Görüş Bildir
Haberler
Arhavi'nin Yeşili Kömür Karasını Yendi!

Arhavi'nin Yeşili Kömür Karasını Yendi!

adem kara
21.02.2014 - 17:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Arhavi'nin Yeşili Kömür Karasını Yendi!

Artvin Arhavi’de Karadeniz'in en verimli topraklarından biri olan Kavak köyünde kurulacak kömür tesisini mahkeme iptal etti.

Etrafı üç köy, üç okulla çevrili 5 binin üzerinde insanın yaşadığı topraklara Rusya'dan getirilecek tonlarca kömürün kırılarak elenip paketleneceği “Ak Kömür Eleme ve Paketleme Tesisi' yapılması planlanıyordu.

35 köylünün yürüttüğü mücadele neticesinde Rize İdare Mahkemesi, çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri göz önüne alınmadığı için ÇED olumlu kararını oybirliğiyle iptal etti.

Mahkeme gerekçesinde tesisin yerleşim alanına çok yakın olduğu üstelik 200 metre yakınında da okulun yer aldığına dikkat çekti.

Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün raporuna dayanarak bölgenin yanında verimli tarım arazisi olduğu vurgulanan kararda tesisten çıkan kömür tozunun su ve toprağa bırakacağı ağır metal atıkların tarımsal üretime zarar vereceği özellikle organik tarımı sekteye uğratacağı belirtildi.

Yine kararda Artvin İl Sağlık Müdürlüğü'nün raporu kapsamında içme suyunun olumsuz etkileneceği ifade edildi.

Kararda, tesiste çalışacak kamyonların özellikle de okul yanındaki trafik için yangın ve tozumayla ilgili risklere açık olduğuna dikkat çekildi.

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0