Görüş Bildir
Haberler
Birbirinden Garip ve Çok Yaygın Olmayan Bu Psikolojik Rahatsızlıkları Öğrenince Şok Olacaksınız!

Birbirinden Garip ve Çok Yaygın Olmayan Bu Psikolojik Rahatsızlıkları Öğrenince Şok Olacaksınız!

Beste İçten
24.05.2018 - 19:11

Psikoloji giderek gelişti ve içine aldığı büyük bir dünya var artık. Çoğu insan psikolojiyi kıyısından köşesinden tanısa da bazen öyle şeyler duyuyoruz ki küçük dilimizi yutmamak imkansız. Psikoloji dünyasının keşiflerinin arasına kattığı bu birbirinden ilginç ve bir o kadar da garip hastalıkları duyunca eminiz ki şok olacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Capgras Sanrısı

1. Capgras Sanrısı

Bu sıkıntıdan muzdarip kişiler çok yakınlarındaki birinin kendilerine benzer bir sahtekarla yer değiştirdiğine inanırlar. Bu tür bir sanrı, şizofrenisi olan insanlarda daha çok yaygındır.  Ayrıca demans, epilepsi hastalarında ve kafasına bir darbe almış kişilerde de görülebilmektedir.

Bunu da şöyle bırakalım. 👌

2. Fregoli Sendromu

2. Fregoli Sendromu

Bu Capgras Sanrısının tam tersi bir durumdur. Fregoli Sendromu yaşayan kişi, farklı insanların aslında görünüşlerini değiştirebildiklerine ve farklı kişiler gibi davranıp hareket edebildiklerine inanır.

Sendromu daha detaylı anlatan içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. 👇

3. Cotard Sanrısı

3. Cotard Sanrısı

Bu sendromu yaşayan kişi ise ölü olduğuna ya da var olmadığı inancı ile yaşar. Bu kişiler vücutlarının çürüme döneminde olduğuna inanır ya da tüm kanlarının çekilmiş olduğunu veya iç organlarının yok olduğunu düşünürler. Bu durum daha çok psikotik depresyon ya da şizofreni hastalarında görülmektedir.

Sendromun nasıl hissettirdiğini merak edenler buraya.👇

4. Paramnezi (Çarpık anımsama)

4. Paramnezi (Çarpık anımsama)

Bu rahatsızlık bir yerin replikasının yapılmış olduğuyla karakterize edilmektedir yani bundan muzdarip kişiler bir mekanın aynı zamanda iki kopyası olduğuna inanırlar. Örneğin, bir paramnezi hastası kaldığı hastanenin kopyalandığına ve aynı anda başka bir yerde de var olduğuna inanıyor olabilir. Sanki paralel evrenler yaşıyormuşcasına bir deneyim halinin içinde olurlar.

5. Yabancı El Sendromu

5. Yabancı El Sendromu

Bu hastalıktan muzdarip olan kişi, ellerinin kendilerine ait olmadığına ve elinin kendi kontrolü olduğuna inanır. Bazen yabancı el sendromu yaşayanlar bir ruh, cin veya bunun gibi bir şey tarafından ele geçirilmiş olduklarına inanırlar. Yabancı el sendromu yaşayan insanlar, beynin iki yarım küresi arasında bağlantı kuran corpus callosum’u hasar görmüş insanlardır.

Korku filmi gibi bir hastalık... 😱

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mikropsi veya Makropsi Sendromu

6. Mikropsi veya Makropsi Sendromu

Diğer bir adıyla Alice Harikalar Diyarı'nda sendromu imge, görüntü, mekan ve zaman algısının bozulup karman çorman olduğu sinirsel bir durumdur. Bunun en rahatsız edici belirtilerinden biri vücut imgesinin değişmiş olarak görülmesidir, çünkü bunlardan birini yaşayan kişi vücut bölümlerinin şekil ve boyutları hakkında oldukça büyük bir karmaşa yaşamaktadır. Bu olağanüstü bir korkuya ve alarm haline yol açar.

7. Paris Sendromu

7. Paris Sendromu

Paris Sendromu, Fransa’nın başkenti olan Paris’i ziyaret eden Japon vatandaşlarında görülmektedir. Genelde seyahatleri sırasında bir sinirsel patlama yaşarlar, bu aynı zamanda dünyanın başka yerlerine giden Japon turistlerde de görülmektedir. Bu durum kültürel şokun oldukça yoğun ve sert bir hali olarak görülmektedir, öyle yoğundur ki anksiyetenin fiziksel ve duygusal belirtileri ortaya çıkar, gerçeklik algısı kaybolur hatta kişi halüsinasyon bile görmeye başlayabilir.

