Görüş Bildir
Haberler
Asyaport İlk Misafirini Ağırlıyor

Asyaport İlk Misafirini Ağırlıyor

Doğan Turgut
08.07.2015 - 19:20 Son Güncelleme: 08.07.2015 - 22:37

Asyaport İlk Misafirini Ağırlıyor

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı Asyaport açılıyor. 2016 yılında tam faaliyet halinde çalışacak olan limanın yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması bekleniyor.

Tekirdağ’da 320 bin metrekarelik bir alana kurulu olan Asyaport bugün hizmete giriyor. 2000 metre rıhtıma sahip olan limanın Avrupa’nın üçüncü en büyük konteyner limanı olması planlanıyor. Limanda 11 adet, 24 yan sıraya hizmet edebilecek kapasitede rıhtım vinci ve 33 adet lastik tekerlekli saha vinci bulunuyor.

Toplam yatırım miktarı 450 milyon dolara ulaşan Asyaport, bugün ilk misafirini ağırlayacak. Limana ilk yanaşan gemi MSC Tokyo adlı konteyner gemisi olacak.

Asyaport yeşil konteyner limanı olarak tasarlandı. Yanaşma derinliği -8 ile -20 metre olan limanda karbon salınımını düşürmek için solar paneller ve LNG motorlu taşıyıcılar kullanıldı.

Bursa ve İstanbul’da da hizmet verecek olan limanın aynı zamanda Boğaz trafiğini de rahatlatması bekleniyor. Asyaport’un açılmasının önemli diğer bir yönü de yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanının doğması. Birçok kişiye iş kapısı açacak olan limanın aynı zamanda İstanbul’daki ticari trafiği de azaltması öngörülüyor.

Ticari hareketin azaltılması demek, karayolu ve demir yolu bağlantısıyla yapılan sevkiyatların daha rahat bir şekilde gerçekleşeceği anlamına geliyor.

Akdeniz ülkeleri arasında en büyük liman olma özelliği taşıyan Asyaport’un Türkiye’nin ihracatına da katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Limanda 49 adet doğalgazla çalışacak kamyon bulunuyor.

Ülkemiz için hayırlı olacağını düşündüğümüz bu büyük yatırımın yetkilileri, yeşil liman sertifikası almak istediklerini söylüyor ve ekliyor; “Bir yılda 100 bin kilovat Güneş enerjisi üretilecek. Bu da yılda 75 ton karbondioksit salınımını önleyecek bir yatırım. Yani limanımızda bunu kullanmakla, Güneş enerjisini buraya uygulamakla yılda Dünya’nın atmosferine 75 ton daha az karbondioksit salınmış olacak,” dedi.

KAYNAK: http://paratic.com/asyaport-ilk-misafirini-agirliyor/

Kaynak: http://paratic.com/asyaport-ilk-misaf...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0