Görüş Bildir
Haberler
Beyazıt Meydanı'nda Neler Oluyor?

Beyazıt Meydanı'nda Neler Oluyor?

FreiGeist
17.02.2015 - 14:59 Son Güncelleme: 17.02.2015 - 15:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Beyazıt Meydanı Darulfünün alt geçidi yenileme çalışmalarının arkeolojik katmanlar dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurguladı ve bulunan tarihi yapıtların özensiz bir şekilde taşındığını belirterek görüntüler yayınladı. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan bir sarnıç yapısının moloz ve betona gömülerek gizlenmeye çalışıldığı ve vatandaşların ihbarı üzerine fark edildiği belirtiliyor...

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Beyazıt Meydanı Darulfünun Alt Geçidi yenileme çalışmaları esnasında yaşananları belgeleyip, sosyal medya hesabından paylaşıyor.

Düzenleme projesini 1958 yılında Turgut Cansever'in yaptığı Beyazıt Meydanı, UrbAr Kentleşme ve Mimarlık tarafından son dönemde yeniden projelendirilmişti.

Meydandaki çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar sırasında Arkeologlar Derneği'nin 15 Şubat'ta not ettikleri şöyle:

'Beyazıt Meydanı Darulfünun alt geçiti yenileme çalışmaları sırasında önce lahit kapakları bulundu. İş makinaları ile tahrip edilerek çıkarılan lahit kapakları müzeye kaldırıldı. Ardından açığa çıkan bir sarnıç yapısı ise moloz ve betona gömülerek gizlenmeye çalışılırken vatandaşların ihbarı üzerine fark edildi. 

İstanbul Üniversitesinin tarihi kapısı ile meydan arasında ilişki kuran Turgut Cansever tasarımı merdivenler yıkıldı. Bugün elde ettiğimiz görüntülerde ise bir kamyona yüklenerek meydandan götürülen mermer bloklar görülmekte. 

Beyazıt Meydanı gibi arkeolojik önemi bilinen bir alanda yapılan inşaat çalışmalarının arkeoloji biliminin gerekliliklerine göre yapılmasını birkez daha vurguluyor. Bu alanlara yapılacak müdahaleler öncesi karar ve tasarım sürecinde arkeolojik katmanların göz önüne alınması gerektiğini ve Beyazıt Meydanı'ndaki çalışmaları takip etmeye devam ettiğimizi bildiriyoruz.'

İlknur Sudaş | Arkitera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0