Görüş Bildir
Haberler
Başarı İçin Kaçınılmaz: Oyunlarda İyi Performans Sağlayabilmeniz İçin Dikkat Etmeniz Gereken 3 Etmen!

Başarı İçin Kaçınılmaz: Oyunlarda İyi Performans Sağlayabilmeniz İçin Dikkat Etmeniz Gereken 3 Etmen!

Tugberk EVRAN
23.10.2021 - 18:28

Uzun süren mücadeleci oyunlar oynuyorsanız, peş peşe yapılan karşılaşmalardan sonra fiziksel bir ağrı, mental odaklanma sorunları yaşadığınızı hissedebilirsiniz. Fiziksel bir ağrı olmadığını düşünseniz dahi bir şeye aralıksız odaklanmak zihinsel olarak bir yorgunluğa sebep olabilir. Bu durum ise oyundaki performansınıza yansıyabilir. İşte istenmeyen durumların önüne geçmek için yapmanız gereken 3 önemli şey.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Oyun öncesinde ve aralarında germe hareketleri yapın.

1. Oyun öncesinde ve aralarında germe hareketleri yapın.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; ısınma hareketleri, FPS (CS:GO, Valorant vb.) ve MOBA (LOL, DOTA 2 vb.) türlerindeki oyunlarda el (parmak), bilek ve omuz bölgelerinin hareketleri limitli olsa da çok tekrarlı işlem yapmasından kaynaklı olarak, bu bölgelerde eklem genişliğinin uygun duruma getirilmesi, kaslarda ortaya çıkacak gerginliğin sağlıklı düzeye çekilmesi, kısa ve uzun vadede yaşanacak sakatlıkların uzaklaştırılmasında son derece önemlidir (1, 2). Çünkü Elektronik spor oyunlarında ustaca hareketleri gerçekleştirmek için parmakların, ellerin, kolların veya vücut bölgelerinin her birinin yalın biçimde ele alıp, bu özellikleri geliştirip sonrasında da bunları birleştirmek elektronik spor oyunlarında başarı için önemli bir rol oynar. 

Germe hareketlerinin performansın iyileştirilmesinde tek başına yeterli olduğu söylenemez, fakat normale kıyasla daha uzun süre iş yapabilme kapasitenizi arttırabilirsiniz. Örneğin; Almanya’da yapılan bir çalışmaya göre profesyonel espor oyuncuları haftada minimum 5 saat fiziksel aktiviteye vakit ayırırken, amatör düzeydeki oyuncular 2.5 ila 5 saat arasında vakit ayırdığı tespit edilmiştir (3). Bu germe hareketlerinin tercih edilmesinde ise basit, zorlayıcı olmayan, üstte bahsedilen bölgeleri etkileyen hareketlerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Ek olarak; internette yapılacak kısa bir araştırma sonrasında kendiniz için uygun germe rutini oluşturabilirsiniz.

2. Zihinsel çalışmalara vakit ayırın.

2. Zihinsel çalışmalara vakit ayırın.

Elektronik spor oyunlarında kadar fiziksel boyutun önemli bir yeri olduğu konuşulmasına ek olarak bu özelliğin paralelinde zihinsel etkileşim yer almaktadır. Mücadele içeren çok oyunculu oyunlarda, rakibe karşı avantaj elde edebilmek adına çoğu zaman hafızada bol miktarda bilgi bulundurmak gerekebilmektedir. Bu durum karşısında da kişilerin kısa ve uzun süreli hafızalarını aktif hale getirmeleri son derece önemlidir. 

Elektronik spor oyunlarında mücadele ederken, oyun içerisinde alınacak bir kararı ve bunu izleyen süreçte de olayları tahmin etme becerisi, oyundaki başarıyı etkileyen bir unsur olarak karşımıza çıkar. Bu durumda bir çalışma önerisi olarak, Inquist Player 6 isimli uygulamayı kullanarak oyun öncesinde hamle tercihlerinde daha isabetli seçimler yapabilmek adına “Go/No-Go” yahut “Corsi Block Tapping” isimli testleri kullanabilirsiniz. Oyunlardan önce yapılacak imgeleme (zihinde oyun içerisinde karşılaşılabilecek durumları canlandırmak, bunlara yine zihinde alternatif çözümler üretmek) çalışmaları oyun içerisinde istenmeyen durumla karşılaşıldığında yardımı dokunabilir.

3. Kendiniz İçin En Uygun Yöntemi Seçin

3. Kendiniz İçin En Uygun Yöntemi Seçin

Oyunlar kendi içerisinde bazı teori, model, kural ve deneyimler doğrultusunda çeşitli yöntemlerle oyuncuların karşısına çıkmaktadır. Bu noktada da oyunun, oyuncudan istediği şey bazı konularda spesifik ya da basit olabilmektedir, bu durumu gerçekleştirme başarısı ise performans ile paralellik göstermektedir. 2018 yılında Rusya’da yapılan bir çalışma (4), farklı beceri düzeyindeki CS:GO oyuncuları üzerinde yapılmış ve oyuncuların, oyun oynarken gözleriyle nereye ne kadar odaklandığını ortaya çıkartmıştır.

1, 2, 3, 4

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?