Görüş Bildir
Haberler
'Doların Yükselmesi O Kadar da Kötü Değil'

'Doların Yükselmesi O Kadar da Kötü Değil'

ATKN
14.03.2015 - 18:56 Son Güncelleme: 15.03.2015 - 00:54
İçeriğin Devamı Aşağıda

Maliye Bakanı, doların yükselişinin olumlu yönleri olduğunu savunarak 'Bu tür kur hareketleri, küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir' dedi.

Bursa Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, doların yükselişinin bazı olumlu yönlerinin olduğunu savunarak, 'Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil. Küresel ekonomi açısından konuşuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru işaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir' dedi.

Küresel döviz piyasalarında olup bitenlerin sürpriz olmadığını vurgulayan Şimşek, 'Küresel döviz piyasalarında olup bitenler çok büyük sürpriz değil. Doların bu kadar hızlı değer kazanması, reel efektif döviz kuru son sekiz ayda yüzde 17 yükseldi. Bu çok dramatik bir yükseliş. Bu yükselişte Amerika'nın iç dinamikleri Amerikan ekonomisinde pozitif gelişmeler etkili olduysa da kısmen dünyanın diğer bazı bölgelerinde Avrupa, Avro bölgesi gibi oradaki olumsuz gelişmelerin etkisi söz konusu' ifadelerini kullandı.

'Enerji verimliliğinde gerideyiz'

Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık olduğu görüşünün gerçeği yansıttığını belirten Şimşek şu ifadelere yer verdi:

'Diyebilirsiniz ki Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık var makro bir problem. Doğru. Fakat bu problemin temelinde ne var diye sorarsanız bence mikro düzeydeki sorunlar var. Yani düşük verimlilik, tasarruf düzeyi var. Enerji verimliliğinde oldukça geriyiz.'

'Dalgalanmalar, kredi notunu etkilemez'

Şimşek konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ekonomide yapısal reform vurgusu yaptı. Maliye Bakanı, Siyasi istikrar olmadan bir ülkede reform yapmanın mümkün ama kolay olmadığını belirtirken, 'Sırf piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle kredi notu değişmez. Jepolitik durum değişti mi? IŞİD, geçen yıl bir çok yeri ele geçirdi. Bu sene öyle mi? Geçen seneye göre jeopolotik gerginlerin daha kötü olduğunu düşünmüyorum' dedi.

Şimşek'e Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki faiz tartışması da soruldu. Şimşek buna 'Türkiye'deki tartışmalar iç tartışmalardır. Esas politika ve yol haritasında değişiklik yok. Avrupa'da da tartışmalar oluyor' yanıtını verdi.

Kredi notu derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu değiştirip değiştirmeyeceğine dair bir soruya da 'Kredi notu kuruluşların 3A verdikleri ülkeler 2008'de battı. Düşük not verdikleri Türkiye ise yıldızlaştı. Değerlendirmeyi size bırakıyorum' karşılığını verdi.

Şimşek başkanlık sistemiyle ilgili olarak da 'Hiçbir sistem yapısal sorunları çözmeden başarılı olamaz. Hiçbir sistem reformsuz Türkiye’yi birinci lige yükselmez. Yönetimde istikrar ve reformla birinci lige yükselmesi söz konusu olabilir' yorumunu yaptı.

DHA - Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0