Görüş Bildir
Haberler
Başarısının Yanına Mütevazılığını da Koymuş, Dünya Çapında En Çok Tanınan 17 Türk

etiket Başarısının Yanına Mütevazılığını da Koymuş, Dünya Çapında En Çok Tanınan 17 Türk

Başarı, özellikle dünya çapında başarı, hepimizin takdirini toplar. Ama bunun yanında o başarılı kişi, bir de mütevazı biriyse onu daha çok benimseriz. İşte karşınızda alanında dünya çapında başarılı olmayı başarmış; ancak kendi çizgisini asla bozmamış mütevazı ve güzel insanlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aziz Sancar

1. Aziz Sancar

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alarak, tarihte bu işi bu alanda başarmış ilk Türk oldu. Ancak Sancar bizim gönlümüzü 'beni ödüle götüren Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi'dir” diyerek ve Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir'e teslim ederek fethetmiştir.

2. Erkan Oğur

2. Erkan Oğur

Erkan Oğur, denince akla ilk mütevazılık, tevazu gibi kavramlar gelir; çünkü o öyle bir insandır. İçinde dünyayı değiştirebilecek potansiyel vardır; ancak bunu yapabilecek kadar tevazusunu yenemez :) 

İşin esprisi bir tarafa, Erkan Oğur bir mucittir: Perdesiz gitar ve bağlamayı müzik dünyasına kazanmıştır. Çıkardığı Caz albümü Avrupa'da yılın albümü seçilmesine rağmen; o kariyeri bırakıp hayatını bu toprakların müziklerini keşfetmeye ve onları icra etmeye adamıştır. Teşekkürler Erkan Oğur 😊

3. Nuri Bilge Ceylan

3. Nuri Bilge Ceylan

En iyisi mi bilemiyoruz (ki bana göre en iyisi) ama en kariyerlisi olduğu kesin. Bizi yurtdışında tam olduğumuz gibi temsil ediyor. Ve Altın Palmiye'yi aldığında bile bizi unutmuyor ve kesinlikle hamaset kokmadan, tüm tevazusuyla 'Bu ödül, güzel ve yalnız ülkeme!' diyebiliyor.

Özellikle biz izleyiciler tarafından İkinci Nuri Bilge Dönemi olarak adlandırdığımız ve tamamen bu toprakları anlattığı 'Bir Zamanlar Anadolu'da' ve 'Kış Uykusu' filmleri paha biçilemez.

4. Tarkan

4. Tarkan

Özellikle pop müzik alanında, bu işin lokomotifi olan iki ülkeyle (Amerika ve İngiltere) kan bağımız tutmamış ve dünya çapında tanınan bir pop müzik sanatçısına sahip olamamışızdır. Tarkan hariç :)

Ama Tarkan'ı sevmemizdeki neden aslında bu değil. Hem sosyal medyada, hem gerçek hayatta hayranlarına yaklaşma şekli; mütevazı açıklamaları ve sempatik tavırlarıyla hepimizin kalbini fethetti. Bu ülkedeki en büyük stardır...

5. Yaşar Kemal

5. Yaşar Kemal

Ülkemiz edebiyat alanında çok verimlidir. Orhan Pamuk'undan, Kemal Tahir'ine; Peyami Safa'sından, Adalet Ağaoğlu'na birçok iyi yazar yetiştirmiştir. Ancak Yaşar Kemal'in yeri farklıdır. Çünkü o bizdendir. Çok büyük büyük lafaar edip, büyük büyük açıklamalar yapmaz; memleketin hal-i pürmelhalini kendi küçük (ama büyük) dünyasında anlatır.

Dik başlılığı ve bu ülkeyi 'satmaması' sebebiyle çok hak ettiği Nobel Edebiyat Ödülü'nü alamadı derler hep. Ancak bu, rahmetli Yaşar Kemal'in çok büyük ihtimalle umurunda bile değildir. Romanları 40 dile çevrilmiş, her dilden, kültürden insanın hayatına dokunmuş. Gerisi laf u güzaf...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Naim Süleymanoğlu

6. Naim Süleymanoğlu

Ülkemizin gelmiş geçmiş en başarılı sporcusu desek, sanırım yanlış olmaz. Ancak Naim'i sevmemizdeki en büyük sebep, o çizgisini hiç bozmamış olması. Naim kariyerindeki bir kişiyi hiç makam mevki peşinde koşarken ya da sırf ilgi çekmek için aşırı açıklamalarda bulunurken görmedik. Kalitesi hep yukarıdaydı cep herkülümüzün. Buradan bir daha rahmetle anıyoruz...

7. Selda Bağcan

7. Selda Bağcan

Ülkemizin en değerli kadın vokallerinden, bana göre de en özeli. Toplumsal meselere de asla gözünü kapamadı. Ancak bunca popüleriteye rağmen her zaman tevazusuyla geri planda kalmayı seçti. Ve sonunda dünya da onu kendiliğinden fark etti. Frodo bile hayranı :)

8. Mehmet Okur

8. Mehmet Okur

Mehmet Okur, tartışmasız en kariyerli Türk Basketbolcu. NBA şampiyonluk yüzüğü, All-Star, sezonun en iyi 6. Adamı gibi paha biçilemez ödüllere, titr'lara sahip. Ama bu kariyerden nemalanayım derdinde hiçbir zaman olmadı. Mütevazı çizgisinden ve Atatürkçü kimliğinden hiç vazgeçmedi. 'Zeki, Çevik ve de Ahlaklı' mottosunun vücut bulmuş hali, süper rol model ve dahi iyi bir eş, iyi bir baba!..

