Görüş Bildir
Haberler
Bakanlığın 'Türk-Afgan Kardeşliği' Paylaşımı Sosyal Medyayı Karıştırdı!

etiket Bakanlığın 'Türk-Afgan Kardeşliği' Paylaşımı Sosyal Medyayı Karıştırdı!

Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin Türk askerine bırakıldığı ve Taliban'dan kaçan binlerce Afgan vatandaşının kontrolsüz şekilde Türkiye'ye girdiği bir dönemde Milli Savunma Bakanlığı'nın 'Türk Afgan kardeşliği' vurgulu paylaşım yapması tepkilere yol açtı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesinin ardından başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği Türkiye'ye bırakılmıştı.

👇

Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye giriş yapan Afganlara ait görüntüler de son dönemde daha fazla görünür olmuştu. 👇

Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye giriş yapan Afganlara ait görüntüler de son dönemde daha fazla görünür olmuştu. 👇

Fotoğraf: Twitter / @RusenTakva

👇

👇

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Milli Savunma Bakanlığı'ndan "Türk-Afgan kardeşliği" temalı bir paylaşım geldi. 👇

Paylaşımda 1913 ile 1928 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkilere yer verildi. 👇

Paylaşımda 1913 ile 1928 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkilere yer verildi. 👇

1913 

  • Türk ve Afgan halkları tarih boyunca ortak tarih, dil, kültür ve inanca sahip iki kardeş millet olarak hep dayanışma içerisinde olmuştur. Afganistan'ın ilk devlet hastanesi Kral Habibullah Han döneminde Afganistan'a davet edilen Türk danışmanlar tarafından 1913 yılında kurulmuştur. 

1919 

  • Türkiye ve Afganistan eş zamanlı olarak istiklal mücadelesi vermiş ve bu süreç her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Çanakkale'de 'Mehmet Afganistan' adında şehitlik anıtı bulunmaktadır. 

1919 

  • 1919 yılında bağımsızlığını kazanan Afganistan, modernleşme için pek çok alanda Türkiye'yi örnek almış; askeri alanda, eğitim ve kültür alanında yine Türk uzmanlardan yararlanmıştır. 

1921 

  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı devam ederken Afganistan Kralı Emanullah Handan gelen askeri eğitim yardımı talebini geri çevirmemiş, 2. Dünya Savaşı'na kadar doktor, subay ve öğretmenlerden oluşan destek verilmiştir. 

1921 

  • Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Afganistan Türk milletine siyasi, diplomatik ve ekonomik pek çok yardımda bulunmuştur. 1 Mart 1921'de iki ülke arasında dostluk ve ittifak anlaşması imzalanmış, Afganistan TBMMyi tanıyan ikinci ülke olmuştur. Aynı zamanda Afganistan, Ankara'ya diplomatik temsilci gönderen ilk ülke olmuştur. 

1921 

  • 1 Mart 1921 tarihli anlaşma metnindeki şu cümle, iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin de bir göstergesidir:  'Bu iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir. Eğer bir ülkeye düşman hamle ediyorsa bu diğer ülkenin de aleyhine bir hücumdur.'

1921 

  • Türkiye, Medine Kahramanı Fahrettin Türkkan Paşa'yı ilk Türk elçisi olarak Kabile atamıştır. 10 Temmuz 1921'de Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını yapan Atatürk, Afgan bayrağını direğe kendi eli ile çekmiştir.

1928 

  • Afganistan Kralı Emanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya, 1928 yılında Türkiye'yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret aynı zamanda yabancı bir devlet başkanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçmiştir.

Bakanlığın paylaşımına gelen tepkiler 👇

Bakanlığın paylaşımına gelen tepkiler 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
468
217
62
21
10
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
baboshako

Tamam git evinde agirla, saraylarda agirlayin o zaman kardeslerinizi o kadar seviyorsaniz

Pasif Kullanıcı

Türk halkının malına-canına kast edilmesi çok yakın . Allah çoluğunuzdan çocuğunuzdan çıkartsın.

Feanor son of finwe

Daha 2 gün önce ülkeye sokulan afganlılardan biri Kocaeli'nde bir kız çocuğuna tecavüz etmeye çalıştı. Kız direnince de kafasına taşla vurup öldüresiye dövdü... Devamını Gör