu soruya 'Evet' yanıtı verir ve sabıkasını beyan ederse, silah satın alma talebi reddediliyor. 

Ayrıca silah satış mağazasının görevlileri de bu formdaki beyanları, Florida Güvenlik Güçleri Birimi ile yaptıkları kısa bir telefon görüşmesiyle formdaki bilgilerin doğruluğunu teyit ediyor.

Kimler silah satın alamıyor?

Kimler silah satın alamıyor?

Katliamın gerçekleştiği Florida eyaletinin yasalarına göre;

  • Aile içi şiddet suçlarından hüküm giyenler,

  • Nefret saldırılarından sabıkalı kişiler

  • Akıl hastanesinde yatmış olanlar silah satın alamıyor.

Ancak Florida'da bu suçlardan sabıkalı kişilerin silah satın alabilmesinin de yasal yolları var. Bu kişiler, silah satın alabilme hakkını geri kazanmak için Eyalet yetkililerine pişmanlık başvurusunda bulunabiliyor. Ancak uzmanlar bu af sürecinin ağır işlediğini belirtiyor.

Bunların dışındaki kişilere silah satışı tamamen serbest. Ancak uzmanlar uygulamada boşluklar bulunduğunu, sabıka kaydının kontrol edilmesine rağmen sayılan suçları işleyen kişilerin yine de silah alabildiğini belirtiyor.

Geçen yıl 13 binden fazla insan silahlı saldırılarda öldü

ABD'de tutulan bağımsız kayıtlara göre, sadece 2015'te 13 bin 200'den fazla kişi ateşli silahla düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti.  2012 istatistiklerine göre ise cinayetlerin yüzde 60'ı ateşli silah kullanılarak işlendi.

AA, Sputnik ve BBC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
4
4
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
A B

Sadece bireylerin değil,bütün ülkelerin silahsızlandığı günleri görmek ümidiyle...

napıyım yani

Ortaya bide cips kola açın tam olsun :D