Görüş Bildir
Haberler
Barselona'daki Yüzen Çiftlik Konsepti, Gıdanın Geleceği Olabilir!

Barselona'daki Yüzen Çiftlik Konsepti, Gıdanın Geleceği Olabilir!

Ekin Sert
14.09.2015 - 19:40

Eğer bir yolu bulunabilirse tüm gıdalarımız, mavnalar üzerine kurulu yüzen dev çiftliklerde yetişecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Barselona merkezli bir grup olan 'Forward Thinking Architecture' (İleri Görüşlü Mimarlık), sürdürülebilir tasarımlara odaklanıyor ve büyük hayalleri var. Bunlardan biri; okyanus üzerinde yüzen, gücünü güneş panelleriyle karşılayan üç katlı akıllı çiftlikler! Bu yüzen akıllı çiftlikler, devasa topraksız tarlalara ve bu tarlaların altında yer alan balık çiftliklerine sahip olacak. Neredeyse kendi kendini sürdürebilir nitelikte olan her bir mavna üzerindeki çiftlikler, temiz ve sağlıklı besinler sağlayacak.

Smithsonian.com'a göre tasarımcılar, her bir mavnanın yaklaşık 200 metreye 350 metre olmasını planlıyor ki bu da her bir mavnaya nizami ölçülerde 10 adet futbol sahası yerleştirilebilir demek oluyor, her bir tarlanın da 3 katlı olacağı hesaba katılırsa kullanılabilir alan yaklaşık 210 Bin m²'ye tekabül ediyor. Mavnaların biribirine iliştirilip dev bir çiftlik oluşturabileceği de düşünülürse toplam alan çiftliklerin yerleştirileceği alanın uygunluğuna göre değişebiliyor, tarlalar da okyanusa yerleştirileceğine göre uygun alan bulmak büyük bir problem olmayacak gibi görünüyor!

Çiftlik, büyümekte olan bitkiler ve balıkların üreme alanı olarak kullanılmasının yanı sıra, okyanus suyunun tuzdan arındırılma noktalarının bulunacağı (çiftliklerde kullanılmak üzere), balıklar için bir mezbahanın ve çiftlikte üretilip satışı yapılacak ürünlerin paketleme bölümlerinin yer alacağı bir alan olarak da kullanılabilir. Güneş panelleri, rüzgar tribünleri ve dalga enerjisi dönüştürücüleri, çevresel güçleri çiftlik için kullanılabilir enerjiye dönüştürebilir.

TV dizisi 'Silicon Valley''in tam otomatik fabrikalara sahip hayali Hooli Şirketi gibi bu çiftlik de en uygun ayarların verilip, çiftliğin en verimli şekilde işleyebilmesi için gerekli ölçüleri yapıp bunları kayıt altına alan sensör sistemlerinin olduğu neredeyse tam otomatik bir üretim yeri olabilir. Tek fark ise çiftliğin potansiyel olarak yıllık 8,1 ton meyve, sebze üretme ve 1,7 ton balık yetiştirme kapasitesine sahip olması.

Şimdilik bu iddialı proje hayallere ve maket modellere sürgün edilmiş olsa da, önemli bir önermesi var; sadece güneş enerjisi ve okyanus gibi tükenmez kaynakları kullanarak çok düşük sabit giderlerle kendi kendimizi besleyebiliriz!

Bu iyimser konsept, gezegenimizi yiyeceklerin tükenmesinden kurtarmak isteyen, sayıları günden güne artan insan grupları, şirketler ve okyanusun gücünden faydalanmak isteyen diğer bazı şirketler arasında yeni bir oyuncu olarak göze çarpıyor.

Tekrardan söylemek gerekirse bu, çok fazla hareketli parçaya sahip son derece iyimser bir proje, ancak eğer ki başarılırsa, tarım yapılmaya bu yüzen çiftliklerde devam edilip, milyonların besin ihtiyacı son derece yenilikçi bir yolla karşılanabilir ve yeryüzüne verilen zarar da yine bu yolla azaltılabilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0