Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya'nın Spor ve Sanat Tutkunu Sıra Dışı İmamı: Önder Soy

etiket Ayasofya'nın Spor ve Sanat Tutkunu Sıra Dışı İmamı: Önder Soy

Deniz Gök
24.10.2016 - 19:24 Son Güncelleme: 25.10.2016 - 14:31

Ayasofya'nın ibadete açık bölümü Hünkar Kasrı'nda görev yapan imam Önder Soy, sanatçı ve sporcu kişiliğiyle gençlere örnek oluyor. Mesleğini aksatmadan kickboks, boks ve karateyle ilgilenen Soy, kendini geliştirmek için musiki dersleri alıyor, hat sanatıyla uğraşıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birkaç gün önce Ayasofya Müzesi'nin ibadete açık bölümü Hünkar Kasrı'na, 80 yıl sonra ilk kez asaleten bir imam atanmıştı

Ve 80 yıl sonra ilk cuma namazı kılınmıştı

Ve 80 yıl sonra ilk cuma namazı kılınmıştı

Hünkar Kasrı bölümüne atanan İmam Önder Soy, geçtiğimiz cuma günü kalabalık bir cemaat ile birlikte buradaki ilk cuma namazını kıldı.

916 yıl kilise, 482 yıl da cami olarak kullanılan Ayasofya'daki Hünkar Kasrı, 1. Mahmud döneminde yapılarak Ayasofya'ya eklenmiş bir bölüm.

Önder Soy, mesleğinin yanında farklı spor ve sanat dallarıyla da oldukça ilgili bir imam

Önder Soy, mesleğinin yanında farklı spor ve sanat dallarıyla da oldukça ilgili bir imam

Spora olan aşkının çocukluğundan geldiğini, amcasının karate antrenörlüğü yaptığını söyleyen İmam Önder Soy, 'Çocukluğumda Çin filmleri meşhurdu. Ondan dolayı da hareketli bir çocukluğum vardı. İnsanın bazen kendisini savunması gereken durumlar da oluyor. Ben hem kendimi savunmak hem de spor amaçlı düzenli olarak kickboks, boks ve karate çalışıyorum.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"İmam olduktan sonra hayatımdan sporu çıkarmadım"

"İmam olduktan sonra hayatımdan sporu çıkarmadım"

Soy, zaman buldukça İstanbul'un sahillerine gidip antrenman yaptığını ifade ederek, sporun yaşamını nasıl etkilediğini şöyle anlattı:

'İmamlığın yanında Uzak Doğu sporlarıyla ilgileniyorum. Çok sayıda müsabakaya çıktım. Bunun yanında spor salonlarında da çok eğitim verdim. Çok sayıda şampiyonaya hazırladığım öğrencim var. Hala onları çalıştırmaya devam ediyorum. İmam olduktan sonra hayatımdan sporu çıkarmadım. Eyüp'te önceki yıllarda bir camide imamlık yaparken mahalledeki gençlerle sportif faaliyetler yapıyorduk. Onlar spor yaptıktan sonra camiye daha çok geliyordu ve kötü alışkanlıklardan da uzak duruyordu. Bizim sporcu kimliğimiz onlara örnek oluyordu. Meslektaşlarım da sporcu kimliğimi seviyor.'

"İlk defa çevremde bir imamı spor yaparken görüyorum"

Soy, bir gün spor salonunda karşılaştığı bir vatandaşın kendisine ne iş yaptığını sorduğunu belirterek, bu kişi ile diyaloğunu şöyle aktardı:

'Ben de ona imam olduğumu söyledim. O da bana 'Siz galiba modern bir imamsınız' dedi. Ben de ona 'İmam imamdır' dedim. O kişi bana 'İlk defa çevremde bir imamı spor yaparken görüyorum' dedi. İmam olduğumu söyledikten sonra iltifatlarda bulundu. Spor, hayatıma çok şey kazandırdı. Tüm meslek arkadaşlarımı da sporla uğraşmaya davet ediyorum. Görevimi aksatmadan haftada en az 5 gün spor yapıyorum.'

Sadece sporla değil sanata da bir hayli ilgili

Sadece sporla değil sanata da bir hayli ilgili
İçeriğin Devamı Aşağıda

Önder Soy, sporcu kimliğinin yanında musiki derslerine de katıldığını, bunun Kur'an-ı Kerim ve ezanı okuyuşunu olumlu yönde etkilediğini söyledi.

"Öyle bir musiki ortaya koymalısınız ki ilgi çekici olsun"

"Öyle bir musiki ortaya koymalısınız ki ilgi çekici olsun"

Musikisinin dinlenmesinin hoşuna gittiğini aktaran Soy, 'Burası medeniyetlerin kesişmiş olduğu bir yer, tarihi yarımada. Buraya kendi insanlarımızın dışında turistler de oldukça fazla geliyor. Burayı Müslümanların yanı sıra farklı dinden insanlar da ziyaret ediyor. Dolayısıyla sizin öyle bir musiki ortaya koymanız gerekiyor ki ilgi çekici olsun. Bizim öğrenme aşkı gereksinimimiz buradan geliyor. Musiki kurslarına gidip kendimi daha çok geliştirmeye çalışıyorum.' diye konuştu.

Spor ve musikinin yanında bir de hat sanatı

Spor ve musikinin yanında bir de hat sanatı

Soy, çocukluğunda hat sanatına da merak saldığını belirtti. Ezberlediği Kur'an-ı Kerim'i güzel bir şekilde telaffuz etmenin yanında iyi bir şekilde de yazmak istediğini söyleyen Soy, 'Bundan dolayı hat sanatıyla 2002 yılından beri ilgileniyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığından da belgeliyim. Her hafta düzenli eğitime gidiyorum.' diye konuştu.

Soy, sanatın ve sporun insana çok şey kattığını, gençleri de bir spor ve sanat dalına yönlendirmeye çalıştığını vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1021
316
48
36
15
13
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Belphegor

Adam resmi görmüş.En azından bazı meslektaşları gibi yok müzik haram,boks haram,ot bok günah diye milleti zehirlemiyor.Gayet sıradan olması gereken bir durum... Devamını Gör

Enise

Türkiyedeki imamlarin cogu yobazken aralarindan saglam cikabilmis helal olsun.

Pasif Kullanıcı

Gerçek imam.. Dediğin gibi çoğu sporu, sanatı, heykeli, şarkıyı, sazı, sözü hep bir sapkınlık emaresi olarak lanse ediyor. Dedem de imamdı. Küçükken ezan oku... Devamını Gör

Negan Smash

Ne güzel. İslamın iyi zamanlarındaki alimlere bakarsanız sadece imam değiller. Birçok şeyle meşguller. Bizimkiler ise ne gerek var uzaya çıkmaya diyor. Bir m... Devamını Gör