Görüş Bildir
Haberler
'Çok Güzel Saraylar Yaptık Ama Adalete Güveni de Artırmamız Gerekiyor'

'Çok Güzel Saraylar Yaptık Ama Adalete Güveni de Artırmamız Gerekiyor'

Onedio Medya
11.05.2015 - 23:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Yargıya duyulan güven yüzde 20'lere inmişse bir ülkede, çok düşünmemiz lazım' dedi.

Habertürk TV'de Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yargıya güvenin azalması ile ilgili olarak özeleştiride bulundu ve 'Çok güzel saraylar yaptık ama adalete yargıya duyulan güveni de artırmamız gerekiyor' dedi.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

Kenan Evren'in Ölümü

Hayatın en büyük gerçeği ölümdür, en büyük adalet de ölümdedir.  Son aylardaki ağır rahatsızlığını bildikten sonra Kenan Evren'in vefatı kimseye şaşırtıcı gelmedi. Bugün hiçbir siyasi parti, hiçbir devlet kurumu taziye yayınlamadı. Ölümünü sade bir haber olarak verdi. Bunun şüphesiz bir sebebi var. 'Darbeci' kimliği nedeniyle kimse taziye yayınlamamıştır. 

Ölünün arkasından mümkünse kötü şeyler konuşmamak, varsa iyilikleri üzerinden konuşmak bir adettir. Ama buna mecbur olmadığınız zamanlarda, insan kendi düşüncelerini belki çok fazla dillendirmeden saklayabilir. Arkadaşlar bu konuyu soracak kimseyi bulamayınca, benim bulunduğum toplantıya pusu kurmuşlar, benden öncekiler 'bu konuda konuşmayacağım' demiş. Bizim de kötü bir huyumuz var, sorulduğu zaman bir cevap veriyoruz. 12 Eylül 1980 darbesinden mağdur bir insan olarak çok iyi şeyler söyleyemeceğimi ifade ettim. Büyüklerimizden duyduğumuz bir duayı tekrarladım..

'Çok güzel saraylar yaptık ama...'

Partimin adını çok severim. Kalkınmada çok iyiyiz ama adalette iyi miyiz? “Sarayı yaptık şimdi sıra adalete geldi” demiştim. Yargı, 10 tane kurum içinden sondan 3’üncü yada 4’üncü sırada. Yargıya olan güven bitmişse kafamızı ellerimizin arasına alıp düşünmemiz lazım.

İtibar kaybettirenler az çok bellidir ama bundan bütün ülke zarar görür. Çok güzel saraylar yaptık ama adalete, yargıya duyulan güveni artıracak çok çalışma yapmamız lazım.

Bunlar günü birlik sorunlar değil aslında. Yargının sorunu, üç erkten birisi, yasama, yürütme, yargı diyoruz ya... Yargının bağımsız olması asıldır ama herkes buna sarılıyor. Bağımsız olduğu kadar tarafsız olması da asıldır, buna bizden başka sarılan yok.

Adalet ya da yargı dediğimiz şey, güçlünün güçsüzü ezdiği bir sanat haline gelir. Eşek arılarının delip geçtiği zavallı bal arılarının takıldığı peteğe benzersek böyle bir adalet olmaz olsun. Adalet kutup yıldızı gibi, ahlaki temellere, yargıç, savcı eğitimine ihtiyaç var. İkincisi kararlarında, içtihatlarında, sadece kararlarıyla konuşacak bir yargı sistemine ihtiyacımız var.

Diyanet İşleri tartışması

Eskiden Diyanet'i kaldırmak isteyen parti kapatılıyordu. Sünni inançlara yönelik hizmetler edildiği' iddiası yanlıştır. Alevilik, İslam'ın dışında bir anlayış değildir ki temsil edilsin. 

Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı

Farklı bir cumhurbaşkanı olacağını her zaman söyledi. Cumhurbaşkanları 'vatana ihanet' dışında suçlanamazlar. Cumhurbaşkanları 'mutlak tarafsızlık' ilkesine tabidirler. 

'AK Partililer 'koalisyon' lafını ağzına almaz'

Koalisyondan Türkiye'ye hayır gelir mi? Hangi parti iktidara gelecekse tek başına gelmelidir. AK Partililer 'koalisyon' lafını ağzına almaz.

'Kaset' iddiası

(MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener'le ilgili 'kaset' iddiaları ve Akşener'in 'Avukatımla hukuk yoluyla gereken cevabı vereceğim' açıklaması sorulması üzerine)

Çok çirkin bir şey. Şaşırdığımız ifade etmeliyim. Akşener'i 99'lardan beri tanıyorum. Fevkalede ciddi, cesur, inançlı, ahlaklı, tertemiz bir Anadolu çocuğudur. O Rumeli çocuğu olduğunu söylüyor, o da kabulümüzdür. Akşener'i çok sever ve takdir ederim. Akşener'i çok ahlaklı bir kişilik olarak biliyoruz. Akşener'e yapılan bu iftirayı reddediyorum.

Aktif siyasete ara verecek 

AK Parti'nin 2023 hedeflerine ulaşması için çalışacağız. Katkı vermeye devam edeceğiz, görev insanıyız biz. Bir plan yapmış değilim, bir hazırlığım da yok. Meclis Başkanlığım çok zorlu ve sıkıntılı geçti. 

Her konuda önce aklıma değil, vicdanıma bakarım. Ahlaka dayalı siyasi hayatı gerçekleştirirsek herkes fayda görür. 

HaberTürk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0