Görüş Bildir
Haberler
Araştırma: Sokağa Çıkma Yasağı Döneminde Yaşanan Hareketlilik, Yasaklar Öncesinden Fazla

Araştırma: Sokağa Çıkma Yasağı Döneminde Yaşanan Hareketlilik, Yasaklar Öncesinden Fazla

Google ve Apple verilerine göre, Türkiye'de sokağa çıkma yasağı öncesi ve sonrasında büyük bir toplumsal hareketlilik yaşanıyor. Üstelik bu hareketlilik sokağa çıkma yasaklarının henüz uygulanmaya konulmadığı dönemden bile fazla. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prof. Fatih Tank’ın paylaştığı 25 Şubat 2020 ile 16 Mayıs 2020 arasını kapsayan verilerde gruplandırılmış bazı hareketlilik verileri yer alıyor. Buna göre, aralıklı sokağa çıkma yasakları sonrasında, yasaklar öncesinden daha büyük bir hareketlilik göze çarpıyor.

Bu verileri yorumlayan Prof. Tank, “Marketlerdeki hareketlilik her kısıtlama öncesi ve sonrasında çok yükseliyor. Sokağa çıkma kısıtlaması yokken bile bu kadar hareketlilik göze çarpmıyor” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Tank'ın paylaşımını alıntılayarak 'Ankara Üniversitesi'nde pandemi modelleri üzerine çalıştığımız istatistik profesörü Fatih Tank'ın hazırladığı  grafik ilginç. Aralıklı sokağa çıkma yasağı sonrası serbest günlerde Mart başından bile daha hareketli oluyoruz. Mart sonu Nisan başında daha az hareketliymişiz' değerlendirmesinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tank’ın bir diğer paylaşımı ise ise Apple’ın İstanbul’daki araç ve yaya trafiğine dair verileri içeriyor. Apple’ın verilerinde de mart ayında salgın ile birlikte büyük bir düşüş yaşayan araç ve yaya hareketliliği, aralıklı sokağa çıkma yasaklarının ardından ciddi bir yükselişe geçiyor.

Apple verilerini de yorumlayan Tank, 'Hem yaya olarak, hem araçla her sokağa çıkma kısıtlamasında bir öncekine göre daha fazla hareket gözleniyor” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
9
8
8
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
blackmet

Sokağa çıkacaksınız dense bu sefer de kimse dışarı çıkmaz😂

Cidden böyle bir araştırma yapılmış mı yani?!. Hareketliliğin baharla, havaların ısınmasıyla birlikte artması enteresan bir şey mi? Bir araştırma yapmak is... Devamını Gör

Barney

bu verilerde ben bi problem görmüyorum. şöyle ki; mesela konut hareketliliği normale göre artmış ok. park hareketliliği normale göre epey alt seviyede. ben b... Devamını Gör

Barney

+ mesela diyelim ki şubatta günlük ortalama 11 bin adım atmışım. yasak varken günde 1000 adım atsam. yasak yokken 13.000 adım atsam. oooo çok kudurdun deli g... Devamını Gör