Görüş Bildir
Haberler
Başbakan Davutoğlu: 'Kıbrıs Sorunu, Zor Bir Sorun Değil'

Başbakan Davutoğlu: 'Kıbrıs Sorunu, Zor Bir Sorun Değil'

Caner
17.03.2015 - 20:42
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, 'Biz, bir daha Kıbrıs Türk halkının gettolarda yaşamasına asla izin vermeyeceğiz. Kıbrıs sorunu, zor bir sorun değil bilakis kolay bir sorundur' dedi.

ANKARA

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ve beraberindeki heyeti kabulüne, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran katıldı.

Başbakan Davutoğlu, 1 saati aşkın görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin ve AB müzakere sürecinin önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı.

Görüşmede söz alan heyet üyeleri, müzakere sürecine değindi ve Çözüm Süreci'ni olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Suriyeli mültecilere Türkiye'nin ev sahipliği yapmasına teşekkür eden heyet üyeleri, Türkiye'nin bazı mültecilerin çalışmasına da müsaade ettiğini hatırlatarak bunun AB ülkeleri için zor olduğunu vurguladı. Kıbrıs konusunu gündeme getiren heyet üyeleri, 'Türk askerlerinin oradan çekilmesi, Kıbrıs'taki süreçle ilgili olarak ilk adım olabilir mi' değerlendirmesini yaptı. Heyet üyeleri, demokratikleşme ve basın özgürlüğü konularını da gündeme getirdi.

Başbakan Davutoğlu, heyet üyelerinin Kıbrıs konusundaki sözleri üzerine, Annan Planı zamanında kabul edilmiş olsaydı bugün bunların konuşuluyor olmayacağını ifade ederek şunları söyledi:

'Biz ona her türlü desteği vermiştik fakat biz bir daha Kıbrıs Türk halkının gettolarda yaşamasına asla izin vermeyeceğiz. Kıbrıs sorunu, zor bir sorun değil bilakis kolay bir sorundur. Yeter ki siyasi irade olsun.'

Demokratikleşme ile ilgili sorunlar olduğu eleştirilerini kesin bir dille reddeden Davutoğlu, son üç yılda Türkiye'de yaşanan demokratikleşme yolunda atılan adımları örnek verdi. Gayrimüslim azınlıklara mallarının iadesi, temel hak ve özgürlükler konusunda atılan adımlar, Çözüm Süreci gibi konularda yapılan kritik adımlara işaret eden Davutoğlu, demokratikleşme ile ilgili sorunlar olduğu iddiasının temelsiz olduğunu vurguladı.

Basın özgürlüğü konusunda hazırlanan rapora atıfta bulunan Davutoğlu, gazeteci sıfatıyla hapiste bulunduğu iddia edilen kişilerin tümüyle başka sebeplerle hüküm giydiklerini yineledi. Türkiye'de yayın yapan en önemli gazetelere bakıldığında bunların önemli bir kısmının hükümet aleyhine yayın yaptığını, bunun da bir sorun olmadığını aktaran Davutoğlu, Türkiye'de basın özgürlüğü problemi olmadığını, her türlü eleştiriye açık olduklarını bildirdi.

Çözüm Süreci ile ilgili yapılan açıklamalara atıfta bulunan Davutoğlu, sürecin önemine dikkati çekti.

Görüşmede 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının da gündeme gelmesi üzerine Davutoğlu, bütün bu süreçlerde, müzakere süreci, Türk-Ermeni ilişkileri, Kıbrıs konusunda Avrupa Parlamentosu'nun sürece yardımcı olabilecek rol oynayabileceğini kaydetti.

Muhabir: Fatma Can

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0