Görüş Bildir
Haberler
Bahşiş Terörü

Bahşiş Terörü

Bahşiş Terörü

Çok beğendiğim ve sürekli mağduru olduğumuz bu bahşiş terörü ile ilgili bir köşe yazısı buldum paylaşmak istedi

Bahşiş Terörü

Bahşiş bildiğimiz anlamıyla Aldığınız bir hizmet karşılığı memnuniyetinizi belirtmek karşılığında hizmeti verene küçük bir ödüldür. Batılı ülkelerde ABD ve İngiltere  gibi biraz daha standartta bağlanmış %10 oranında bir ücret hizmet karşılığında eğer istenirse hizmet alan tarafından ödenmektedir.

Gelelim ülkemize Bahşiş bir nevi yüzsüzce istenen bir haraç konumuna gelmiştir.  İyi bir restaurant da bile kendini çok eğitimli sanan bir garson en kibarından size şunu sorabilir hizmetimizi beğenmediniz mi?

- Yo beğendik

-  Hiç Bizi görmemişsin izde

Aslında kimsenin gözüne bir kusur yoktur gayet net görüyorsunuzdur! Burada siz neden bana bahşiş vermediniz lan.. gibi bir tavır vardır düşünsenize birde yanınızda misafirleriniz var belki yeni yemeğe çıktığınız kız arkadaşınız ve bütçenizde kısıtlı.

Ha birde %10 Garson iye alıyorlarsa? Bu garsoniye olayını anlamış değilim adisyona Servis ücreti diye yansıtıyorlar. Düşünsenize yemek yemeye gittiğiniz yer sizden çalışanlarının ücretini ayrıca tahsil ediyor! Kuver mevzusuna girmiyorum o ayrı bir konunun başlığı olabilir. Ama en az  garsoniye kadar ahlaksız bir tahsilat yöntemi!

Bunlar işin en iyi tarafından baktığımızda, yavaş, yavaş beterine doğru gidiyoruz. Üç kuruşluk maaşınızla tutunuz krediye girdiniz biraz da  borç ile bir araba aldınız. Arabayı aldığınız yer bir galeri ise kapısından çıkarken çalışan çocuktan başlar İlk benzininizi almak için durduğunuz istasyondaki pompacı sanki arabayı yeni aldım koş gel vatandaş dermiş gibi abi pompa basmıyor! Siz bütün saflığınız la 'o zaman diğerine geçeyim' dersiniz. Ama amaç başkadır tabi araba aldın ya suç işledin cezasını çek sonrasında tabi bütün tanıdıkların yarısı bahşiş adı altında sizden para koparmaya çalışır.

Birde ev aldığınızı düşünün. Artık Bankanın güvenliği bile buna tenezzül edebiliyor sonra yeni Apartman görevliniz derken odur, budur nefret edersiniz.

İşin en berbat olduğu tarafa Geldik Düğün

Aman evlenmeyin dedirtecek türden bir şey. Damat tıraşı yapan Berberle başlar berber in fiyatı birden 10 katına çıkar çıraklar bahşiş sırasına girer. Evden kızı almaya gidersiniz birileri kapınızı keser ki hadi bu adettendir olur,  Gelinin kardeşi, abisi yapılır bir güzellik bunu takmıyoruz kafaya o kadar! Gelinle bir fotoğraf çektirelim dediniz aldınız gelini Anadolu yakasının bahçeli güzel kasırlarından birine gittiniz yanınızda  fotoğrafçınızla birlikte. Girişte İsparak otopark paranızı verdiniz. Ama sizi rahat bırakmaz oranın bahşişçi mafyası dakikada bir gelir abi bize de bir güzellik yapsana. Artık Lan hanginize güzellik yapayım diyecek haldesinizdir zaten.

Birde vermeseniz, bir şeyler size dert olurlar o en güzel gününüzde huzurunuz kaçırırlar. Çıktınız yolla yine bu sefer çocukların bahşiş peşinde koşturması arabanız ın üzerine atlaması buna müdahale eden yok zaten her şey den önce canlarını hiçe sayıyor bu çocuklar arabanıza verdikleri ciddi hasarlarda cabası canınızı sıkması ayrı. İyi bir güne denk geldi bir polis bunları gördü müdahale etti bu sefer o çevirir yok mu bize zarf demez derse hoş olmaz zaten bizim Polisimiz yapmaz öyle şeyler. Zar zor düğün mekânına geldiniz. Düğünde iyisinden yemekli olsun.. off off o mekân daki bütün garsonlar hepsi akbaba gibi bakar size bir şey istemeye utanır hale getiriler sizi düğün sahiplerine yapışmaları da ayrı “abi bizi görmeyecek misiniz haspel kadar damadın babası çıkarsın birkaç garsona para versin bu sefer bütün radarlar ona yapışır bu adam veriyor bahşiş koşun…

Sonra müzisyeni başlar sonra komi si başlar sonra davulcusu zurnacısı hata fotoğrafçısı bir bakmışsınız aradan kaynakçıları bile çıkmış yetmiyormuş gibi şef garson gelir usulünce sizden çocuklara bir şeyler verin der birde pazarlığını yapar… bırakın mutlu günü canınız sıkılmıştır fazlasıyla

Çok kısaca başımdan geçen bir olayı anlatayım sizlere Ataköy’de Nispet Garden (çok şükür kapanmış şu anda) denilen yerde bir düğünümüz oldu ki bu yer Bazı gazetelerde Doğa Garden diye dolandırıcı bir yer olarak haberde oldu. Düğün ünüzü baştan fiyaskoya çeviren bir mekân burası hizmet zaten sıfır birde hizmet için her garsona her görevliye bir kumbara bağlanmış resmen bahşişsiz çalışmadıkları gibi sanırım hiç birde garson değil sokaktan toplam işsiz güçsüz insanlardı. Garsonunu v.s. geçtim bahşiş vermekte fotoğrafçısına kadar bahşiş verdik birde yüzsüzlük hat safhada derken sokaktan çocukları almaya başladılar mekana bahşiş toplasınlar diye…

Ah ülkem dedim ne halde her yerde bir düzensizlik, düzeni eğitim ve iş ahlakı çok zayıf

Kaynak: http://www.internetingazetesi.com/bah...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın