Görüş Bildir
Haberler
Astronotlar Neden Uyuyamazlar?

Astronotlar Neden Uyuyamazlar?

Gaddar kerim
02.09.2014 - 18:11 Son Güncelleme: 02.09.2014 - 18:16

Astronotlar neden az uyuyor? Bilim adamları bu sorunun cevabını aradılar.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlı birçok astronot uyumakta zorluk çektiğini ve günde 5 saatten az uyuyabildiğini söylüyor. Peki bunun sebebi ne?

Astronotlar uyumaya çalıştıklarında uzayda kendilerini yataklarının içine kemerle sıkıca bağlarlar. Bunun sebebi uyudukları zaman yer çekimi yüzünden yataklarından uzaklaşmamaları ve rahat etmeleri. Ancak bu durum pek de istenildiği gibi gitmiyor. Bilinmeyen sebeplere göre insan vücudu yer çekimi sıfır olduğunda uykusuzluk hastalığı olarak bilinen insomnia etkileri gösteriyor.

Bu durumun sebeplerini merak eden bilim adamları Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlı 85 mürettebat üyesini izlemeye aldı. Bu takip süresince mürettebat üyelerinin hepsinin uyuma da zorluk çektiği ve 85 kişinin 4 te 3’ünün uyku ilaçları kullandığı tespit edildi.

Bilim adamları araştırma sonucu kesin bir bilgiye ulaşamasalar da ortaya bir teori attılar. Bu teoriye göre astronotların uyumakta zorluk çekmesinin sebebi uzay yolculuğunun aşırı hızlı olması ve yolculuk sırasında güneşin her 90 dakikada bir doğup batması. Bilim adamlarına göre bu durum insan bünyesinin alıştığı düzenden çok farklı olduğu için, astronotların vücutları buna bir tepki gösteriyor.

Sonuçları The Lancet‘de yayınlanan bu araştırmada geliştirilen teori üzerinden, astronotların beyinlerine yaptıkları işi benimsemeleri için nasıl alıştırmalar yapılabileceğini araştıran bilim adamları, astronotların uzay yolculuklarında derin bir uyku uyuması için büyük çaba sarf ediyor.

Kaynak: Silikon Vadisi

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın