Görüş Bildir
Haberler
Biberon Çürüğü Nedir? Biberon (Diş) Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon Çürüğü Nedir? Biberon (Diş) Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Sunay Korkmaz
06.07.2021 - 14:03

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda diş çürüğü genellikle biberon diş çürüğü olarak adlandırılır. Biberonun diş çürüğü, şekerli sıvılar veya doğal şekerli olanlar (süt ve meyve suyu gibi) bebeğin dişlerine uzun süre tutunduğunda olur. Ağızdaki bakteriler bu şekere geçer ve dişlere saldıran asitler oluşturur. Biberon çürüğünde; çürüğe neden olan biberon değil, biberonun içindeki süttür. Hem anne sütü, hem de inek sütü doğal olarak bol miktarda şeker (laktoz) içerir. Bebeklerin gece yatmadan önce ya da uyku sırasında anne sütü emmesi ya da biberon ile inek sütü içmesi ile ağız içinde biriken süt, bakterilerin hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Sıklıkla ön dişler de görülen biberon çürüğü nedir? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk olarak dişlerin minesinde tebeşirimsi beyaz lekelenmeler ile başlayan ve çürüğün ilerlemesiyle sarı-kahve rengini alan biberon çürüğü tedavi edilmediğinde dişlerin kırılmasına neden olabilmektedir? Şimdi, biberon çürüğü nedir? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Gelin daha yakından bakalım…

Biberon Diş Çürüğü Nedir?

Biberon Diş Çürüğü Nedir?

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda diş çürüğü genellikle biberon diş çürüğü olarak adlandırılır. Biberonun diş çürüğü, şekerli sıvılar veya doğal şekerli olanlar (süt ve meyve suyu gibi) bebeğin dişlerine uzun süre tutunduğunda olur. Ağızdaki bakteriler bu şekere geçer ve dişlere saldıran asitler oluşturur.

Biberon çürüğünde; çürüğe neden olan biberon değil, biberonun içindeki süttür. Hem anne sütü, hem de inek sütü doğal olarak bol miktarda şeker (laktoz) içerir. Bebeklerin gece yatmadan önce ya da uyku sırasında anne sütü emmesi ya da biberon ile inek sütü içmesi ile ağız içinde biriken süt, bakterilerin hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Uykuda tükürük salınımının azalması, bakterilerin ürettiği asit karşısında minenin çözülmesini kolaylaştırır.

Biberon Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Biberon Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

– Biberon çürüğünün erken tanısı için çocuğunuzu mutlaka bir yaşından önce pedodontiste götürün.

– Bir yaşından itibaren uykuda beslenmesine izin vermeyin.

– Bebeğinizi dişlerini düzenli olarak her beslenmeden sonra ıslak bir tülbent veya diş fırçasıyla temizleyin.

– Çocuğunuzun dişlerini diş macunu olmadan, ilk dişi çıktığı andan itibaren fırçalamaya başlayın. Diş macunu kullanmayı tercih ederseniz, florür içermeyen kullanın.

– Tüm bebek dişleri çıktığında diş ipi kullanın.

– Beslenme sonrasında bebeğinizin dişlerin temizleyemediğiniz durumlarda su içirin.

– Bebeğinizin sütüne bal, reçel, pekmez gibi yüksek şeker içerikli besinler ilave etmeyin.

– Çocuğunuzu ilk doğum gününde bir bardaktan içmeye teşvik edin.

– Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik edin.

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi çocuğun yaşına ve durumun ciddiyetine göre değişir.  Diş yüzeyindeki beyaz lekeler biberon diş çürüğünün erken belirtileridir. Bu aşamada, tüm dişleri remineralize (çürüme sürecinin tersine çevrilmesi, çürümenin durdurulması) etmek için florür tedavisi veya florür verniği kullanılabilir. Bu işlem aslında diş minesini yeniden inşa etmeye yardımcı olarak, ilk aşamalarındaki bozulmayı tersine çevirir. Çocuğunuzun diş hekimi ayrıca florür takviyesi önerebilir. Bu aşamada, bebeğinizin diyetinde de çürümenin ilerlemesini önlemek için değişiklikler yapabilirsiniz. Bu değişiklikler şunları içerebilir:

– Asitli yiyecekleri sınırlamak

– Sınırlı meyve suları, özellikle narenciye suları

– Çocuğunuzun şişesinde meyve suyu, formül veya süt bulundurmak.

Bu değişiklikler daima çocuğunuzun çocuk doktoru ve / veya çocuk diş hekimi ile koordineli olarak yapılmalıdır. Çocuğunuzun yaşına, genel sağlık ve beslenme gereksinimlerine bağlı olarak, bazı diyet değişiklikleri gerekli olabilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın