Görüş Bildir
Haberler
Arınç'tan Kılıçdaroğlu'na Çözüm Süreci Eleştirisi

Arınç'tan Kılıçdaroğlu'na Çözüm Süreci Eleştirisi

Ulaş
15.06.2015 - 20:09 Son Güncelleme: 16.06.2015 - 09:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye'ye yönelik sığınmacı akınının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Arınç, CHP’nin koalisyon için ortaya koyduğu ilkeler arasında çözüm süreci ile ilgili bir ibarenin de neden olmadığını sordu.

Ankara’da seçim sonrası ilk defa yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamada bulundu. Hükümetin toplantıda görüştü konuları sıralayan Arınç, Suriye'den Türkiye'ye yönelik sığınmacı akınının sorunlara sebep olmaya başladığını ve sürdürülebilir olmadığını söyledi. Hükümet Sözcüsü, bir soru üzerine CHP’nin koalisyon için ortaya koyduğu ilkeler arasında çözüm süreci ile ilgili bir ibarenin neden olmadığını da sordu.

Hükümet kurma görevi Önce Davutoğlu’na sonra Kılıçdaroğluna…

Arınç, hükümet kurma görevinin seçimden birinci ve ikinci çıkan partilere sırasıyla verileceğini, bunun olmaması durumunda ise seçime gidileceğini söyledi;

“Daha milletvekilleri ant içmedi. Bir genel başkana hükümet kurma görevi vermedi. Kanunlar gereği bu yetki Davutoğlu’na verilecek. Anlaşılır ise hükümet kurulur. Anlaşamazlarsa Sayın Kılıçdaroğlu’na verilecektir herhalde. Ondan sonrası Allah kerim değil 45 gün içinde kurulmazsa Türkiye seçime gidilecek. Bizim şu veya bu tercihimiz olmaz. Özellikle seçim sonrası ekonomik veriler ortaya konduğunda. AK Parti’nin iktidarda olmasının olumlu.”

“İlkelerde süreç niye yok”

Arınç’a, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ilkelerle ilgili hükümetin ve kendisinin görüşü de soruldu. Arınç ilkelerde olanlardan çok olmayan bir hususa değindi ve şunları söyledi;

“Mademki biz bir koalisyon hükümeti kurmak zorunda kaldık bu karardan ortaya çıkan sonuç da istikrarı devam ettirecek bir koalisyonun kurulmasının gereğidir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının [açıkladığı 14 maddelik ilkelerin] bir kısmı temenni, bir kısmı olması gereken ifadeler bir kısmı da belli makamları elde etmeye çalışan göndermeler. Siyasi değerlendirme yapıyor ama çok büyük bir eksiklik tespit ettim. 14 başlık getiriyorlar. Ana muhalefet lideri böyle kapsamlı bir açıklama yaparken nasıl oluyor da çözüm süreciyle ilgili bir cümle yok. Ben bulamadım siz bulduysanız söyleyin. Bu açıklamalarla ilgili çözüm sürecini kamuoyuna açıklaması iyi olur”

“Sığınmacı akını sürdürülebilir değil”

Arınç IŞİD ile YPG arasındaki çatışmaların ardından başlayan yeni sığınmacı akını hakkında da doruları yanıtladı. Bu durumun Türkiye’ye zarar vermeye başladığını ve sürdürülebilir olmadığını söyledi;

“Suriye’den ilk göç geldiğinde belirlenen rakamların yanlış olduğu görüldü. Ama biz aman diyene kapılarımızı kapatamayız. Kapılarımızı açmak zorunda kaldık. Bir kısmını kamplara yerleştirdik. Bir kısmı şehirlere kendi rızalarıyla girdiler. Türkiye 5 yıldır bu insanların ihtiyaçlarını karşılıyor. Kobani’den 200 bin Kürt’ü aldık. Sanırım yarısı geri döndü. Eğer güvenlik sağlandıysa bu insanlar ülkelerine gitmelidir. Gidebilir. Bu tehlike devam etmediği sürece Türkiye çok arzu etmemle birlikte bir günde 16 bin kişiyi kabul etti. Ancak bu sürdürülebilir değil. Bu insanlar geldikçe toplumda da bir takım değişiklikler gözleniyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil.”

Arınç’a Kuzey Suriye’de ilerleyen PKK’nın Suriye kolu YPG’nin ele geçirdiği bölgelerden Arap ve Türkmenleri sürdüğü iddiası da soruldu. Arınç bu iddialar ve koalisyon güçlerinin sivilleri de zarar uğratan bombardımanı konusunda Türkiye’nin uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdığını söyledi.

“Her fırsatta Gül’ü ziyaret etmek istiyorum”

Arınç’a, 11. Cumhurbaşkanı Bülent Arınç ile seçim sonrasında yaptığı görüşme ve Gül’ün danışmanı Ahmet Sever’in kaleme aldığı kitaptaki ifadeler soruldu. Arınç şunları söyledi;

4.5 yıl süren hükümet sözcülüğü görevinde şunu öğrendim. Hükümeti ilgilendiren konuları konuşmamalıyım. Ama ben sorunuzu özel bir soru olarak kabul ediyorum. Kitabı okumadım. Yazılanlarla ilgili durumu taraflara söylemek lazım. Bu Cuma gitmiştim İstanbul'a. Cuma Günü oması hasebiyle sayın Gül'ün hangi camide namaz kıldığını öğrenmek istedim. Sayın Gül'ün ofisinde bir çay içtik. Bundan sonra her fırsatta sayın Gül'ü ziyaret edip ondan yararlanmak isterdi.

Arınç, Bakanlar kurulu toplantısında, Suriye meselesi, ekonomik gelişmeler ve seçim sonrası güvenliğin sağlanması konularının da ele alındığını söyledi.

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0