Görüş Bildir
Haberler
Aşırı Sıcak Yaşlılar İçin Çok Tehlikeli!

Aşırı Sıcak Yaşlılar İçin Çok Tehlikeli!

Vedat Kizil
07.08.2015 - 12:23

Aşırı hava sıcaklığı ve nem miktarındaki artış, özellikle geriatrik dönemde; 65 yaşın üstündeki kalp ve damar hastalarında bazı riskleri de beraberinde getirdiğini aktaran KadıköyŞifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr Zeynep Tartan, sağlığa olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Yaşlılarda adaptasyon mekanizmaları yeterince iyi çalışmadığından ortamda meydana gelen sıcaklık ve nem değişimlerine uyum sağlamakta güçlük çekebilirler.

Yapılan bilimsel çalışmalarda yazın ani sıcaklık değişimi ve yüksek nemin, 65 yaşın üstündeki yaşlı kadın ve erkek kalp hastalarında hayati tehlikelere neden olabildiği gösterilmiştir.

Aşırı sıcak yaşlı insanlarda nelere yol açar?

Yükselen sıcaklık sonucu artan vücut ısını dengeleyebilmek için terleme ve solunum yolu ile su ve tuz kaybı olur. Nabız hızlanır, kalbin iş yükü artar, böbreklere binen yük artar. Damarlarda pıhtılaşmaya eğilim olur. Ciltte ve uç organlarda, hem atar hem de toplar damarlar genişler. İç organlara ve dolaysıyla kalbe giden kan miktarı azalır. Bu durum kalbin gereğinden çok ve hızlı çalışmasına neden olur.

Tansiyonda öngörülemeyen değişiklikler (aşırı düşme veya aşırı yükselmeler) görülebilir, yüksek nem oranı solunan havadaki oksijen miktarını göreceli olarak düşürür. Kanın oksijenlenmesi güçleşir. Kalp ve damar hastalarında, kalp yetersizliği, tansiyon yüksekliği, kalp ritm problemi olanlarda ve varisi olanlarda özellikle geriatrik dönemdeki; 65 yaşın üstündeki yaşlı insanlarda ciddi sağlık sorunları görülebilir.

Yaşlı insanlar sıcak havalarda nelere dikkat etmeli?

Yaşlı hastaların yaz aylarını sağlıklı geçirebilmeleri için günün sıcak saatlerinde güneşte kalmamaları, günün erken saatlerinde ve akşam geç saatte dışarı çıkmaları, zorlamalı fiziksel aktivitelerden kaçınmaları, ani ısı değişiminden korunmaları, bulundukları ortamı iyi havalandırmaları, klimalı ortamlarda bulunmaları, ince giyinmeleri, bol miktarda sıvı almaları (günde 2 - 3 lt.), düzenli aralıklarla yeteri miktarlarda beslenmeleri, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları, ilaçlarını doktorları tarafından belirtilen şeklide düzenli olarak kullanmaları ve sağlık sorunları ile karşılaştıklarında vakit geçirmeden doktorları ile temasa geçmeleri önemlidir.

Kaynak: http://www.saglikveyasamsitesi.com/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın