Görüş Bildir
Haberler
Bakan Avcı: ‘5. Sınıflarda Yabancı Dil Eğitimi Ağırlıklı Olacak’

Bakan Avcı: ‘5. Sınıflarda Yabancı Dil Eğitimi Ağırlıklı Olacak’

ATKN
14.04.2015 - 13:38
İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ortaokul 1. sınıflarda yeni bir müfredat üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ortaokul 1. sınıfların İngilizce ağırlıklı olacağını belirten Bakan Avcı, “Hazırlık sınıfı dediğiniz zaman, sanki Milli Eğitim'de tekrar 4+4 değişti gibi tartışmalar, spekülasyonlar falan başlıyor. Öyle bir şey söz konusu değil, 4+4+4 devam ediyor.” dedi.

Nabi Avcı, Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitim Projesi Kapanış Konferansı’na katıldı. Programın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Avcı, bir gazetecinin '4+4+4 sistemi değiştirilip yeni bir sistem mi getirilecek?' sorusuna, “Evet ortaokul 1. sınıflarda, yani 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı bir müfredat üzerinde çalışmalarımız uzun bir süreden beri devam ediyor. Bunu daha önceki Anadolu liselerinde ondan da önceki maarif kolejlerinde ve bugün yabacı okullarımızda da okutulmakta olan hazırlık sınıflarına benzetilebilir. Ama biz buna hazırlık sınıfı demiyoruz. Ortaokul birinci sınıfların adını değiştirmeden, çünkü hazırlık sınıfı dediğiniz zaman sanki milli eğitimde tekrar 4+4 değişti gibi tartışmalar spekülasyonlar falan başlıyor. Öyle bir şey söz konusu değil 4+4+4 devam ediyor. Ortaokul 1. sınıflarda pilot uygulamalarla başlıyoruz birinci sınıflarda yabancı eğitimi bu ingilizce olabilir imam hatiplerde arapça olabilir, Fransızca olabilir. Yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. Çünkü ne kadar erken yaşta yabancı dil eğitimi yapılırsa o kadar başarılı olma ihtimalimiz var bunu maarif kolejlerinden biliyoruz. Ama bunun için eğitici kadrolara ihtiyacımız var. Öğretmenin bunu için hizmet içi eğitimlerden geçmesi gerekiyor. Sınıflarımızın alt yapımızın göre düzenlenmesi gerekiyor. Önce pilot uygulamalarla başlayacağız dileyen alt yapıları müsait olan özel okullar hemen geçebilecekler müfredat doğrultusunda bizde alt yapısı müsait olan t okullarımızdan başlayarak peyderpey bütün okullarımızda ortaokul birinci sınıflarımızı Türkçe ve yabancı dil ağırlıklı okullar haline getirip o sınıftaki derslerde 6. 7. 8. Sınıfların dersleri içinde eriterek öğrencilerin daha erken yaşta yabancı dil eğitimi almalarını sağlayacağız.” şeklinde cevap verdi.

Özel okul fiyat listeleriyle ilgili soruya Bakan Avcı, “Onunla ilgili Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğümüz bir açıklama yaptı, oradan takip edebilirsiniz” diye cevapladı.

Bir gazetecinin 'Dershanelerin dönüşüm işlemleri başladı, her ilçede bir temel lise olacak şeklinde bir uygulama var nasıl değerlendiriyorsunuz bunu?' şeklindeki sorusu üzerine Avcı, “Hangi kontenjanda hangi bölümlere ne kadar öğrenci alabilecekleri zaten yasayla belirlenmiş vaziyette. Dolayısıyla bu koşulları sağladığı için dershaneden temel liseye dönüşen kurumlara biz çalışma ruhsatını veriyoruz, vereceğiz. Büyük ilçelerde bunu zaten yapamazsınız ama küçük ilçelerde bazılarında birleşerek yapmalarını teşvik için böyle bir düzenleme yaptık.” şeklinde konuştu. 

Avcı, 'Büyük ilçeler var küçük ilçeler var nasıl olacak bu ayrım?' sorusuna ise, “ Genel bir kural olarak her ilçede bir tane okul dediğiniz zaman Üsküdar’la diyelim Bilecik Pazaryeri’ni karşılaştıramazsınız. Nüfus olarak birbiriyle karşılaştırılamayacak ilçelerimiz var, dolayısıyla bu uygulama nüfuslara göre ihtiyaca göre yapılacaktır.” karşılığını verdi.

'LİSEYE GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN AÇIK LİSE ÖNLEMİNİ ALDIK'

Bir basın mensubunun Türk Eğitim Sendikası’nın yaptığı 450 bin öğrencinin ortaöğretimden liseye geçemediği şeklindeki sorusunu Bakan Avcı, “Türk Eğitim Sen ortaöğretimden Liseye 4 yüz elli bin öğrencinin ortaöğretimden Liseye geçemediğini iddia etti. Nasıl değerlendiriyorsunuz? “ Şimdi bizim öteden beri açık lise uygulamamız var. Biz bu 4+4+4 düzenlemesini yaparken özellikle herhangi bir şekilde eğitim dışı kalmış bütün çocuklarımızı tekrar eğitim sistemimizin içine çekmek için tedbirler almıştık. Açık lisede bunlardan bir tanesi dolayısıyla açık lise kontenjanlarındaki artış başka türlü eğitim sistem içine alamadığımız çocuklarımızı almaya yönelik bir tedbirin sonucudur.” cevabını verdi.

4. sınıflarda yurttaşlık dersi için çalışmalara başladıklarını belirten Avcı, “Önümüzdeki yıldan itibaren 4. Sınıflara okutacağımız ders vatandaşlık dersi. 4 sınıflarda okutacağımız yurttaşlık dersi, kamuoyunun ve öğretmenlerimizin değerlendirmesinin ardından önümüzdeki yıl uygulamaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0