Görüş Bildir
Haberler
Asidin İçine Su Damlatmak?

Asidin İçine Su Damlatmak?

Ömer BULUT
20.06.2013 - 14:00 Son Güncelleme: 20.06.2013 - 16:42

Asidin İçine Su Damlatmak

Kimya öğretmenlerimiz genellikle suyun içine asit damlatarak asidi seyreltikleştirmeye çalışırlar. Asidin içine su damlatmayı hiçbir zaman düşünmezler. Bunun nedeni ise asit ile su tepkimesidir. Peki aradaki fark ne?

Kuvvetli bir asit olan sülfirik asit ile deney yaptığınızı düşünelim ve asidi seyreltmeye çalışıyorsunuz. Eğer bir deney tüpü içindeki aside su damlatırsanız ekzotermik bir reaksiyon gerçekleşir. Bu da dışarıya ısı verme olayıdır. Ortaya çıkan enerji suyu çok hızlı bir şekilde buharlaştırabilir. Bu da su buharı ile karışık asidin yüzünüze gelmesine neden olur. Hatta hızlı bir şekilde su damlatırsanız ortaya çıkan ısı, deney tüpünü patlatıp asidin ortaya dökülmesine bile neden olabilir.

Halbuki tersini düşündüğünüzde yani suyun içine asit damlattığınızda ortaya çıkan enerji yavaş yavaş ve kademeli olur. Bu da zaten hacimce fazla olan su tarafından ısının emilmesi ile devam eder. Belki bir noktada çözeltinizin ısındığını hissedebilirsiniz ama bu deney tüpünüzü çatlatacak kadar yüksek bir ısı olmaz.

Kaynak: http://saltza.com/asidin-icine-su-dam...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın