Görüş Bildir
Haberler
Bill Gates'ten Tepki Çeken Aşı Açıklaması

Bill Gates'ten Tepki Çeken Aşı Açıklaması

R.G.
27.04.2021 - 13:40

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates koronavirüs aşıları ile ilgili yaptığı açıklama ile gündemde. Açıklama sonrası ABD'li milyarder tepkilerin hedefi oldu. Gates kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk olarak 2019'un son günlerinde ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Salgının ilk gününden bu yana virüs dünya genelinde 150 milyonun üzerinde insana bulaştı ve 3 milyonun üzerinde kişinin canına mal oldu.

Aşıya karşı şu an için elimizdeki en güçlü silah aşı. Ancak aşıdaki adaletsizlik salgın ile küresel mücadeleyi tehdit ediyor. Dünya nüfusunun yüzde 16'sının tüm aşıların yüzde 47'sine sahip olması Kovid-19 ile mücadele önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor.

Bir başka sorun ise aşı üreticilerinin içeriklerini 'fikri mülkiyet' olduğu gerekçesi ile paylaşmamaları. Şirketlerin bu politikası hakkında Bill Gates tepki çeken bir açıklamada bulundu. Pek çok aşı şirketinde yatırımı bulunan Gates, İngiliz Sky News'e verdiği mülakatta bu şirketlerin aşı tariflerini paylaşılmasını gerektiğini düşünüp düşünmediği sorulduğunda 'hayır' cevabını verdi.

"İşleri engelleyen bir şey değil"

"İşleri engelleyen bir şey değil"

Gates aşı üreticilerinin sıkça dile getirdiği fikri mülkiyetin 'işleri engelleyen şey' olmadığının altını çizdi. Dünya genelinde her gün binlerce kişinin hayatına mal olan virüse rağmen şirketlerin aşı tariflerini paylaşmaması bir süredir tepki çekiyordu. Gates'in bu şirketlere hak vermesi sonrası ABD'li milyarder de tepkilerin hedefi oldu. Gates kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu.

'Kar için ölümleri görmezden geliyorlar'

Özellikle Hindistan başta olmak üzere yeni kovid dalgası ile boğuşan ülkeler olduğunu anımsatan kullanıcılar, Gates'i ve aşı şirketlerini kar etmek uğruna binlerce insanın ölmesine göz yummakla suçladı.

Gates ve eşi bu şirketlere yatırım yaptı

Gates ve eşi bu şirketlere yatırım yaptı

Hürriyet'in haberine göre Kovid-19'a karşı başlatılan projelere maddi destek sağlayan Gates bu kapsamda milyonlarca dolar harcamış durumda. Peki Gates çiftinin yönettiği Gates Vakfı hangi projelere yatırım yaptı? İşte Bill Gates ve eşinin yatırım yaptığı 4 corona virüs aşısı...

Gates Vakfı bu alanda ilk yatırımını 2002 yılında Pfizer'a yapmıştı. Vakıf Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin sahibi olduğu BioNTech’e ilk yatırımını da salgından önce gerçekleştirdi. Vakıf, 2019 yılında BioNTech’e 55 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi.

BioNTech, Gates Vakfı'nın dikkatini çeken tek Alman biyoteknoloji şirketi değil. Gates çiftinin yönettiği vakıf, 2015 yılında CureVac'a 52 milyon dolar yatırım yapmıştı. Gates Vakfı 3 yıl önce HIV'e karşı piyasadaki tedavi yöntemlerinden daha az maliyetli bir yol bulunmak için yola çıkan Vir Biotechnology'e de yatırım yapmıştı.

Vir Biotechnology corona virüs salgını ile birlikte bu alanda da araştırmalar başlattığını duyurmuştu. Vir Biotechnology, İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) ile birlikte koronavirüse karşı geliştirilen antikor tedavisinin son aşama insan deneylerine geçtiğini duyurmuştu.

Gates tıpkı 2015'te 'küresel bir salgına karşı hazırlıklı değiliz' açıklaması gibi şimdi de küresel iklim değişikliği ile ilgili uyarıyor. ABD’nin ev sahipliğinde sanal ortamda yapılan İklim Zirvesi'nde konuşan Bill Gates, dünyayı bekleyen büyük tehlikeden nasıl korunacağımızı anlatan bir yazı yayınladı.

Bill Gates'ten dünyayı kurtaracak 3 maddeli çözüm önerisi

Bill Gates'ten dünyayı kurtaracak 3 maddeli çözüm önerisi

Zirvede konuşan Bill Gates iklim kriziyle ilgili görüşlerini şöyle açıkladı... Birincisi ekonomik kaynaklı karbon emisyonlarını yok etmek için sıra dışı teknolojileri geliştirmek ve uygulamak.

İkincisi piyasaların bu yenilikçi projeleri fonlamak ve uygulamak konusunda mutlaka baskı yapılmalı. Bunun için de teknolojileri maddi olarak destekleyecek yaratıcı yollar bulmak ve rekabet ortamını fosil yakıtlarla rekabet edebilecek düzeye getirmek gerekli.

Üçüncü olaraksa hükümetler ve büyük şirketler bu geçiş sürecinin daha ucuz ve hızlı olabilmesi için yeni politikalar geliştirmeli ve dünya liderleri bu zorlu sürece destek olanlara teşvik edici ödüller vermeli.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
10
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kendisi TED konuşmalarında dünya nüfusunun hızla arttığından dert yanıyordu şimdi de amaç pandemiyi hızla bitirmek olmasına rağmen aşı içeriğinin açıklanması... Devamını Gör

T C Ahmet Yılmaz

daha ne kadar zengin olcan pezevenk ; yedigin maydanoz sapi , üzüm çekirdeği adam ulke kuracak kadar zengin ama ekmek arasi tavuk yiyemiyor uzun yasicam ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bill Gates'in hiçbir zaman sıradan insanların ölümünden ölmeyeceğini biliyosunuz dmi? Ayrıca habere göre ''Aşıya karşı şu an için elimizdeki en güçlü silah a... Devamını Gör