Görüş Bildir
Haberler
Beklenen Hamle Geldi: Dolarda Rekor Sonrası Merkez Bankası Faiz Artışına Gitti

etiket Beklenen Hamle Geldi: Dolarda Rekor Sonrası Merkez Bankası Faiz Artışına Gitti

Ulaş
23.05.2018 - 19:35 Son Güncelleme: 24.05.2018 - 08:41

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dövizde yaşanan büyük hareketliliği tartışmak amacıyla toplandığı duyuruldu. Türk Lirası'nda görülen sert kayıplar ve dün gün içerisinde doların 5 liraya yaklaşması ardından Merkez Bankası, geç likidite penceresinde borç verme faiz oranını yüzde 13,5’ten 16,5’e yükseltti. Faiz hamlesi sonrasında 4.55 seviyesine kadar gevşeyen dolar/TL, bu sabah yeniden dalgalanmaya başladı. 

Dün Türk lirasının dolar karşısındaki kaybı hız kesmemiş, kurdaki sert hareketler ülkenin başlıca gündem maddesi olmuştu.

Gelişmelerin ardından toplanan Merkez Bankası 3 puanlık faiz artışına gitti.

Gelişmelerin ardından toplanan Merkez Bankası 3 puanlık faiz artışına gitti.

Merkeze Bankası borç verme faiz oranını 3 baz puan arttırdı, faiz oranı yüzde 13.5'tan yüzde 16.5'e yükseltti

Toplantı haberinin öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57'lere kadar geriledi.

Toplantı haberinin öncesinde 4.80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı haberinin ardından 4.57'lere kadar geriledi.

Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)'ndan şu açıklama yapıldı 👇

Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)'ndan şu açıklama yapıldı 👇

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir: 

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
331
92
52
36
24
14
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kamil Karabiber

Faiz artırımı enflasyonu tetikler yada beraber hareket ederler yani sonunda enflasyonda yükselir faizle birlikte! Herşeyin fiyatı artacak sonra ülke olarak k... Devamını Gör

Furkan1903

Ekonomik kriz var ülkede çok güzel yazmışssın gerçekler bunlar ama gerçekleri görmek istemeyen satılmış medya

görüncek adam

Dolar düştü diye sevinenlere faizlerin arttırılması neyi ifade eder acaba ? Mal bir ak çomar sürüsü tek başına geniş Anadolu düzlüklerinde yayılıyor.

Viyol10sel

Bu önlemler sadece gunu kurtarir, bu gecici önlemlerin hepsi sonra yine bizden cikacak. Benzinin fiyati aslinda bugun 7 tl'ye cikti ama secim bitene kadar sa... Devamını Gör