Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Bir Başarı Hikayesi: Muhammed Salah!

Bir Başarı Hikayesi: Muhammed Salah!

Onedio Spor
22.05.2020 - 17:26

Liverpool'a transfer olduğunda kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldıran Salah'ın kaderi bir maçta değişmişti...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mısır'ın başkenti Kahire'deki gençlik liginde El Mokawloon'un 16 Yaş Altı Takımı, ENPPI'yi 4-0 yenerken takvimler 2008'i gösteriyordu. Salah'ın takımı büyük bir galibiyet elde etse de sol bekin yüzü asıktı, soyunma odasında gözyaşlarını tutamıyordu. Beş kez savunmayı geçerek kaleciyle karşı karşıya kalan Muhammed Salah, bu pozisyonların hiçbirini gole çevirmeyi başaramadı.

 Teknik direktörleri Said El-Shishini iki şey yaptı: Önce 15 yaşındaki gence kendisini daha iyi hissetmesi için 25 Mısır Pound'u verdi, ardından Salah'a bir daha onu sol bek oynatmayacağını söyledi. Yıldız adayının ileride oynadığında daha az yorulacağı ve son vuruşlarını daha düzgün yapacağının farkına varmıştı. Salah artık sağ kanatta oynayacaktı!

KEŞFEDİLENE KADAR ÇOK ÇİLE ÇEKTİ!

Salah, çocukken en büyük idolleri Brezilyalı Ronaldo, Totti ve Zidane'dı. 14 yaşındayken ilk sözleşmesini imzaladığını söyleyen Salah, o günleri şöyle anlatıyor:

'Günümün tamamı okul, ardından yolculuk, antrenman, geri dönüş, yemek ve uyumak ile geçiyordu. Çok zor günlerdi benim için. Ama çok gençtim ve futbolcu olmak istiyordum. Büyük bir isim olmak istiyordum. Özel birisi olmak istiyordum.'

'Evden antrenmana gidip gelmek 4.5 saatimi alıyordu. Antrenmanlara katılabilmek için okulu bırakmak zorunda kaldım. Ardından okulum 'Mo, iki saat gel, ardından antrenmana gidersin' dedi. Ben de sabah 2 saat okula gidip, sonra idmanlara koşuyordum.'

'Eğer futbolcu olmasaydım ne olurdum hiç bilmiyorum. 14 yaşında başladım ve o zamandan beri aklımda sadece futbolcu olmak vardı. Başka ne olabilirdim gerçekten bilmiyorum. Hayatımdaki her şeyi bana futbol verdi.'

DOSTLUK MAÇINDA KEŞFEDİLDİ!

Mısır'ın Garbiya iline bağlı Nagrig'de 15 Haziran 1992'de dünyaya gelen Muhammed Salah, futbola ülkesinin El Mokawloon takımının altyapısında başladı ve ilk resmi lig maçına henüz 17 yaşındayken El Mansoura karşısında çıktı.

Kısa sürede takımın en önemli oyuncusu haline gelen Salah'ın futbolculuk kariyeri, El Ehli ile El Masri arasında Port Said Stadı'nda 1 Şubat 2012'de oynanan, onlarca kişinin ölümü ve binin üzerinde taraftarın yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından Avrupa'ya doğru yön değiştirdi.

Olayın ardından Mısır Premier Ligi'nde 2011-2012 sezonu iptal edilirken, bütün Mısırlı oyuncular gibi Salah da bir süre sahalara çıkamadı. 

Ülke futboluna destek vermek amacıyla İsviçre'nin Basel takımının, Mısır 23 Yaş Altı Milli Takımı'yla yaptığı dostluk maçı, Salah'ın kariyerinin dönüm noktası oldu.

Oyuna ikinci yarıda dahil olan ve ağları iki kez havalandırarak takımının Basel'i 4-3 yenmesinde başrolü oynayan Salah, İsviçre temsilcisinin dikkatini çekti. 

Deneme amaçlı antrenmanlara davet edilen Mısırlı oyuncunun yeteneğinden etkilenen Basel, futbolcuyla 4 yıllık sözleşmeye imza attı.

Basel'de geçirdiği iki sezonda da şampiyonluk yaşayan Muhammed Salah, toplam 20 golle bu başarıda pay sahibi oldu. 

