Görüş Bildir
Haberler
Biraz Önce Yaptığınız Çişin Sağlığınız Hakkında Ne Söylediğini Biliyor musunuz?

Biraz Önce Yaptığınız Çişin Sağlığınız Hakkında Ne Söylediğini Biliyor musunuz?

cakyz
02.12.2016 - 16:57

Gözler kalbin aynası olabilir; ancak daha önemlisi çişiniz, tüm bedeninizin aynasıdır. Çişinizin rengi, yoğunluğu ve kokusu beden sağlığınız hakkında pek çok bilgi edinmenize yardımcı olabilir. İşte çişinizin sahip olduğu özelliklerden çıkarmanız gereken anlamlar:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle sağlıklı kabul edilen çiş rengiyle başlayalım:

Öncelikle sağlıklı kabul edilen çiş rengiyle başlayalım:

Cleveland Clinic'e göre sağlıklı kabul edilen çiş tipleri şu şekilde:

  • Koyu sarı ve saydam

  • Soluk sarı ve saydam

  • Sarı ve saydam

Çişiniz eğer bu üç durumdan birine uyuyorsa beden sağlığınız yerinde demektir. Çünkü sarı renk, vücudunuzda yeterli su bulunduğunu ve çişinizi normal sıklıkta yaptığınızı gösterir.

Öte yandan koyu sarı renkte şuna dikkat edilmesi gerekir:

Öte yandan koyu sarı renkte şuna dikkat edilmesi gerekir:

Koyu sarı renkli ve tamamen şeffaf ve renksiz çiş, vücudunuza ne kadar su aldığınızla ilgilidir. Eğer çişiniz şeffaf ve renksizse gereğinden fazla su tüketiyor olabilirsiniz ve su kullanımınızı biraz azaltabilirsiniz. Öte yandan koyu sarı renkli çiş de bunun tam tersine vücudunuzun susuz kaldığına işarettir ve daha çok su içmeniz için vücudunuzun size yaptığı bir uyarıdır.

Çişinizin rengi ve kokusu birden fazla faktör tarafından belirlenir.

Çişinizin rengi ve kokusu birden fazla faktör tarafından belirlenir.

Kullandığınız ilaçlar, laksatifler ve bazı yiyeceklerde bulunan gıda boyaları çişinizin rengini ve kokusunu etkileyebilir. Ancak bu etkenlerin haricinde çiş renginizin işaret ettiği sağlık durumları şu şekildedir:

Kehribar ya da bal renginde çiş

Kehribar ya da bal renginde çiş

Çiş renginin vücudun susuz kalması sebebiyle koyulaştığını söylemiştik. Bu çiş rengini tehlikeli kılan nokta ise şu: Çiş yapmak, vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Bu sebeple vücudunuza az sıvı almak ya da çişinizi çok uzun süre tutmak vücudunuzdaki toksinlerin artmasına ve yayılmasına sebep olur. Eğer çişiniz kehribar rengine döndüyse, sık sık tuvalete gittiğinizden ve çişinizi tutmayı alışkanlık hâline getirmediğinizden emin olun.

Kahverengi çiş

Kahverengi çiş

Eğer çişinizin rengi koyu sarıyı da aşıp kahverengiye dönmeye başladıysa bu ya şiddetli biçimde susuz kaldığınızı, ya da vücudunuzun sağlıksız bir sinyal verdiği anlamına gelir. Mayo Kliniği'ne göre kahverengi çiş, bazı besinlerin aşırı tüketilmesinden ya da sıtma ilaçlarının, sindirimi rahatlatıcı hapların ve bazı antibiyotik türlerinin kullanılmasından kaynaklanıyor olabilir. Çişin kahverengi olması durumunda bir doktora danışmak faydalı olacaktır; çünkü bu aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına, karaciğer ve böbrek hastalıklarına işaret ediyor olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşırı köpüklü çiş

Aşırı köpüklü çiş

Eğer çişiniz köpüklüyse hemen endişe etmeyin. Bu, normalden hızlı işediğiniz durumlarda ortaya çıkabilir. Ancak Mayo Kliniği'ne göre çişinizin köpüklü gelmesi uzun süre devam ederse bu durum beslenmenizin aşırı protein ağırlıklı olduğuna ya da böbreklerinizle alakalı bir problem olduğuna işaret ediyor olabilir.

Pembeye ya da kırmızıya çalan çiş

Pembeye ya da kırmızıya çalan çiş

Bu renkteki çiş, birden fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir. Pembe ya da kırmızı çişin en masum açıklaması, yediğiniz bir şeyden kaynaklanması durumudur. Pancar ve böğürtlen gibi besinlerin aşırı tüketimi, bu renkte çişe sebep olabilmektedir. Öte yandan kötü senaryoyu düşünürsek, pembe ya da kırmızıya çalan çiş idrar yolu enfeksiyonlarına, böbrek rahatsızlıklarına, prostat problemlerine, hatta kötü huylu tümöre işaret ediyor olabilir. Ayrıca diğer renklerde de olduğu gibi bu renkler de çeşitli ilaçların kullanımıyla ortaya çıkabilmektedir.

Turuncu çiş

Turuncu çiş

Tıpkı pembe çiş gibi, turuncu çişin de birden fazla sebebi olabilir. Kötü senaryo, bir tür karaciğer ya da öd kanalı rahatsızlığından muzdarip olmanızdır. Eğer çişiniz turuncu renkliyse böyle bir rahatsızlığınız olup olmadığını kontrol etmek için kakanızın rengine de bakabilirsiniz. Çünkü söz konusu rahatsızlıklar aynı zamanda kakanızın açık renkli olmasına sebep olacaktır. Ayrıca başta belirttiğimiz gibi turuncu renk de yalnızca vücudunuzun susuz kaldığına işaret ediyor olabilir.

Mavi ya da yeşil çiş

Mavi ya da yeşil çiş

Mavi ya da yeşil çiş, genetik bir rahatsızlık olan hiperkalsemiye (kandaki kalsiyum seviyesinin normalin üstünde olması) işaret ediyor olabileceği gibi, basitçe tükettiğiniz besinlerde bulunan gıda boyasından da kaynaklanıyor olabilir. Ancak bu renkteki çişin uzun süre devam etmesi durumunda vücudunuzdaki bakteri durumu ya da idrar yolları enfeksiyonu için test yaptırmanız faydalı olacaktır.

Bulanık çiş

Bulanık çiş

Çişin bulanık olması durumunda en kötü senaryo, idrar yolu enfeksiyonu ya da böbrek taşıdır. Bununla beraber bu tür çişin sebebi basitçe yediğiniz bir şey de olabilir. Bazı durumlarda çişe karışan birkaç damla kan da bulanık bir görünüme yol açabilmektedir. Öte yandan bulanık çiş sistit gibi hastalıklarda ağrılı ve sık işemeye eşlik edebilir. Ayrıca bu tür çişe hamile kadınlarda sıklıkla rastlandığını, buna sıklaşan vajinal akıntıların sebep olduğunu ve sağlık konusunda endişe edilecek bir durum olmadığını da hatırlatalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
48
15
12
10
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
esocan

hiç mavi işemedim.

Pelin Saray

içeriği okurken çişi gelenler :D daha fazla iğrençleşmeden gidiyorum :D

Burak Çıkrıkcı

ne iğrençleşmesi ya çok tatlı bi kere çişşş