Görüş Bildir
Haberler
Bir Modern Dünya Problemi: İnternet Ortamından Tüm Varlığınızı Silmek Mümkün mü?

Bir Modern Dünya Problemi: İnternet Ortamından Tüm Varlığınızı Silmek Mümkün mü?

cakyz
01.12.2016 - 00:41

Bildiğiniz gibi sosyal medya çıktı çıkalı kimsenin pek bir sırrı, gizemi kalmadı sevgili dostlar. Çünkü yalnızca ismini ve soy ismini öğrendiğiniz tüm insanlar hakkında bilgi edinmek daha önce hiç olmadığı kadar kolaylaştı. İşte tam da bu dert üzerine kendisi hakkında gizem yaratmak ve ortalıktan yok olmak isteyen insanların imdadına koşan bir tasarım geliştirildi: Deseat.me!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deseat.me isimli internet sitesi, İsveçli girişimciler Wille Dahlbo ve Linus Unnebäck tarafından geliştirildi.

Deseat.me isimli internet sitesi, İsveçli girişimciler Wille Dahlbo ve Linus Unnebäck tarafından geliştirildi.

Siteye girdikten sonra yapmanız gereken tek şey Google hesabınıza giriş yapmak (Bunu yaptığınız zaman uygulamanın tüm maillerinize erişmesine de izin vermiş oluyorsunuz!). Böylece deseat.me hesabınızla bağlantılı olan tüm site ve uygulama üyeliklerinizi listeliyor.

İnternette bulunan tüm üyelikleriniz listelendikten sonra ise yapmanız gereken tek şey "Detonate" butonuna basmak.

İnternetteki tüm izinizin silinmesi elbette biraz vakit alıyor. Listelenen tüm uygulamalar için 'silmek' ve 'tutmak' üzere bir seçim yapmanız gerekiyor.

Güvenliğiniz hakkında şüpheniz olmasın.

Güvenliğiniz hakkında şüpheniz olmasın.

Site yetkilileri yaptıkları açıklamada, kullanıcı gizliliği ve güvenliğinin kendileri için son derece önemli olduğunu belirtti. İfadeye göre site yalnızca Google OAuth protokolünü kullanıyor; yani login bilgilerinize değil, yalnızca kullandığınız uygulamaların bilgisine ulaşabiliyor.

Sitenin henüz çok yeni ve geliştirilme aşamasında olduğunu da hatırlatalım ve izinizi internet ortamından silmek için birkaç tavsiye daha verelim...

İsminizi Google'layın

İsminizi Google'lamak çok basit bir öneri gibi görünüyor olabilir, ancak herkesin yıllar içerisinde üyelik alıp unuttuğu platformlar var. Eğer bunu yaptığınızda karşınıza hiç hoş olmayan ve utanç verici bir takım bilgiler çıkarsa moralinizi bozmayın; çünkü yalnız değilsiniz. Sadece internette bulunmasını istemediğiniz bu hesapların bir listesini çıkarın ve bunları da Google hesabınızla senkronize edin.

Sosyal medyadan kurtulun

Hesaplarınızın tümünü sildiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak eğer sosyal medya hesaplarınız Google hesabınıza bağlı değilse deseat.me o hesapları silmeyecektir. Pek çok sosyal medya sitesinin deaktivasyon seçeneği mevcut ancak eğer iradenize hâkim olamazsanız hesabınızı tekrar aktif hâle getirmek için siteye giriş yapmanız yetiyor. Hesabınızı kalıcı olarak silme imkânı sunan tek sosyal medya sitesi ise Facebook. Ancak onun da hesabı silmesi 90 gün sürüyor. Tekrar tekrar düşünmek için yeterli bir süre...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Takiplerinizi kaldırın.

Pek çoğumuz oradan buradan gelen, üye olduğumuz siteler tarafından yönlendirilen e-postalar almaktan rahatsız oluruz ancak bunların akışını nasıl önleyeceğimizi bilmeyiz. Posta adresimize düşen ve kişisel olmayan e-postaları silmek aslında çok kolaydır çünkü bu postaların çoğunun en üst ya da en alt kısmında 'Unsubscribe' butonu bulunmaktadır. Tek tuşla sizinle hiç ilgili olmayan e-postalardan kurtulmanız mümkün (Fark etmeyelim diye bu butonu küçük yapıyorlar, o yüzden dikkatli bakmak lazım).

Telefonunuzu temizleyin

Kullanmadığınız uygulamalardan kurtulun! Gereksiz fotoğraflarınızı kaldırın! Eski mesajlaşmalarınızı silin! Üyesi olduğunuz onlarca yerden kurtulun! Wifi kayıtlarınızı temizleyin! Bulunduğunuz yerleri etiketlemeyin! Bunların tümü internetteki izinizi silmenize yardımcı olacaktır.

VPN kullanın!

VPN, Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) ifadesinin kısaltılmış halidir ve internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlar. Bunu yapmak da internetteki kimliğinizi gizli tutarak sizinle ilgili bilgilere ulaşılmasını güçleştirir.

Çevrenizdekilerle konuşun.

İnternetteki izinizi silmek yalnızca bilgisayar başına geçerek yapmanız gereken bir şey değildir sevgili dostlar. Etrafınızdaki insanlarla konuşun, çünkü sizinle ilgili bilgileri internette paylaşan yalnızca siz değilsiniz. Arkadaşlarınız ve aileniz tarafından sizinle alakalı pek çok anekdot, fotoğraf ve video paylaşılıyor olabilir. Tüm bunları yaptığınız zaman ise sizi bulana aşk olsun...

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
216
27
11
10
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zey

Şu siteyi bir deneyeyim

Ahmet Aytekin

Bu haber benim baya bir işime yaradı. Teşekkürler. :)

E-maillerinize erişim izni istiyor, dolayısıyla kullanıcı adı, şifre gibi bilgilerinizi içeren maillerin içeriğine de ulaşmış, yani hesabınıza ulaşmış oluyor... Devamını Gör