Görüş Bildir
Haberler
Batı Esed'le İşbirliği Yapacak Mı?

Batı Esed'le İşbirliği Yapacak Mı?

TC Ali Okur
26.08.2014 - 21:38 Son Güncelleme: 26.08.2014 - 21:48

Batı Esed'le İşbirliği Yapacak Mı?

Geçen yıl Esed yönetimine karşı operasyon planlaması yapan Batı, şu sıralar Suriye yönetimiyle işbirliği yapacağı iddiasıyla gündemde.

NAMAZ VAKİTLERİ ADANA ADIYAMAN AFYON AĞRI AMASYA ANKARA ANTALYA ARTVİN AYDIN BALIKESİR BİLECİK BİNGÖL BİTLİS BOLU BURDUR BURSA ÇANAKKALE ÇANKIRI ÇORUM DENİZLİ DİYARBAKIR EDİRNE ELAZIĞ ERZİNCAN ERZURUM ESKİŞEHİR GAZİANTEP GİRESUN GÜMÜŞHANE HAKKARİ ISPARTA MERSİN İSTANBUL İZMİR KARS KASTAMONU KAYSERİ KIRKLARELİ KIRŞEHİR İZMİT KONYA KÜTAHYA MALATYA MANİSA KAHRAMANMARAŞ MARDİN MUĞLA MUŞ NEVŞEHİR NİĞDE ORDU RİZE ADAPAZARI SAMSUN SİİRT SİNOP SİVAS TEKİRDAĞ TOKAT TRABZON TUNCELİ ŞANLIURFA UŞAK VAN YOZGAT ZONGULDAK AKSARAY BAYBURT KARAMAN KIRIKKALE BATMAN ŞIRNAK BARTIN ARDAHAN IĞDIR YALOVA KARABÜK KİLİS OSMANİYE DÜZCE

BUGÜN İÇİNDE EN ÇOK OKUNAN HABERLER

haberler

Çok değil bundan bir yıl önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimi gerçekleştirdiği kanlı saldırılarda tüm dünyanın gündemine oturmuştu. İç savaşın başladığı günden beri 120 binin üzerinde insanın ölümüne yol açan kanlı rejimin Ağustos ayında yaptığı kimyasal katliam bardağı taşıran son damla olmuştu. Şam kırsalında bulunan Doğu Guta kentine yönelik başlatılan kimyasal saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binden fazla sivil acımasızca öldürülmüştü.

Suriye rejiminin bu saldırısı tüm dünyada şok etkisi yaparken 2,5 yıl sonra dış ülkelerin harekete geçme ihtimalini de ortaya çıkarmıştı. ABD, Birleşmiş Milletler, İngiltere, Fransa, Arap Birliği gibi birçok otoriteden sert kınamalar geldi ve yaptırım ihtimalleri konuşulmaya başladı.

ABD GEMİLERİ AKDENİZ SULARINDA

En önemli gelişme ise ABD’nin Suriye yönetimine karşı bir operasyon başlatma eğiliminde olmasıydı. Barack Obama, kimyasal silah kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti ve Suriye’ye operasyon gerçekleştirebilmek için Kongre’den onay almayı başardı.

Esed’e cevap niteliğinde bir saldırı gerçekleştirmek isteyen ABD savaş gemilerini Akdeniz’e konuşlandırdı.

RUSYA’NIN TEKLİFİ VE OPERASYONUN İPTALİ

Herkes operasyonun başlayacağı anı beklerken Rusya’dan gelen teklifle herşey bir anda değişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Londra’da yaptığı basın toplantısında Rusya’nın teklifi kapsamında Esed’in kimyasal silahları teslim etmesi halinde operasyonun yapılmayacağını açıkladı.

Kimyasal silahları Birleşmiş Milletler’e teslim etmeyi kabul eden Esed böylece ABD’den alacağı ağır darbeden de kurtulmuş oldu.

1 YIL İÇİNDE HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ

Bu süreçten sadece bir yıl sonra adeta her şey tersine döndü. Irak’ta Musul’u ele geçirerek büyük ses getiren IŞİD terör örgütünün giderek etkinliğini artırması dengeleri bir anda değiştirdi. Suriye ve Irak’ta birçok bölgeyi kontrolü altına alana IŞİD, uluslararası bir tehdit konumuna geldi. Ele geçirdiği bölgelerde sivillere yönelik kan donduran infazlar gerçekleştiren örgüt, milyonlarca vatandaşı yerinden etti. Musul'u ele geçiriş süreciyle birlikte bugünlerde Esed'le Batı'nın işbirliği iddiaları akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

Suriye’de ilerleyişini sürdüren örgüte karşı mücadelede zorluklar çeken Suriye yönetiminin sürpriz bir şekilde ABD ve İngiltere ile işbirliği yapacağı iddia edildi.

Batı’nın, Esed’le işbirliği yaparak hem IŞİD tehlikesini ortadan kaldırma, hem de vatandaşlarını terörizmden uzakta tutmak amacıyla Suriye rejimiyle bir işbirliğine gideceği belirtildi. Geçen yıl ABD saldırısından son anda kurtulan Esed'in bu yıl ABD ve İngiltere ile işbirliğine gideceği iddialarına karşı 'kanlı rejim yine dört ayak üstüne düştü' yorumları yapıldı.

BARACK OBAMA YETKİYİ VERDİ

Obama'nın IŞİD mevzileriyle ilgili istihbarat edinmek amacıyla Suriye üzerinde keşif uçuşları yapılması için yetki verdiği iddia edildi.

New York Times gazetesinde Savunma Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan yetkililere dayandırılan bir haberde, Pentagon'un Suriye üzerinde insansız hava araçlarını da içeren keşif uçuşları düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.

VELİD MUALLİM’DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Suriye Dışişleri Bakanı Valid el Muallim, ülkesinin, IŞİD militanlarıyla mücadeleye yönelik uluslararası çabalara destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı el Muallim, Şam’da düzenlediği basın toplantısında IŞİD’e ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkesinin, Irak ve Suriye’de bazı bölgeleri ele geçirerek hilafet ilan eden IŞİD militanlarıyla savaşta önemli bir ortak olduğuna vurgu yapan el Muallim, “Bölgesel ülkeler ve uluslararası toplumla işbirliği yapmaya ve koordineli çalışmaya hazırız” dedi

'ABD ve İngiltere ile de işbirliği yapmaya hazır olup olmadıkları' sorulan el Muallim, “Herkese karşı açığız” cevabını verdi.

Kaynak: http://konyahabersitesi.com/yeni/habe...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0