Orta sahadaki çalışkan yapısı ve yüksek tekniğiyle kısa sürede takımın yıldızı haline gelen oyuncu, Avrupa'nın önemli kulüplerinin radarına girdi.

CHELSEA'YE 3 MAÇTA 3 GOL ATTI

Basel'in 2012-2013 sezonu UEFA Avrupa Ligi yarı finalinde Chelsea'ye konuk olduğu maçta gol atan Salah, sonraki sezon İsviçre temsilcisinin bu kez Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında karşılaştığı İngiliz temsilcisini yine boş geçmedi ve ağlarını iki maçta da birer kez sarstı.

Ancak Basel günleri de kolay değildi. Basel’de tek başınaydı ve ne İngilizce ne de İsviçre Almancası vardı. Ülke dışında başka bir yere gitmenin zor olduğunu dile getiren Salah o günleri şöyle anlatıyor: 

'Mısır'da büyüdüm, Mısır hakkında her şeyi biliyordum ama İsviçre hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Söylediklerinden hiçbir şey anlamıyordum. İngilizcem de yoktu. Ne yemek söyleyeceğimi bile bilmiyordum.'

'Otele gittiğimde televizyonu açıyordum ama Mısır dilinde bir kanal bulamıyordum tabii. Başlarda çok zorluk yaşadım. Kendi kendime 'Tamam, bu durumla başa çıkmalısın yoksa işler daha zorlaşacak' dedim.'

'Hemen İngilizce öğrenmeye başladım. İyi gidiyordu ama dersleri durdurmak zorunda kaldım çünkü antrenmanlara zaman kalmıyordu.'

'Basel, kariyerimde büyük bir adımdı. Eğer Basel olmasaydı böyle bir futbolcu olamazdım. Bundan yüzde 100 eminim.'

Salah'ın bu maçlardaki performansından etkilenen Chelsea yönetimi, 16,5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Mısırlı orta saha oyuncusunu kadrosuna kattı.

Kariyerindeki ilk İngiltere deneyiminde o dönem Chelsea'yi çalıştıran Portekizli teknik adam Jose Mourinho'nun gözüne giremeyen Salah, forma şansı bulmakta zorlandı ve 18 aylık süreçte sadece 2 gol atabildi.

Chelsea tarafından 2015-2016 sezonunun ara transfer döneminde Fiorentina'ya kiralanan Mısırlı oyuncu, İtalya'da yeniden düzenli olarak forma giymeye başlamasının ardından performansında yükselişe geçti. 

Fiorentina, 26 maçta 9 kez ağları sarsan Salah'ın bonservisini almak istedi. Bunu kabul etmeyen Salah, 2016-2017 sezonunda bu kez Roma'ya kiralandı.

AFRİKA ULUSLAR KUPASI'NDA PARLADI

Liverpool'a 2017 yılında transfer olan Salah 2017'de Afrika'da yılın futbolcusu seçildi.Liverpool'da çıktığı 144 maçta 91 gol atan Mısırlı yıldız milli takımda da üstün bir performans sergiliyor.

28 YILLIK HASRETİ BİTİRDİ, HALKI SOKAKLARA DÖKTÜ

2018 Dünya Kupası Afrika Elemeleri E Grubu'nda mücadele eden Mısır, 5. maçında Kongo'yu konuk ederken Salah, bir halkın umutlarını gerçeğe dönüştürdü. Kongo, Salah'ın 63. dakikadaki golüyle öne geçen Mısır'a, 88. dakikada Bouka ile cevap vermişti. Ancak yıldız futbolcu son dakikalarda bir kez daha sahne aldı!

90+5'nci dakikada kazanılan penaltı vuruşunda topun başına tereddütsüz geçen Salah hata yapmadı ve skoru 2-1'e getirdi. Bu sonuçla puanını 12'ye çıkaran Mısır, Rusya biletini kapmış oluyordu! 28 yıl sonra ilk kez Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandılar! 

2013'de dünya evine giren Müslüman oyuncu Muhammed Salah'ın, 'Mekke' adlı bir kız çocuğu da bulunuyor.

Kaynak: https://www.haberturk.com/liverpool-u...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın