Görüş Bildir
Haberler
B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? B12 Değerleri Kaç Olmalıdır?

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? B12 Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
05.08.2021 - 13:39

Bazı vitaminler yağda çözülürken bazılar ise suda çözülmektedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, nörolojik sağlık sorunlarını engelleyen B12 vitamini eksikliğinde birtakım sağlık sorunları ortaya çıkartabilir. B12 vitamini eksikliği duygu durum bozukluklarından kalp çarpıntısına kadar birçok belirti gösterebilir. Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini hakkında merak edilenleri sizler için derledik... B12 vitamini nedir? Yükeskliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? B12 değerleri kaç olmalı? Hepsi haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini, vücudun ihtiyaç duyabileceği bir vitamin çeşididir. Özellikle yaşlıların, sindirim sistemi bozukluğu olanların ve vegan beslenenlerin eksikliğini hissedebileceği vitaminler arasındadır. Kan testi ile çıkan B12 vitamini eksikliği çeşitli rahatsızlıklara sebep olabileceği gibi fazla kullanımda birtakım sorunlar ortaya çıkartabilir. Peki B12 vitamini nedir? Sağlıklı bir insanda olması gereken değer miktarı ne kadardır? İşte detaylar...

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir?

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir?

İnsan, yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyar. Bu vitaminler organik bileşenlerden oluşur. Vücudumuz için gerekli olan 13 tane vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler yağda eriyenler ve suda çözülenler olmak üzere iki şekildedir. Yağda eriyen vitaminler yağlar ile birlikte emilerek dışarı atılır. Bu vitaminler A, D, E, K vitaminleridir. B ve C vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. B ve C vitaminleri idrar ile dışarı atılırlar. Vücutta üretilmediği için dışardan almak gerekmektedir.

Kobalamin denilen B12 vitamini, metabolizmayı güçlendirmek amacı ile kullanılır. Kırmızı kan hücrelerinden oluşan B12 vitaminlerini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kobalt adı verilen atom içermeleridir. Kan dolaşımında bulunan folik asit emilimini hızlandırırlar. Sağlıklı bir insanda akyuvarlar dakikada bir üretilmektedir Bu üretime destek veren B12 vitamini eğer çalışmazsa sağlık sorunları ortaya çıkartabilir.

B12 Vitaminin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir ?

B12 Vitaminin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir ?

B12 değerinin yüksek olması, fazla hayvansal gıdaların tüketildiğinin yada ek gıda olarak bu vitaminin alındığının göstergesidir. Genellikle korkulacak bir durum yoktur.B12 düşüklüğünde ise altta yatan hastalıkların nedeni araştırmalıdır.B12 düşüklüğünün belirtileri özetle şunlardır:

  • Kalp çarpıntısı

  • Terleme

  • Depresyon 

  • Halsizlik ve güçsüzlük

  • El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma

  • Nefes darlığı

  • Regl sorunları

  • Görme bozuklukları

  • Kabızlık

  • Ağız ülseri

  • Soluk bir cilt

B12 eksikliğine neden olan hastalıkların çoğu nörolojik problemlerdir. Görme bozuklukları, fiziksel koordinasyon kaybına neden olabilir. Hamilelikte annenin B12 vitamini yönünden eksik kalması, bebeklerde büyük doğum kusurlarına neden olabilmektedir.

B12 Değerleri Kaç Olmalıdır?

B12 Değerleri Kaç Olmalıdır?

B12 vitamini kan testi ile yapılmaktadır.10 saatlik açlıktan sonra alınan numune kan B12 vitamini miktarı hakkında bilgi verir. Sağlıklı bir insanın günde alması gereken B12 miktarı 1 mikrogramdır. Hamilelerde ve emzirenlerde ise günlük alınması gereken B12 daha fazladır.B12 vitaminin testlerdeki normal değeri 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasındadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın