Görüş Bildir
Haberler
Bir Bitcoin’dir Gidiyor Diyerek Coin Piyasasına Balıklama Dalanların Sıkça Sorduğu 10 Soru ve Cevabı

etiket Bir Bitcoin’dir Gidiyor Diyerek Coin Piyasasına Balıklama Dalanların Sıkça Sorduğu 10 Soru ve Cevabı

Dale Cooper
15.04.2021 - 18:00

Kripto para dünyası artık gelişen dünya için yabancı bir konu değil. Bitcoin son dönemde, bir şekilde, herkesin dilinde ancak, hâlâ bu konuda kafamızda bazı temel soru işaretleri saklı.

Bir Bitcoin’dir gidiyor diyerek coin piyasasına balıklama dalanların sıkça sorduğu soru ve cevapları sizler için derledik.

Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir Yatırım Tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bitcoin nedir?

Bitcoin, yeni bir ödeme sistemi ve tamamen dijital bir para sağlayan bir konsensüs ağıdır. Aynı zamanda merkezi bir otorite veya aracı olmadan kullanıcıları tarafından desteklenen ilk merkezi olmayan eşler arası ödeme ağıdır. Kullanıcı açısından bakıldığında, Bitcoin İnternet için nakit para gibidir. Bitcoin var olan en önemli üçlü kayıt usulüne sahip muhasebe sistemi olarak da görülebilir.

2. Bitcoin ağını kim kontrol ediyor?

E-postanın arkasındaki teknolojiye kimsenin sahip olmadığı gibi Bitcoin ağına da kimse sahip değil. Bitcoin, dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edilmektedir. Geliştiriciler yazılımı geliştirirken Bitcoin protokolünde bir değişikliğe zorlayamazlar çünkü tüm kullanıcılar hangi yazılımı ve sürümü kullanacaklarını seçmekte özgürdür. 

Birbiriyle uyumlu kalabilmek için tüm kullanıcıların aynı kurallara uygun yazılımlar kullanması gerekir. Bitcoin yalnızca tüm kullanıcılar arasında tam bir fikir birliği ile doğru şekilde çalışabilir. Bu nedenle, tüm kullanıcılar ve geliştiriciler bu fikir birliğini korumak için güçlü bir teşvike sahiptir.

3. İnsanlar gerçekten Bitcoin'i kullanıyor mu?

Evet, gerçekten kullanıyorlar. Tüm dünyada Bitcoin kullanan kişi ve işletme sayısı günden güne artıyor. Bu işletmeler yalnızca restoranlar, hukuk firmaları ya da gündelik ihtiyacımız olan işletmelerden oluşmuyor;  Namecheap ve Overstock.com gibi popüler çevrimiçi hizmetleri de bu grupta yer alıyor. 

Bitcoin nispeten yeni bir fenomen olmaya devam ederken hızla büyüyor. Mayıs 2018 itibarıyla, mevcut tüm bitcoinlerin toplam değeri 100 milyar ABD dolarını aştı ve her gün milyonlarca dolar değerinde bitcoin takas ediliyor.

4. İnsanlar Bitcoin'e neden güveniyor?

Bitcoin'e duyulan güvenin çoğu, hiç güven gerektirmemesinden kaynaklanıyor. Bitcoin tamamen açık kaynaklıdır ve merkezi değildir. Bu, herkesin herhangi bir zamanda kaynak kodunun tamamına erişebileceği anlamına gelir. Bu nedenle dünyadaki herhangi bir geliştirici, Bitcoin'in tam olarak nasıl çalıştığını doğrulayabilir. Var olan tüm işlemlere ve bitcoinlere herkes tarafından gerçek zamanlı olarak şeffaf bir şekilde danışılabilir. Tüm ödemeler üçüncü bir tarafa güvenilmeksizin yapılabilir ve tüm sistem, çevrimiçi bankacılık için kullanılanlar gibi yoğun bir şekilde meslektaş incelemesinden geçen kriptografik algoritmalarla korunur. Hiçbir kuruluş veya birey Bitcoin'i kontrol edemez ve tüm kullanıcıları güvenilir olmasa bile ağ güvende kalır.

5. Bitcoin nasıl alınır?

  • Mal veya hizmetler karşılığı ödeme olarak alınabilir.

  • Bitcoin borsasından bitcoin alarak sahip olunabilir.

