Görüş Bildir
Haberler
İçeriğinize Başlık Atarken Göz Önüne Almanız Gereken 9 Unsur

İçeriğinize Başlık Atarken Göz Önüne Almanız Gereken 9 Unsur

Onedio Akademi
04.05.2015 - 15:22 Son Güncelleme: 19.06.2015 - 18:03

Hazırlayan: Absurdman

Şimdi sizin kafanızda iki tane soru işareti var: Bir; başlık nedir? İki; neden atılır? Bu içerikte nasıl nezih başlıklar atacağımızı veya nasıl atmayacağınızı genel hatlarıyla irdeleyeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

N'apıyoruz biz ki?

N'apıyoruz biz ki?

Öncelikle başlıkta amacımız ne, bunu irdeleyelim. Onedio'da içerik başlıklarında ilk olarak dikkat edilecek husus, dikkat çekici olmaları. İnsanların dikkatini çekecek, onlara 'hmm ilginçmiş', 'o neymiş lan dur tıklayayım' dedirtecek ve paylaştıracak başlıklar olması önceliğimiz.

Peki bunu nasıl sağlarız?

1. Mizah!

Esprili bir dille yazılmış başlığın dikkat çekmeme şansı az. İnsan ilgilenmediği konuda bile o neymiş be diyerek tıklamaya yöneliyor. Çok cıvıtmadan ve kasıntı olmadan, kelime oyunlu vs. nezih başlıklarla galibiyet yakın.

2. Deyim kullanın.

Aklınıza orjinal bir şeyler gelmiyorsa deyimlerle orjinallik türetebilirsiniz ve Türkçemiz deyimler konusunda maşallah çok kapsamlı. Mesela insanın ufkunu açan ilginç bilgiler galerisi yaptınız diyelim, bu konuyla ilgili aklınıza deyimler getirin. 'Bir yaşıma daha girdim' buna uygun mesela. Bu deyimi başlığa yedirmeye gelirsek de: 'Öğrenince Sizi Bir Yaşınıza Daha Sokacak 21 Acayip Bilgi'. Aha da başlığımız hazır.

3. Deyimleri abartın, kendiniz deyim üretin.

Başlığı yazdınız ama yine de sönük geliyorsa abartma yoluna gidin. Öğrenince Sizi Bir Yaşınıza Daha Sokacak 21 Acayip Bilgi -> Sizi Bir Yaşınıza Daha Sokup Pasta Üfletecek 21 Acayip Bilgi, gibi. Deyim yaratma kısmı da tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Buna da örnek şu başlık verilebilir: Samanyolu TV'den Adeta İbret Nehirlerinde Rafting Yaptıran 24 İmalı Mini Dizi. Epey olumlu yorumlar alan başlıklardan.

4. Kelime yaratın!

Lügatta olmayan ama günlük hayyatta kullanılabilecek, Onedio için alametifarika olacak kelimeler olmalı. Yani bir internet kullanıcısı o kelimeyi başka bir yerde duyduğunda tak! aklına burası gelmeli. Bu kelimeleri bolca kullanırsak bu algıyı yaratabiliriz. Bahsettiğim kelimeler bombastik, ponçik, minnoş gibi kelimeler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bunlar dışında teknik detaylar da var:

5. Bağlaçlar ve soru ekleri dışında tüm kelimelerin ilk harfi büyük olmalı.

5. Bağlaçlar ve soru ekleri dışında tüm kelimelerin ilk harfi büyük olmalı.

6. Başlıklarınızın karakter sayısı en fazla 90 olmalı.

6. Başlıklarınızın karakter sayısı en fazla 90 olmalı.

Çünkü twitter'da paylaşım konusunda sıkıntı oluyor. 140 karakterlik tweet bölümünden link + fotoğraf derken geriye 90 kadar karakter kalıyor. Zaten bu kısıtlama olmasa bile 90 karakter üstü başlıklar roman kadar uzun duruyor, gerek yok. Limit bu diye 90'ı zorlamak da iyi değil, 65-70 karakterlik başlıklar kulanıcıların 2-3 kelimelik kendi yorumlarını yaparak paylaşım yapmasına olanak sağlayacaktır.

7. Başlıkta mümkün mertebe iki sayı birden bulundurmamaya dikkat.

Onedio'nun başlık standartını biliyorsunuz zaten. Liste madde sayısını belirten sayı dışında başka sayı bulundurmamaya özen gösterelim. Ama öte yandan 'Sizi Kıskançlıktan 27 Yerinizden Çatlatacak 27 Bilmemney' gibi bir başlık şık durabilir, olursa bu şekilde kullanım veri nays olur.

8. Ayrıca içeriğin URL'sinde sayı bulundurmamaya dikkat.

Örnekten ilerleyelim: Mesela 'Tembellikte Elinize Su Dökecek Kapasitede Olup Ona da Üşenecek 18 Miskin' şeklinde bir başlığınız var, bu içeriği 'Tembellikte Elinize Su Dökecek Kapasitede Olup Ona da Üşenecek Miskinler' şeklinde kaydedip sonra 18 sayısını eklerseniz 18 maddelik listenizi sonrasında 19'a çıkarma veya 17'ye indirme konusunda eliniz rahatlar. Kullanıcıların katılımlarıyla büyüyen listelerin url'siyle içeriğin madde sayısı tutmayınca kötü duruyor biliyon nu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Aynı zamanda aynı kelimeden iki tane olmazsa çok süper olur. (ironili başlık)

Neden; çünkü tekrar etmek yerinde saymaktır, yerinde saymak da gerilemektir. Bu ulvi motto ışığında örnek verecek olursak, Mutfakta Hayatınızı Kurtaracak 23 Süper Mutfak Tüyosu yerine Mutfakta Hayatınızı Kurtaracak 23 Süper Tüyo daha şık duruyor görüldüğü üzere. Aynı kelimeden iki tane olunca epey bir göz tırmalıyor. Ekstrem durumlar olmadıkça aynı kelimeyi birden fazla kullanmayınız, kullananları uyarınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın