Görüş Bildir
Haberler
Biraz nostalji: gururumuz maNga'nın Eurovision performansından 6 sene geçti...

Biraz nostalji: gururumuz maNga'nın Eurovision performansından 6 sene geçti...

29.05.2016 - 19:45

Türkiye'nin başarılı rock gruplarından maNga'nın Eurovision performansından tam 6 sene geçti...

Önce bi hatırlayalım: maNga ilk senelerinde

2001-de kurulan ve ilk kadrosu Yağmur Sarıgül, Ferman Akgül, Özgür Can Öney, Efe Yılmaz ve Orçun Şekerusta olarak tamamlanan Ankaralı grup kariyerlerine küçük bi barda çalarak başladılar. Japon çizgi romanı geleneğinin ünlü ekolü olan maNga ismiyle ilerleyen grup sonraki aylarda Orçun Şekerusta yerine kadroya Cem Bahtiyar'ın dahil olmasıyla uzun bi yola başlamış oldular.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Eurovis...

İlk albüm maceraları

İlk besteleri olan, “Kal Yanımda' parçasıyla 2002 yılında “Sing Your Song” yarışmasından ikincilik ödülü alan maNga yarışmada kazandıkları başarıyla yeni besteler üretmeye başladılar. Sonraki 2 sene içerisinde parçalar besteleyen grup 2004 yılında maNga albümünü piyasaya sunurlar. 2 sene sonra albüme 2 şarkı daha ekleyip 2-ci 'maNga+' albümlerini çıkarırlar. Ayrıca albümde yer alan 'Bir Kadın Çizeceksin' şarkısı EA Sports'un FIFA 2006 oyunu soundtrackine dahil edilmiştir.

İlerleyen yıılardaki albüm kareografisi ve başarıları

Sziget ve Rock the Balkan gibi Avrupa festivallerine katılan maNga 2009 yılında diğer “Şehr-i Hüzün” albümünü piyasaya sunur. İçinde pek çok ilgi görmüş 'Dünyanın sonuna doğmuşum', 'Cevapsız sorular', 'Beni benimle bırak' ve 90'ların en büyük gruplarından Cartel'in 'Evdeki Ses' gibi parçaların da yer aldığı albüm müzik listelerinin üst sıralarında yer almıştır.

Ayrıca bir çok başarılara imza atan grup aynı yıl MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde 'Avrupa'nın En İyi Sanatçısı' ödülünü kazanırlar.

Ve maNga'nın Eurovision'a katılması

İlk kez 1975'te Eurovision şarkı yarışmasına katılan ve 2003 yılında Sertap Erener'in 'Every way that I can' şarkısıyla ilk galibiyyetini alan Türkiye 2010 yılında maNga'yı gönderir. Böylelikle 29 Mayıs 2010 tarihinde Norveç, Oslo'da gerçekleştirilecek olan 55. Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye'yi maNga temsil edecektir. TRT Genel Müdürlüğü maNga ile anlaşır ve maNga grubu Türkiye'yi We Could Be The Same isimli şarkı ile temsil edir. Almanya'nın birinciliğinin ardından yarışmayı 170 puanla 2. olarak tamamlar ve Sertab Erener'den sonra Türkiye'nin aldığı en iyi dereceye sahip olur.

Eurovision'dan sonra maNga

ESC performansları sırasında maNga'nın gitaristi Yağmur Sarıgül 'robot insan' rolünde dansözlük yapan Nathalie Marrable ile tanışır ve ilerleyen yıllarda bu yakınlaşma evliliğe dönüşür. Özellikle ESC şarkılarıyla büyük beğeni toplayan maNga sonrasında Avrupa turuna çıkır. 2012 senesinde içinde ESC şarkılarının da bulunduğu akustik coverları barındıran 'E-akustik' albümlerini piyasaya sunurlar. Malesef 2013 yılının Şubat ayında DJleri Efe Yılmaz gruptan ayrılır. Ardından 2014 yılında 'Işıkları söndürseler bile' albümünü çıkarırlar.

maNga günümüzde..

2016-ya girer girmez Kenan Doğuluyla düet yaptıkları 'Bize Müsaade Ettim' şarkısına çekilen klip yayımlanır. Şu sıralar DJ BeeGee ile çalışmalarını sürdüren ve bu sene piyasaya sunulacağı düşünülen albümleri üzerinde çalışmaktadırlar. Ayrıca, ingilizce albüm çıkaracakları dedikoduları halen devam etmektedir.

BONUS: Solisti Ferman Akgül ve ilk solo kariyeri adımları

Grubun solisti Ferman Akgül Şubat ayında büyük ilgi gördüğü 'İstemem Söz Sevmeni' teklisini çıkararak solo kariyerine de ilk adımlarını atmış oldu. Fakat Ferman'ın verdiği bir çok röpörtajlarda dediği gibi, solo kariyere başlamasının sebebi şarkılarının alıştığımız gibi Alternatif rock, nu metal tarzlarında olmaması. 'Grup dağılıyor' gibi düşünenlerin aksine kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını ve tamamen kişisel bir şey olduğunu dile getiren Akgül'e solo kariyerinde başarılar diliyoruz!..

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Naled

Bu içerik, sadece içeriği yaratan kullanıcı profilinde listelenmektedir. Onedio ana sayfasından, kategori sayfalarından ve arama motorlarından bu içeriğe ula... Devamını Gör

Naled

O kadar saçma içerik varken bunun paylaşılmaması garip. Emeğinize sağlık.