Görüş Bildir
Haberler
Doğal Beslenme, Doğa ile Beslenme

Doğal Beslenme, Doğa ile Beslenme

hürdoğan gül
24.02.2014 - 15:31 Son Güncelleme: 24.02.2014 - 15:55

Doğal Beslenme, Doğa ile Beslenme

İnsanoğlu dünyada var olmaya başladığı andan beri açlık hissini gidermek için sürekli yeme eylemini gerçekleştirerek çağımıza kadar varlığını sürdürmüştür. Her çağın farklı beslenme alışkanlıkları, dönemin koşullarına göre farklılaşmış; gerek coğrafyalardan, gerekse iklimlerin çeşitliliğinden dolayı çeşitli beslenme biçimleri oluşmaya başlamıştır.

Tarihin tekerleğin icadından beri yuvarlanarak günümüze kadar gelişi, farklı evrelerden geçmiş, gelişmiş koşullarıda beraberinde getirmiştir. Bu durum bize insanın faaliyetlerinin her alanda yaşamsal değişkenliğe neden olduğunu göstermektedir. En nihayetinde insanın beslenme süreci değişimden de payını almış, her çağın farklıbeslenme alışkanlıkları ortaya çıkmıştır.

Avcılık ve toplayıcılığın yaşandığı insanoğlunun ilk zamanlarında beslenme oldukça ilkel nitelikte idi. tabii tarihi yorumlardan çıkaracağımız sonuç ve nitelemeler günün koşullarını da dikkate almayı gerektirdiği için en optimum ve olması gereken beslenme biçimi şimdi ilkel diye nitelendirdiğimiz beslenme biçimidir. Tarihsel olarak beslenmeyi etkileyen süreçler şu şekilde gelişmeye başlamıştır.

Milattan önce: 200’lerde Japonlar ilerde geleneksel içkileri olacak prinç rakısı Sake’yi ürettiler. Daha sonra 327’de Büyük İskenderin orduları muz ve şeker kamışı yemeye başladı. 350’de ilk yemek kitabını Archestratos yazdı. 400’lü yıllardan sonra baharat yolu ile Uzakdoğu’dan Avrupa’ya besin maddeleri taşınmaya başlandı. Bu durum farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarının kaynaşmasını da sağlamıştır. Kuzey Hindistan’da şeker kamışından şeker üretilmeye başlanırken tarih Milattan önce 500’lerdi. İlkel buzdolabı olarak nitelendirebileceğimiz yöntemiÇinliler 1000’li yıllarda besinlerinin bozulmaması için kullanmaya başladılar.1200’de Mısırlılar yağda kızartılan yemekler yapmaya başlarken,1680’de gene Mısır’da Mayalı hamurdan ekmek yapılmaya başlandı. Hamurabi kanunlarına bakıldığında özellikle 1700’lerde kıyılmış et ve tuzlanmış balığın tüketildiği anlaşılmaktadır. 2500’lüyıllarda Girit ve Yunan adalarında Şarap yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca Gılgamış Destanından da anlaşılabileceği gibi 3000’li yıllarda dönemin insanlarının salatalık, incir, soğan ve ekmek yediklerini görebiliriz. AşağıMezapotamyada 3500’lerden sonra şarap ve bira içilmeye başlanmıştır. 5000’den sonrada kaynatılmış hububat ve kızartılmış et yemeği yenilmeye başlanmıştır.

Milattan sonraki süreç ise aşağıdaki periyotlarla gelişmiştir: Birinci yüzyılda batının ilk yemek kitabını Gaius Apicius yazdı. Gene Birinci yüzyılda Vandallar Batıya tereyağını getirdi. Beşinci yüzyılda İskoçya’da viskinin atasıVisce beatha üretildi. Onuncu yüzyılda Karanfil ve zencefil gibi baharatlar Yahudi tüccarlar tarafından Avrupa pazarlarında satılır hale geldi. Roqueforts peyniri ilk kez bu yüzyılda üretildi. On ikinci yüzyılda Almanya’da modern anlamdaki ilk tereyağı ortaya çıktı. Aynı yüzyılda İngiltere’de beslenme amaçlı Midye yetiştiriciliği yapılmaya başlandı. 

On üçüncü yüzyılda Ringa balığı Avrupa nufüsünün yarısını doyurmaya yetiyordu. On dördüncü yüzyılda Konserve yöntemini Hollandalı Wilhelm Beuckelszon geliştirdi. On beşinci yüzyılda ilk camşişeler Fransada üretilmeye başlandı ve Venedikte ilk kez çatal kullanıldığı kayıtlara geçti. Gene on beşinci yüzyılda Fransa Kralı 1. François’nın düğününde ilk kez tabak kullanıldı, İtalya’da ilk dondurma üretildi, Venedig’de ilk kahvehane açıldı, Beşamel sos ilk kez kullanıldı, 14. Louis Paris’de ilk kez çatal kullandı, Fransız kimyager Denis Papin düdüklü tencereyi icat etti, Viyana Kuşatması’nın ardından ilk gerçek cafe açıldı, Cordon Bleu icat edildi, Dom Perignon şampanyayı icat etti. On sekizinci yüzyılda ise; Sir John Montagu hızlı yemek yiyebilmek için sandöviçi geliştirdi, Paris’de halkın gidebildiği ilk restoran açıldı, ‘Boulanger’ isimli lokantanın camında insanı yenilediği (restore) iddia edilen çorbanın afişi asılı olduğu için bu işletmeye “restoran” tanımı yapıldı.

Camemberts peyniri üretilmeye başlandı, Aşçılar ilk kez bugünkülere benzeyen uzun “aşçı şapkası” giymeye başladı, 

Steril hale gelmiş ve paketlenmiş ilk gıda maddeleri Nicolas Appert tarafından üretilir, Ruslar hızlı yemek yenen yerler için ilk kez hızlı anlamına gelen “bistro” kelimesinden bistro kavramını geliştirdiler, New York’daki Delmonico’s restoran ilk kez basılı yemek menusu kullandı, Havagazı ile çalışan ilk pişirme ocağı Southampton’da üretildi, Fransız Ferdinand Carre ilk buzdolabını üretti, Louis Pasteur pastörizasyon yöntemini geliştirdi, George Pullman ilk kez yemek vagonunu trenlerde kullanmaya başladı, Ünlü aşçı Auguste Escoffier, opera sanatçısı Nellie Melba için peşmelba (peach melba) tatlısını üretti, New York’un ilk pizza restoranı Spring Street’de açıldı, Retoran eleştiri rehberi Guide Michelin ilk kez Paris’de yayınlandı, ABD’de ilk hamburger zinciri kuruldu, ABD’de ilk dondurulmuş gıda üretildi.

Beslenmenin genel süreçleri yukarıdaki örneklerle ortaya konulmuş ve bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Zira çoğaltabileceğimiz beslenme süreçleri ile ilgili gelişmeler son dönemlerde kendini özellikle modern hayatın kurallarına göre biçimlendirdi. Örneğin fast food, (GDO) genetiği değiştirilmiş organizmaların tüketilmesi ve organik gıda adı altında çeşitli ifadelerle yeni beslenme şekilleri icat oldu. Hal böyle iken pazarlama anlayışı da bu yönde kendini yenilemeye başladı. Artık doğal beslenmenin, doğaya uyumlu beslenmenin yolları aranmaya başlandı.

Doğal dengenin küçük ama en ağır unsurları olan arılarımızla Doğal gıda üretimi sürecinde kaliteli ürünlerimizle sizlerle birlikteyiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın