Görüş Bildir
Haberler
Aşırı Yemek Yiyenlerden misiniz? Bulimia Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Önemli Soru ve Cevabı

Aşırı Yemek Yiyenlerden misiniz? Bulimia Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Önemli Soru ve Cevabı

Başak Nur Süner
13.06.2018 - 14:54 Son Güncelleme: 08.07.2020 - 14:57

Bir yeme bozukluğu olan bulimianın altında yatan birçok neden olabilir. Halk arasında daha çok bilinen anoreksiyadan birtakım farkılıklara sahiptir. Anoreksiya düzensiz yeme alışkanlıkları ve besin tüketiminin azaltılmasıyla açıklanır. Bulimia ise aşırı yeme ve sonrasında yiyeceği vücuttan çıkarmaya çalışma hastalığıdır. Aşağıda belirtilen durumlara sahipseniz mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Kaynak: 1, 2, 3

1. Nedir bu bulimia?

1. Nedir bu bulimia?

Bulimia Nervoza, kısa zaman periyodunda anormal derecede büyük miktarlarda yiyeceğin yutulmasıyla tanımlanan psikolojik ve yaşamı tehdit eden bir yeme bozukluğudur. Bu kişiler yediklerini daha sonra temizleme eğilimindedirler.

Temizleme yöntemleri arasında, zorla kusma, aşırı müshil kullanımı veya uzun süreli egzersiz süreleri bulunur.

Temizleme yöntemleri arasında, zorla kusma, aşırı müshil kullanımı veya uzun süreli egzersiz süreleri bulunur.

Çoğu zaman, bu hastalıktan muzdarip olan bir kadın ya da erkek kontrol kaybına uğrar ve fazla yediği yemeği geri döndürebilmek için çılgınca çabalara girer.

2. Bu rahatsızlığın iki tipi vardır:

2. Bu rahatsızlığın iki tipi vardır:

1. Çıkartma olan tip: Bu tip bulimia nervoza, yeme bozukluğundan şikayetçi olanların çoğunu oluşturmaktadır. Bu formda, bireyler düzenli olarak kendiliğinden kusma veya laksatifler, diüretikler veya lavmanların yanlış yere kullanma eğilimindedirler.

2. Çıkartma olmayan tip: Bulimia nervoza'nın bu biçiminde, birey aşırı egzersiz veya oruç tutma gibi bir müddet yememe veya yediklerini yakma eğilimindedir. Bu durumlarda, kendiliğinden kusma gibi tipik temizleme yöntemleri düzenli olarak kullanılmaz.

3. Kimlerde görülür?

3. Kimlerde görülür?

Bulimia (veya bulimia nervoza) aslında ciddi bir akıl hastalığıdır. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin herkesi etkileyebilir. Fakat NIMH yeme bozukluğu istatistikleri, kadınların erkeklere göre bulimia,ve anoreksi gibi bir yeme bozukluğu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Yeme bozukluğu olmayan insanlar için bazı zamanlarda gereğinden fazla yemek normaldir.

Bu hastalık bir tıkanıklık ile karıştırılmamalıdır. Bir tıkanıklık sırasında, bulimia olan insanlar ne kadar hızlı yediklerinin farkında olmazlar. Bazı hastalar yemek yerken kendilerini kopmuş gibi hissettiklerini söylüyorlar.

5. Bulimia hastalığının sebebi nedir?

Bulimia nervoza'nın kesin nedeni şu anda bilinmemektedir. Bununla birlikte, genetik, çevresel, psikolojik ve kültürel etkiler de dahil olmak üzere bu yeme bozukluğunun gelişimine birçok faktörün katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Bulimianın başlıca nedenlerinin,

Bulimianın başlıca nedenlerinin,
  • Stresli geçişler veya yaşam değişiklikleri

  • Taciz veya travma hikayesi

  • Negatif vücut görüntüsü 

  • Zayıf benlik saygısı 

  • Görünüm/performansa odaklanan meslekler veya aktiviteler olduğu düşünülmektedir.

4. Bulimianın belirtileri nelerdir?

4. Bulimianın belirtileri nelerdir?

Bu kişiler genellikle kendilerini olduğundan daha kilolu görürler. Sürekli olarak kilo vermeye çalışmaktan ve memnuniyetsizlikten bahsederler. Bulimia olan kişilerin kilo alma korkusu vardır. Bununla birlikte, bu bulimia olan herkesin zayıf olduğu anlamına gelmez. Bulimia olan bazı kişiler fazla kilolu veya obezdir. Özellikle günde birkaç kez kendiliğinden kusma, hızlı ve aşırı yemek yer ya da aşırı egzersiz yaparlar.

Ayrıca,

  • Büyük miktarlarda yiyeceklerin yok olması 

  • Gizlilik içinde yemek 

  • Yemek yerken kontrol eksikliği 

  • Yemeklerden sonra banyonun sık kullanımı da bu hastalığı gün yüzüne çıkarabilecek durumlardır.

6. Bulimia tehlikeli bir hastalık mı?

6. Bulimia tehlikeli bir hastalık mı?

Yiyip çıkarma sıklığı, vücudunuza ciddi baskılar getirir. Ruhsal Hastalıklar Ulusal İttifakı'na göre, kalbiniz müshil kullanımı veya günlük kusmaya dayanacak şekilde inşa edilmemiştir.

Ağız sağlığını olumsuz etkiler.

Ağız sağlığını olumsuz etkiler.

Tekrarlanan kusma dişlerinizin emayesini erozyona uğratır, bu da sarı dişlere, ağız hassasiyetine ve hızlı diş çürümesine yol açar.

Ayrıca:

Ayrıca:
  • Kısırlık

  • Sabit ağırlık dalgalanmaları 

  • Kardiyak aritmi, kalp durması veya ölümle sonuçlanabilen elektrolit dengesizlikleri

  • Göz içindeki kırık kan damarları 

  • Boyunda ve çene hattının altında genişlemiş bezler

  • Tekrarlayan kusma nedeniyle ağız ya da boğazda oluşan laserasyon gibi oral travma

  • Kronik dehidrasyon 

  • Özofagus iltihabı 

  • Yemekten sonra peptik ülserler veya kronik gastrik reflü'ye neden olabilir.

7. Bulimia nasıl tedavi edilir?

7. Bulimia nasıl tedavi edilir?

Negatif beden imajı ve zayıf benlik saygısı genellikle bulimianın kökünde yatan faktörler olduğundan, tedavinin iyileşme sürecine entegre edilmesi önemlidir.

Yeme-çıkarma döngüsünü sonlandırmak:

Yeme-çıkarma döngüsünü sonlandırmak:

Bulimia nervoza tedavisinin ilk aşaması, bu zararlı döngüyü kırmayı ve normal yeme davranışlarını düzeltmeyi içerir.

Olumsuz düşüncelerin iyileştirilmesi:

Olumsuz düşüncelerin iyileştirilmesi:

Bulimia tedavisinin bir sonraki aşaması, kilo, vücut şekli ve diyetle ilgili akıl dışı inançları tanımak ve değiştirmek üzerine yoğunlaşmaktadır.

Duygusal sorunları çözme:

Duygusal sorunları çözme:

Bulimia tedavisinin son aşaması, yeme bozukluğuna neden olabilecek duygusal sorunların iyileşmesine odaklanır. Tedavi kişiler arası ilişkileri ele alabilir ve bilişsel davranış terapisini, diyalektik davranış terapisini ve diğer ilgili terapileri içerebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
87
34
13
12
8
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
justicegg

ailem şişman olduğumu söyleyip ufak şakalarla isimler taktığında ya da arkadaşlarım ben ilkokuldan beri çıkık bir kalçam vardı hep bununla dalga geçtiler. er... Devamını Gör

Beyza

İnsanlar o kadar garip ki. Geçen yaz 6 kilo birden vermiştim mide rahatsızlığım vardı ve insanlar bana kilo almışsın şişmişsin deyip duruyordu. Gerçekten ver... Devamını Gör

Apollonia corleone

sonunda reflü olursunuz.Boğazınız sürekli ağrır sesiniz kısılır ellerinizde yaralar oluşmaya başlar.Her kustuktan sonra gözleriniz kıpkırmızı olmuştur hatta ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

o günleri kendim atlattım berbattı gerçekten. özellikle ergenlik dönemindeki gençler zayıf olmak sizi güzel yapmayacak lütfen kendinize bu eziyeti yapmayın