Paris’i her yıl ziyaret eden 6 milyon turistten sadece 20’si bu sendromdan etkilenmektedir. Detaylar için...👇

8. Çözülmeli Füj

8. Çözülmeli Füj

Kişi beklenmedik bir anda ve anlamadığı bir şekilde, kendini kim olduğunu ya da oraya nasıl geldiğini bilmeden dolaşırken bulur. Genelde bu atakları, uzun ve ağır geçen duygusal-fiziksel stres psikotik uyuştucu ve ilaçların kullanımının belli akli durumlarla oluşup tetiklemesi ile yaşanır.

9. Yabancı Aksan Sendromu

9. Yabancı Aksan Sendromu

Bu durumdan muzdarip olanlar kendi ana dillerini başka bir dilin aksanıyla konuşmaya başlarlar. Bu genelde büyük bir baş darbesi veya beyinde konuşmadan sorumlu bölümüne bir darbe sonucunda oluşur. Yabancı aksan sendromu oldukça nadir görülen bir durumdur.

Detaylar için içeriğimizi şöyle bırakalım. 👇

10. Kudüs Sendromu

10. Kudüs Sendromu

Kudüs Sendromu obsesif fikirlerin, sanrıların ve dinsel deneyimle alakalı diğer temaların varlığıyla bağdaştırılır. Bunlar Kudüs şehrine giderek tetiklenmektedir.

Kudüs Sendromu herhangi bir dinle kısıtlı değildir ve genelde Kudüs’te kalmalarından önce herhangi bir akıl hastalığı yaşamış kişilerde görülmektedir. Bu bölgeden ayrıldıktan bir kaç gün sonra  sanrılar ve takıntılı düşünceler yavaş yavaş ortadan kalkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sendromu anlatan 2013 Alman yapımı bir film bulunmaktadır.

Sendromu anlatan 2013 Alman yapımı bir film bulunmaktadır.

Sendromun ayrıntılarını öğrenmek isteyenleri buraya alalım.

11. Diojen Sendromu

11. Diojen Sendromu

Bu sendrom aşırı ilgisizlik, sosyal izolasyon, apati ve çöp toplamaya duyulan kompulsif bir takıntıyla tanımlanır. Genelde yaşlıca ya da gelişmekte olan demans sorunu yaşayan kişilerde görülür. Gelin bu hastalığa ismini veren adamın ilginç davranışından bahsedelim.

Sinoplu Diogenes alaycı ve minimalist bir Yunan filozofuydu.

Sinoplu Diogenes alaycı ve minimalist bir Yunan filozofuydu.

Diogenes'in felsefesi hayatın anlamının erdemler, doğaya uygun şekilde yaşama ve konvansiyonel bütün tutkuların (zenginlik, güç, ün) reddedilmesiyle bulunacağı inancına dayanır.

Atina’nın sokaklarında bir şarap fıçısının içinde yaşadığı söylenir ve Büyük İskender’le olan küstah ve atılgan karşılaşmasıyla tanınır. Olayın gerçekleştiği yerde Büyük İskender Diogene’e: “Bana ne istersen söyle.” der. Diogene ise “Gölge etme başka ihsan istemem.”diyerek cevap verir.

12. Stendhal Sendromu

12. Stendhal Sendromu

Stendhal Sendromu bir kişide bir sanat eseri üzerinde düşünürken ortaya çıkan fiziksel ve duygusal anksiyete, çözümlemeli deneyimler, ve hatta halüsinasyonlarla gelen bir durumdur.

Genelde insanlar tek bir yere odaklanmış özellikle güzel ve abartılı bir sanat eseri gördüklerinde ortaya çıkar. Onların durumu, dünyanın olağanüstü doğal güzelliğiyle yüzleştiği zaman aşırı bir tepki veren insanın durumu olarak kabul edebilirsiniz. BU sendromu yaşayan kişi sayısı oldukça azdır ve bu sendromu yaşayan kişi minimal destekten başka bir şeye ihtiyaç duymaz

Sendromu anlatan bir film de var.

Sendromu anlatan bir film de var.

En ilginç sendromlar listesinde başı çekmeye aday. 😨

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğer bunları bilmek bana yetmedi derseniz, psikoloji dünyasının keşfettiği diğer sendromları buradan öğrenebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
155
104
47
18
14
9
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
uğur gündoğan

Büyük ihtimal bunlar Anadoluda da insanların başlarına geldi ve ahraz bu ahraz içine cin girmiş efsunlanmış denilerek basite indirgendiler oysa ne havalı coo... Devamını Gör

Hipergrafi

Peki ya haklı olan Anadolu'daki insanlarsa?!

TheCottonCandyHeart

#12 Gustave'nin karizmasına odaklanırsanız bu durumu yaşayabilirsiniz.