Görüş Bildir
Haberler
Baştan Uyaralım, Moraliniz Bozulabilir! Dünya Gündeminden 11 Pozitif Haber

etiket Baştan Uyaralım, Moraliniz Bozulabilir! Dünya Gündeminden 11 Pozitif Haber

Fulin
24.01.2018 - 19:01 Son Güncelleme: 24.01.2018 - 20:37

Ülke gündemimiz o kadar dolu ki, dünyada neler oluyor belki de tam anlamıyla takip edemiyoruz. Ülke bazında neler oluyor ve hangi ülkede ne yapmak en iyi şekilde karşılanıyor aşağıdaki örnekleriyle görüp, gündemi yakalayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İngiltere

1. İngiltere

Tam olarak dilimizde karşılığı bulunmayan microbead'ler yani mikroskobik boyuttaki plastik boncuklar İngiltere'de yasaklanıyor. Bu minik kimyasallar günlük kullandığımız birçok üründe yer alıyor ve kimyasal döngüde çözünmeyerek, tüketilen gıdalara kadar aktarıldığı için yasaklanıyor. İnsan sağlığını üst seviyede tehdit eden bu konu İngiltere'de yasaklanıyor.

2. Hollanda

2. Hollanda

Hollanda'da sadece düşük gelirli çiftlerin (evlilik şartı aranmıyor) yararlanabileceği her yanında ağaçlar ve yeşilliklerin bulunduğu orman gökdelenler inşa ediliyor. Projede her dairenin 1 ağacı, 20 çalısı ve bunların keyfini sürebileceği bir terası yer alıyor. Bu tip dikine orman projelerin dünyanın dört bir yanında yükseliyor; ancak ilk defa bir sosyal proje olarak Hollanda'da karşımıza çıkıyor.

3. Singapur

3. Singapur

Singapur'un devasa Changi Havalimanı için yeni bir terminal projesi hayata geçiyor. Bu terminal yeşil alan konusunda radikal politikaları olan Singapur'un karakteristiğini yansıtacak. Çünkü yeni terminalin sadece kendine ait bir ormanı var olacak. Yüzlerce çeşit bitki örtüsünün yer alacağı bu yeni nesil havalimanında ayrıca insan yapımı en büyük şelale de yer alacak.

4. İsviçre

4. İsviçre

Huzurun ve zenginliğin ülkesi olarak anabileceğimiz İsviçre'de çok detay olarak görebileceğimiz ama mesaj anlamında çok önemli bir karara imza atıldı. Ülkede bundan böyle ıstakozlar canlı bir biçimde kaynar suyun içine atılamayacak. Böylece hayvanların gereksiz bir biçimde acı çekmesi engellenmeye çalışılacak.

5. Almanya

5. Almanya

Her sene açıklanan dünyanın en geçerli pasaportları listesinde Almanya pasaportu dünyadaki tam 177 ülkeye vizesiz giriş yapabilmesi itibariyle dünyanın en güçlü pasaportu oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Amerika Birleşik Devletleri

6. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Boston kenti yapılan son ölçümlere göre dünyadaki otomobil kullanımının en fazla azaldığı şehir olarak kayıtlara geçti. Kent nüfusunun %13'ü sadece yürüyerek seyahat ediyor. Boston bu özelliği sebebiyle 'Yürüyen Şehir' unvanını taşıyor.

7. İzlanda

7. İzlanda

İzlanda adının aksine tarih boyunca ormanların ülkesi olarak bilinmiş. Viking istilası ile ülkenin geneline hakim olan ormanlar çeşitli amaçlar için kesilmiş. İzlanda bu ortaya çıkan yıkımın etkilerini ortadan kaldırmak için yılda 3 milyon ağaç dikerek ülkenin toplam yüz ölçümünün %10'unu tekrar ormanlaştırma projesine imza atıyor. Böylece iklim değişimi ve erozyon gibi ülkenin temel sorunlarına çare bulunmaya çalışılıyor.

8. Bhutan

8. Bhutan

Bu küçük ülkeden gelen güzel haber ise, üretilen karbondioksit miktarının kaybedilenden daha düşük olması. Yani, Bhutan dünyadaki ilk Karbon Negatif Ülkesi olarak anılmaya başlanıyor. Ülkede kanunlarla korunan çok büyük ve insan eli değmemiş ormanlar olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Bu ormanlar üretilen karbonun yaklaşık dört katını oksijene çeviriyor.

9. İsveç

9. İsveç

İsveç sahip olduğu sosyal haklar açısından dünyada çocuk sahibi olmak için en iyi ülkelerden biri. Yeni çocuk sahibi olmuş anne-babalar 480 güne kadar izine ayrılabiliyor. Bu izin süresi %50-%50 şeklinde anne ve baba arasında dağıtılıyor. Çocuklar 8 yaşına gelene kadar ebeveynler daha az çalışma saati alarak işlerine devam edebiliyorlar. Çocukları hastalanan anne-babalar %80 ücretlerini almaya devam ederek izine ayrılabiliyorlar. Okul öncesi eğitim tam olarak devlet tarafından finanse ediliyor ve ücretsiz. Bu eğitimin standart ve bilim temelli olduğunu da eklemek gerekiyor.

10. Kosta Rika

10. Kosta Rika

Kosta Rika, açıklanan yeni araştırmaya göre dünyada emekli olmak için en iyi ülke. Ülkenin sahip olduğu düşük yaşam maliyeti ve huzur ortamı öncelikle emekli olmak için en uygun ortamı yaratıyor. Örneğin; okyanus manzaralı bir villa için ülkemizde sıradan şehir içindeki bir daireye ödediğiniz paradan daha azını ödüyorsunuz. Ülkedeki kaliteli tarım ürünleri çok ucuz ve kolay ulaşılabilir durumda. Ülkenin 4'te 1'i kanunlar ile milli miras olarak korunuyor ve hiçbir şekilde imara açılmıyor, açılması teklif dahi edilemiyor. Kullanılan enerjinin neredeyse %90'ı yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor. Tüm bu koşullar bir araya gelince Kosta Rika yaşlanmak için en iyi ülke oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Danimarka

11. Danimarka

Danimarka'da bazı öğrenciler için yeni bir karar alındı ve artık kademeli olarak tüm öğrenciler için uygulanacak. Okulların çatılarına yapılacak sera ve ona benzer tarım alanlarında öğrenciler okulda tüketecekleri yiyeceklerini kendileri üretecekler. Bu şekilde öğrencilere tüketim ve üretim bilinci okul sıralarında aşılanmış olacak. Bunun dışında tüm dünyanın sorun yaşadığı obezite ile de en etkin mücadele yöntemi ortaya konmuş olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1737
646
158
61
25
23
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
elif plt

yine de 1800 senedir orucu neyin bozduğunu hala idrak edemeyen, müslüman olmanın “benim içim temiz” diyip kenara çekilmek olmadığını anlamayan, kendi kökenin... Devamını Gör

U

Kerem çiğdem burada senden başka orospu evladi göremedim. salyalarini git arabistanda akıt it oğlu it

den_den_mushi_

ama bizim de duble yollarımız var

Derya Batuk

saçmalamayın onlar bizi kıskanıyorlar...