Görüş Bildir
Haberler
Avrupa Basını Soruyor: Patrick Modiano Kim?

Avrupa Basını Soruyor: Patrick Modiano Kim?

adem kara
13.10.2014 - 10:53

Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu seneki seçimi, son birkaç senedir görülmeyen bir sorgulamaya tabi tutuluyor

Fransız yazarın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanması, Avrupa basınında şaşkınlıkla karşılandı. İngiliz yazar ve gazeteci Emma Brockes, ödülün açıklanmasının hemen ardından İngiliz Guardian gazetesinin web sitesinde yayınlanan ve sosyal medyada yoğun biçimde yazısında, Modiano'dan ziyade yıllardır Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen Amerikalı yazar Philip Roth'a odaklandı. Brockes, mizahi bir dille 'Modiano'nun Nobel'iyle ilgili gerçek skandal, Roth'un gerçek bir kaybeden olması' başlığını attığı yazısında, Nobel Edebiyat komitesinin seçimleriyle ilgili önemli noktalara odaklandı. Komite üyelerinin ödülü 'Amerikan kültürel hegemonyasını kırmak için bir fırsat' olarak gördüğünü ifade eden Brockes, Nobel Edebiyat Ödülü'nün popüler olmayanı öne çıkarmaya çalışan bir kurum olduğunu yazdı. Yazar ayrıca mizahın farklı kültürler arasında çevirilmesi en zor olan yazım biçimi olduğunu ve bu yüzden Nobel favorisi birçok ismin şansını kaybettiğini öne sürdü.

Norveç'in önde gelen gazetelerinden Dagbladet de Modiano'nun ödülünü 'Çok garip bir Nobel seçimi' başlığıyla vererek, yazarın eserlerinin 1988'den beri Norveççeye çevrilmediğini vurguladı. Gazetenin edebiyat muhabiri Fredrik Wandrup, 2008'de ödülün yine aynı nesilden Fransız bir yazar olan Jean-Marie Gustave Le Clezio'ya verildiğini hatırlatarak, akademinin başka seçilecek birçok aday arasında oyunu Modiano'dan yana kullanmasını 'hayalgücü eksikliği' olarak yorumladı.

İtalya'nın en güçlü gazetelerinden La Stampa ise Patrick Modiano'nun başka yayınlar tarafından vurgulanmayan bir yönüne odaklandı: Gazete yazarla ilgili profilinde, Modiano'nun İtalyan asıllı bir Yahudi olan babası, Nazi İşgali esnasında Nazi yanlısı Fransız Vichy hükümeti ve Nazilerle işbirliği yaptığını, Modiano'nun da romanlarında babasının bu hatırasıyla savaştığını öne sürdü.

Milliyet Sanat

Kaynak: http://www.milliyetsanat.com/haberler...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0