Görüş Bildir
Haberler
Bakan İslam: 'Elazığ'daki Taciz Olayının Doğrulanması Halinde Sorumlular En Şiddetli Şekilde Cezalandırılacaklar'

Bakan İslam: 'Elazığ'daki Taciz Olayının Doğrulanması Halinde Sorumlular En Şiddetli Şekilde Cezalandırılacaklar'

Caner
12.03.2015 - 22:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Elazığ Harput’ta yaşandığı iddia edilen taciz ve cinsel istismar olaylarına ilişkin, iddiaların doğrulanması durumunda adı geçenlerin en şiddetli şekilde cezalandırılacaklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Elazığ'da 2007-2012 yılları arasında kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklara hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı 18 yaş altı kız çocuklarının kaldığı Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi'nde taciz ve cinsel istismarın yaşandığı iddialarına ilişkin TBMM Genel Kurulunda muhalefet milletvekillerinin sorularına cevap verdi. Bakan İslam, adı geçen görevlilerin görevden uzaklaştırıldığını ve olayın araştırılması için Cumhuriyet Savcılığının yaptığı çalışmaların dışında müfettiş tayin edildiğini kaydetti.

İddia edilen olayın 2007-2012 yılları arasında gerçekleştiğini kaydeden Bakan İslam, “Jandarma Komutanlığı tarafından tespit edildi, suç duyurusunda bulunuldu, Cumhuriyet Savcılığı iddia metnini hazırlama çalışmalarına devam ediyor. Bu iddialar Cumhuriyet Savcılığına aksettiği andan itibaren hazırlıklar sürerken, basında son derece iddialı bir cümle ile manşet oluyor hadiseler. Devam etmekte olan bir hadise yoktur, bugüne ait bir şey değildir. Bu iddialar ortaya atıldığı andan itibaren Bakanlığımız geçmişe yönelik dahi olsa, herhangi bir anda ve alanda gri bir alan oluşmaması için, herhangi bir sorunun üzerine gidilmeden üzerinin kapatılmasını engellemek amacıyla harekete geçmiştir. Adı geçen kişiler tespit edildi ve derhal görevden uzaklaştırıldılar. Bu kişilerin suçlulukları tespit edilmiş değildir. Buna rağmen soruşturmanın selameti için görevlerinden uzaklaştırıldılar. Müfettişler tayin edildi konuyu araştırmak için. Konu hem Cumhuriyet Savcılığı tarafından hem Bakanlığımız tarafından ayrı ayrı incelenmektedir” dedi.

“EN ŞİDDETLİ BİÇİMDE CEZALANDIRILACAĞINDAN EMİN OLUNMASINI RİCA EDİYORUM”

İddiaların hangi yıla ait olursa olsun sonuna kadar üzerine gidileceğini belirten Bakan İslam, “Bize emanet edilen çocukların yüksek menfaati için konu üzerinde hassas bir dil kullanılarak yorumların yapılmasını rica ediyorum. Sonuç eğer iddia edildiği gibi gelirse bütün insan hatalarının en şiddetli biçimde cezalandırılacağından emin olunmasını rica ediyorum” diye konuştu.

Sürecin nasıl işlediği konusundaki sorulara cevap veren Bakan İslam, “Süreç; herhangi bir şekilde bir şikayet olduğu zaman cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı yapar, araştırmanın belli bir aşamasında ilgili birimleri haberdar eder. Durum haberdar etme aşamasında olmadığı için, araştırma tamamlanmadığı için Bakanlığımızı konudan resmen haberdar etmiş durumda değil. Gazete haberinde de göreceğiniz gibi gizli mahreçli, cumhuriyet savcılığının iç yazışmaları yayınlandıktan sonra haberimiz oldu. Bugüne kadar Bakanlığımıza yapılmış bir şikayet oluşmadığı için bununla ilgili resen yapılmış bir uygulama yok. Cumhuriyet savcılığı kendi soruşturmasını tamamladıktan sonra bizi konudan haberdar eder, biz o andan itibaren devreye gireriz. Ancak biz basında yer alan bu yazışmaları ihbar kabul ederek devreye girdik, soruşturmayı bu sabah itibarıyla başlattık. Konu etrafında ismi geçen ve Bakanlığımızda bulunan bütün kişileri açığa aldık” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin iktidara gelmesinden sonra devlet denetiminde ve bakımında olan çocuklarla ilgili son derece çağdaş gelişmeler olduğunu ifade eden Bakan İslam, “Çocuklarımızın koğuş tipi yurt ve yuvalarda kalmamasını sağladık son birkaç yıl içinde. 6 kişilik evlerde kendilerine bakan 3 anne ile birlikte herhangi bir vatandaş gibi sıradan hayatlar yaşamaları için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Koruyucu ailelik modellerini geliştiriyoruz. Eğer çocuklarımızın devlete teslim edilmesinin sebebi sadece ekonomik sıkıntılarsa, küçük yardımlarla çocuğun kendi evinde bakılması sağlanabilecekse o yardımları sağlayarak çocuklarımızın aileleri yanında bakılmasını sağlıyoruz. 80 bin çocuğumuza ailesinin yanında bakıyoruz, 10 bine yakın çocuğumuza koruyucu ailelerin yanında bakıyoruz, yaklaşık bu kadar çocuğumuza sevgi ve çocuk evlerinde bakıyoruz. Onlara elimizden geldiği kadar normal hayatlar sunmaya çalışıyoruz. Şuanda 3 bin 300 lisanslı çocuğumuz var bakım, sevgi ve çocuk evlerimizde yaşayan. Bu rakam 2002 yılında 80’di, şuan 3 bin 300 çocuğumuz var. Çocuklarımızın üniversiteye girme başarısı yüzde 70 oranında. Bir günden diğer güne bir fark olsun istiyoruz, her gün bir önceki günden daha iyi olsun, bütün çalışmalarımız bununla alakalı” açıklamasında bulundu.

“HERHANGİ BİR AN İÇİN BİR GRİ ALAN YARATILMASINA MÜSAADE ETMEYİZ”

İddiaların doğrulanması durumunda konu ile ilişkili kişilerin en şiddetli bir şekilde cezalandırılacaklarının altını çizen Bakan İslam, “Bu bir iddia, savcılık makamına yansımış iddiaların basına yansımış şekli, ‘bu iddialar doğruysa’ diyerek en şiddetli şekilde karşılık verdik bu iddialara ve iddia içindeki isimleri görevden uzaklaştırdık, müfettişler tayin ettik. Herhangi bir an için bir gri alan yaratılmasına müsaade etmeyiz, hiçbir insan hatasına, ihmal ve istismara göz yummayız. İddialar doğrulanırsa en şiddetli biçimde cezalandırılacaklardır. Kendinizden ne kadar eminseniz, lütfen benden de o şekilde emin olun. En az sizin duyarlılığınız kadar, konunun üzerindeyiz, sizlerle birlikte çalışacağız, bizi istediğiniz gibi denetleyebilirsiniz, her şey açık, şeffaf. Yapılmış bir hata varsa bu hataları telafi etmek için sonuna kadar gideceğimizden tüm insanlarımızın emin olmasını istiyoruz” dedi.

DERYA YETİM

İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0