9. Nuri Şahin

9. Nuri Şahin

Kendisi Borussia Dortmund, Real Madrid ve Liverpool'da oynayarak ülkemizi en üst seviyede temsil etti. Ondan daha kariyerli, daha başarılı futbolcularımız var; ama biz Nuri Şahin'i seviyoruz. Çünkü çok eğitimli, çok akıllı ve mütevazılığıyla bizden biri. Şu Bu tweet flood'u hiç şüphesiz bunun kanıtı!

Herkesin 'adamlık' pazarladığı yerde, kendisi sadece İNSAN olduğu için teşekkür ederiz.

10. Ahmet Ertegün

10. Ahmet Ertegün

İsmi bizim memlekette çok bilinmez; ama kendisi dünya müziğine yön vermiştir. Atlantic Records'un kurucusudur ve The Rolling Stones, Led Zeppelin'in yanı sıra Eric Clapton, Aretha Franklin ve Ray Charles gibi isimleri müzik dünyasına kazandırmasıyla müzik dünyasını etkilemiştir. Ancak bununla da kalmadı, Amerikalılara Katibim'i ve Mevlevi Müziğini öğretti. Hem kültür, hem iş anlamında ülkemizi tüm kalitesiyle temsil etti. Kendisini rahmetle anıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İdil Biret

11. İdil Biret

Ankara gridir, soğuktur, sıkıcıdır; ama çok insan çıkarmıştır. Ankara insanı başarılıdır ama tevazu sahibidir. İdil Biret, bunun en iyi örneğidir. İdil Biret başarılarıyla bizi hiç olmadığımız bir alan olan Klasik Müzik'te ilk defa temsil etmiştir. 8 yaşında Paris Radyosu'nda konser vermek, herkesin harcı değildir ya da 11 yaşında Paris Champs-Elysees Tiyatrosu'nda çalmak ;) Burada İdil Biret'in başarılarını anlatmaya kalksak destan yazmamız lazım :)

12. Semih Saygıner

12. Semih Saygıner

Değil Türkiye'nin tüm dünyanın en iyi üç bant bilardo oyuncularından. Sayısız kupası ve şampiyonluğu vardır. Kendisi dünyada The Turkish Prince olarak tanınır. Buna rağmen mütevazı hayatı ve kariyerinden hiç ödün vermedi. Zekasını, tevazusunu, kalitesini konuşmalarından, açıklamalarından rahatlıkla anlayabiliyoruz.

13. Muhtar Kent

13. Muhtar Kent

Dünyanın en önemli iş adamlarından. Öyle ki dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Coca Cola Company'nin CEO'luğunu yaptı. Bu düzeyde daha kariyerli bir Türk daha yok...

14. Fatih Akın

14. Fatih Akın

Tamam kendisi Alman Vatandaşı olabilir; ama beslendiği en önemli kaynak bu topraklardır. Tam bir İstanbul fanatiği. Genelde Almanya'daki Türk, Kürt, Arap, İtalyan, Slav göçmenlerin hayatlarını konu edindiği filmleriyle Altın Palmiye Jüri Özel Ödülü, Altın Ayı gibi çok prestijli ödüller kazandı. Buna rağmen halen Hamburg'un gettolarında oturur, büyük laflar etmez ve kendi minimal dünyasında yaşar gider!

15. Dario Moreno

15. Dario Moreno

Onu bir 'Türk' olarak bu listeye aldık; çünkü o kendisini öyle tarif ediyor. Tam bir İzmir aşığı aynı zamanda. Müzikleriyle ve çektiği filmlerle bir dönemin Avrupası'na damga vurmuştur! Deniz ve Mehtap'ı ya da Her Akşam Vodka Rakı ve Şarap'ıyla halen daha içimizi titretir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sertap Erener

16. Sertap Erener

Sertap Erener; müzik alanında alınabilecek en prestijli ödülü, yani Eurovision'u alabilen tek Türk'tür: Hem de Yunanistan, Güney Kıbrıs gibi zamanında gerildiğimiz ülkelerden yüksek yüksek puanlar alarak. Buna rağmen hiç şımarmadı, aynı çizgisinde devam ediyor. Hala güzel güzel şarkılar yaratarak eğlendiriyor, oynatıyor, aşk acılarımıza derman oluyor...

17. Muazzez İlmiye Çığ

17. Muazzez İlmiye Çığ

Dünyanın en önemli sosyal bilimcilerinden ve yaşayan en önemli Sümerolog'larından. Ancak kendi tabiriyle o bir 'Cumhuriyet Kızı'dır. Tıpkı Aziz Sancar gibi akademik kariyerini Atatürk'ün eğitim devrimine borçludur.

Teşekkürler güzel insanlar, sizlerden bu ülkeye çok lazım🙏

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
824
286
25
19
11
11
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan Taş

Mustafa Kemal Atatürk neden yok sayın editör, rica ediyorum eklenmeli.

Mehmet Uğur

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu nasıl olmaz?