Görüş Bildir
Haberler
"Bundan Böyle Suriyelilerle Birlikte Yaşamak Kaçınılmaz"

"Bundan Böyle Suriyelilerle Birlikte Yaşamak Kaçınılmaz"

Batuhan
24.08.2014 - 11:02

Bakanlık: "Bundan Böyle Suriyelilerle Birlikte Yaşamak Kaçınılmaz"

Suriyeli sığınmacılara karşı linç girişimlerinin artması üzerine oluşturulan eylem planından ‘kamu güvenliğini bozan Suriyelilerin sınırdışı edilmesi’ çıktı. Plan kapsamında Türkiye kamuoyu da bundan böyle Suriyelilerle birlikte yaşamanın kaçınılmaz olduğu yönünde bilgilendirilecek.

Milliyet’ten Tolga Şardan’ın haberine göre eylem planıyla Suriyeli sığınmacıların yerel halk üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin düzeltilmesi amaçlanıyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre Suriyeli sığınmacıların sayısı 1 milyon 127 bin 970′e ulaşmış durumda.

Eylem planına göre

1- Olaylara karışarak kamu güvenliğini bozan Suriyelilerin sınırdışı edilecek. Sınırdışı kararını valilikler alacak.

2- Suriyeli dilencilerin ve gelişigüzel yerlerde kalan sığınmacıların kamplara yerleştirilmesinde yerel yönetimler de görev alacak.

3- Özellikle Gaziantep çevresindeki kentlerde dükkan ve işyerlerinde yaşayan Suriyeli sığınmacılar da kamplara alınacak.

4- Gaziantep’in İslahiye ilçesinde oluşturulan yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli kampa zor durumdaki Suriyeliler yerleştirilecek.

5- Haksız rekabetin önlenmesi için, işyeri açma ve çalışma koşullarında belediyeler, yerel halkla Suriyeli mültecilere eşit davranacak.

6- Suriyeli sığınmacıların olumsuzluklara neden olduğu yönündeki toplum algısının değiştirilmesi için kamuoyu savaşın sürmesi nedeniyle bundan böyle Türkiye’ye gelen Suriyelilerle birlikte yaşamanın kaçınılmaz olduğu yönünde bilgilendirilecek.

7- Suriyeli sığınmacıların karıştığı münferit olaylara bakarak ‘genelleme’ yapılması önlenmeye çalışılacak. Özellikle kadınların parayla satılmasının önüne geçilecek.

8- Suriyeli çocukların okula gönderilmesi için çalışmaları yoğunlaştırılacak. Sığınmacıların Türkçe öğrenme imkanı artırılacak.

AFAD da Suriyeli sığınmacıların adli olaylara karışma ve suç işleme oranının sanılanın aksine hayli düşük olduğunu bildirdi. AFAD’a göre yaşanan herhangi bir olayın ayrımcı bakış açısı etkisiyle kamuoyunda daha geniş yankı buluyor.

Suriyelilerin biyometrik sistemle kayıt altına alındığını aktaran AFAD bu sayının 740 bine ulaştığını da duyurdu.

Milliyet

Kaynak: http://www.diken.com.tr/bakanlik-bund...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0