Görüş Bildir
Haberler
Aytuğ Atıcı: “Türkiye’yi Aldatan Nükleer Reklamı Yayından Kaldırılsın”

Aytuğ Atıcı: “Türkiye’yi Aldatan Nükleer Reklamı Yayından Kaldırılsın”

Özgür Meydan
27.03.2015 - 13:47 Son Güncelleme: 27.03.2015 - 14:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Akkuyu Nükleer Santrali reklamının durdurulması için Reklam Kurulu’na başvurdu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Akkuyu Nükleer Santral reklamı halkı aldatıcı düzeyde yanıltmaya yöneliktir. Durdurulması için başvuruda bulundum.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak şikayette bulunan CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

'Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli mahallesinde Rusya tarafından yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali Projesinin tanıtımının yapıldığı reklam filmi görsel ve işitsel medya organlarında yayınlanmaya başlamıştır. Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracağı sloganıyla yayınlanan reklamda, “Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi Akkuyu Nükleer” ifadelerine yer verilerek ay yıldızlı forma giyen atlet ile Türk bayrağı kullanılmaktadır.

6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da ile Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te reklamlarla ilgili kurallara yer verilmiştir. Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9. Maddesinde yayın hizmetlerinde ticari iletişimde uyulması gereken genel esaslar düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 9. Maddesinin altıncı fıkrasına hükmüne göre reklamlar; adalet, hakkaniyet ve dürüstlük ilkelerine uygun olmalı, yanıltıcı olmamalı ve tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarına zarar vermemeli, reklamı yapılan hizmetin veya imajın özellikleri hakkında aldatıcı düzeye ulaşan eksik bilgi ve abartılı ifade ve görüntülere yer verilmemeli ve sağlık, çevre ve güvenliğe zarar verecek davranışa teşvik etmemelidir.

Reklamda geçen “Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor” ifadesi, 6112 Sayılı Yönetmeliğin 9. Maddesinin altıncı fıkrasında geçen, “aldatıcı düzeye ulaşan eksik bilgi ve abartılı ifadeye yer verilmemelidir” ibaresine aykırıdır. Çünkü Akkuyu Nükleer Santral Projesinin tamamını Ruslar yapmaktadır. Üretim için gerekli nükleer maddenin tamamı ve proje süresi sonuna kadar Rusya’dan alınacaktır. Rusya Türkiye’de ürettiği elektrik enerjisini Türkiye’ye satacaktır. Ayrıca üretilecek elektrik enerjisi Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının çok az bir kısmını karşılayacaktır. Bu gerekçelerle, anılan reklamda geçen “enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor” ifadesi aldatıcı düzeye ulaşan eksik ve yanıltıcı bilgi içermektedir.

Söz konusu projenin reklamı tüm bu hukuk dışı ve doğaya olan muhtemel zararı örten bir anlayışla yayınlanmakta ve başta yöre halkı olmak üzere tüm Türkiye’yi aldatmayı hedeflemektedir. Reklamda Türk Bayrağı’nın izinsiz kullanılması da mevzuat yönünden değerlendirilmelidir.

Yukarıda yer verdiğim nedenlerle Akkuyu Nükleer Santrali Projesinin tanıtımının yapıldığı reklam filmi ilgili yasalarda belirtilen reklam ilkelerine aykırılıklar içermektedir. Söz konusu reklamın incelenerek durdurulması, yayından kaldırılması ve sorumlularının cezalandırılmasını talep ederim.'

Prof. Dr. Aytuğ ATICI

Mersin Milletvekili

Kaynak: http://www.ozgurmeydan.com/mersin-mil...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0