Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya İbadete Açıldı, Peki Mozaikler Ne Olacak?

etiket Ayasofya İbadete Açıldı, Peki Mozaikler Ne Olacak?

Ayasofya'nın yeniden camiye çevrilmesiyle mozaikler için formül arayışına girildi. Ayasofya'ya ışıklandırma sistemi kurulması ve namaz süresince mozaiklerin karartılması veya açılır-kapanır perdeyle kapatılması seçenekleri gündemde. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla Ayasofya, 86 yıl sonra ibadete açıldı. Bu kararın ardından gözler, ibadetin nasıl yapılacağına çevrildi. Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın aktardığı bilgiye göre, Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarını yapan arkeologlar, Cumhurbaşkanlığı’na bazı önerilerin olduğu bir çalışma sundu.

Zemine ışıklandırma sistemi

Zemine ışıklandırma sistemi

Cumhurbaşkanlığı’nın bu öneriler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan hazırlık yapılmasını istediği belirtildi. Kararın ardından Kültür Bakanlığı yetkilileri, Diyanet yetkilileriyle bir araya gelerek seçenekleri değerlendirdi. 

Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. Caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak. Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde. Ancak bu seçenek ön plana çıkmıyor. Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için çok hassas davranılacağı vurgulanıyor.

Turistler için koridor oluşturulacak

Turistler için koridor oluşturulacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayasofya’nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmamaları için özel koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya’yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde.

Salı günü Erdoğan'a sunulacak

Salı günü Erdoğan'a sunulacak

Ayasofya için oluşturulan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

‘Ayasofya Müzesi’nin Twitter sayfası kapandı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muze.gov.tr sitesinde de ismi Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak değiştirildi.

Ayrıca bakınız 📌

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
338
208
92
40
24
21
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Oy kaygısı ile apar topar plansız bir şekilde ibadete açıldığı da kanıtlanmış oldu. Arkadaş sana Ayasofya'yı açtın diye oy verecek kişinin normalde de kıbles... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Galata kulesini de minare yapın icini ibatede açın. orayı unuttunuz

ToksiN06

Kızmayın ama her yer cami kaçı ne kadar doluyor, şu camilere yapılan gösteriş para zaman bir fabrika yapmaya dönüşse çok çok daha hayra geçeceğine ve bir o k... Devamını Gör