  • Biriyle Bitcoin takas edilerek de elde edilebilir.

  • Rekabetçi madencilik yoluyla da yine Bitcoin alınabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yoksa Bitcoin tamamen balon mu?

Hızlı bir fiyat artışı bir balon oluşturmaz ya da balon fikrini doğrulamaz. Balon oluşturacak şey, ani bir düşüşe yol açacak aşırı bir değerlemedir. Bitcoin dalgalanmasının nedeni yüz binlerce piyasa katılımcısının bireysel insan eylemine dayalı seçimleri ve aradıkları piyasa fırsat keşfidir.

7. Bitcoin sayesinde para kazanabilir miyim?

Bitcoin veya herhangi bir yeni teknoloji ile zengin olmayı asla beklememelisiniz. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen veya temel ekonomik kurallara uymayan herhangi bir şeye karşı dikkatli olmak her zaman önemlidir.

Bitcoin büyüyen bir inovasyon alanıdır ve riskleri de içeren iş fırsatları vardır. Şu ana kadar çok hızlı bir şekilde gelişmesine rağmen Bitcoin'in büyümeye devam edeceğine dair hiçbir garanti yok. Bitcoin ile ilgili herhangi bir şeye zaman ve kaynak yatırımı yapmak girişimcilik gerektirir. Madencilik, spekülasyon veya yeni işler yürütme gibi Bitcoin ile para kazanmanın çeşitli yolları vardır. Tüm bu yöntemler rekabetçidir ve kâr garantisi de yoktur. Böyle bir projede yer alan maliyetlerin ve risklerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi her bireyin kendisine kalmıştır.

8. Bitcoinin değeri olmasının sebebi tam olarak ne?

Bitcoinin değerinin olmasının başlıca nedeni bir para biçimi olarak faydalı olmasıdır. Bitcoin, fiziksel özelliklere (altın-gümüş gibi) ya da merkezi otoritelere (fiat para birimleri gibi) güvenmekten ziyade matematiğin özelliklerine dayanan para özelliklerine (dayanıklılık, taşınabilirlik, takas edilebilirlik, bölünebilirlik ve tanınabilirlik) sahiptir. Kısacası, Bitcoin matematikle desteklenir.Bu niteliklerle, bir para biçiminin değer tutması için gereken tek şey güven ve benimsemedir. Bitcoin söz konusu olduğunda, bu, artan kullanıcı, tüccar ve yeni başlayanlar tabanıyla ölçülebilir. Tüm para birimlerinde olduğu gibi, bitcoin'in değeri yalnızca ve doğrudan bunları ödeme olarak kabul etmeye istekli kişilerden gelir.

9. Bitcoin fiyatını ne belirler?

Bir bitcoin'in fiyatı arz ve talep tarafından belirlenir. Bitcoin talebi arttığında, fiyat artar ve talep düştüğünde fiyat düşer. Dolaşımda yalnızca sınırlı sayıda bitcoin var ve öngörülebilir ve azalan bir oranda yeni bitcoinler yaratılıyor, bu da fiyatı sabit tutmak için talebin bu enflasyon seviyesini takip etmesi gerektiği anlamına geliyor. Bitcoin, olabileceğine kıyasla hala nispeten küçük bir pazar olduğu için, piyasa fiyatını yukarı veya aşağı hareket ettirmek önemli miktarda para gerektirmez ve bu nedenle bir bitcoin'in fiyatı hala çok değişken.

10. Bitcoin meselesini düşününce... vergiler ne olacak?

Bitcoin, herhangi bir yetki alanında yasal ihale statüsüne sahip bir itibari para birimi değildir. Ancak kullanılan ortama bakılmaksızın genellikle vergi yükümlülüğü tahakkuk eder. Bitcoin ile gelir, satış, maaş bordrosu, sermaye kazançları veya başka bir vergi yükümlülüğünün ortaya çıkmasına neden olabilecek birçok farklı yargı alanında çok çeşitli mevzuat vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKX ile gerçekleştirebilirsiniz!

Kripto para konusundaki tüm işlemlerinizi Dünyanın Lider Kripto Borsası OKX ile gerçekleştirebilirsiniz!

OKX, her seviyeden traderlar için tamamen özelleştirilebilir bir kripto borsası sunar!

OKX ile Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım satımını yapmak için tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın